Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så flammene slikke ut av vinduet på familiens fredete hus

- Det er ufattelig.

UERSTATTELIG: - Der var uerstattelige minner fra hele livet til faren min, som kom fra England i 1984. Alt av hans historie lå i det huset, sier Leiv Thomas Faulkner om det fredete huset som brant ned på Lærdalsøyri.
UERSTATTELIG: - Der var uerstattelige minner fra hele livet til faren min, som kom fra England i 1984. Alt av hans historie lå i det huset, sier Leiv Thomas Faulkner om det fredete huset som brant ned på Lærdalsøyri. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Karen Killingmoe i Aurland er mor til Leiv Thomas Faulkner (18) som nå eier «Synneva Eris hus». Huset karakteriseres som en unik trebygning fra 1840-årene, og er det eneste av de tre fredete husene i Lærdalsøyri som er meldt brent ned.

Killingmoe fikk høre om brannen via mediene klokka halv tolv igår. At sønnens hus var rammet, fikk hun vite klokka halv fire i natt.

Flammer ut av vinduet
- Jeg fikk melding fra sønnen til naboen om at det var fyr i huset, men så ble telefonen brutt. Så jeg hadde ikke kontakt med naboen og sønnen etter det, og nå er jo alle evakuert, sier hun til Dagbladet.

Hvor ille det var, så hun på TV idag.

- Jeg så på TV at flammene sto ut av vinduet, sier hun.

De siste bildene av huset viser at hele hovedhuset er nedbrent men at veggen på annekset hvor det har vært bakeri står igjen.

- Ufattelig. Det var helt fryktelig å se, sier Karen Killingmoe.

Stort tap
Hennes sønn Leiv Thomas Faulkner dro i dag til Lærdalsøyri, men sier i kveld til Dagbladet at han fortsatt ikke har fått slippe inn og se huset.

- Der var uerstattelige minner fra hele livet til faren min, som kom fra England i 1984. Alt av hans historie lå i det huset, sier han til Dagbladet.

Likevel sier han at det tross alt var et feriehus og ikke et hus han bodde i.

- Det er folk her som har det mye verre enn meg, sier Faulkner.

BRANT NED: De nedbrente restene av Leiv Thomas Faulkners hus - som kalles «Synneva Eris hus» - ses midt på dette bildet. Foto: Scanpix
BRANT NED: De nedbrente restene av Leiv Thomas Faulkners hus - som kalles «Synneva Eris hus» - ses midt på dette bildet. Foto: Scanpix Vis mer

Karen Killingmoe forteller til Dagbladet at familien pleide å være i Lærdalsøyri hver sommer, også etter at hennes mann døde. Det var han som eide huset tidligere.

Glad i huset
- Min mann elsket det huset, forteller hun.

Også Karen Killingmoe ble glad i huset.

- Jeg var der i hele september og to uker i oktober, forteller hun.

Nå er det mange kjære minner som er borte.

- Det var mange ting der. Bilder, bøker, gjenstander, sier Karen Killingmoe til Dagbladet.

ELSKET DET HUSET: - Min mann elsket det huset, sier Karen Killingmoe om det fredete huset som nå er brent ned, «Synneva Eris hus» i Lærdalsøyri. Foto: Riksantikvaren.
ELSKET DET HUSET: - Min mann elsket det huset, sier Karen Killingmoe om det fredete huset som nå er brent ned, «Synneva Eris hus» i Lærdalsøyri. Foto: Riksantikvaren. Vis mer
Hele Norges coronakart