TRAGEDIE: Politiet bekrefter nå overfor NTB at fire personer omkom i raftingulykka i Sjoa i dag. Foto: Einar Almehagen/GD
TRAGEDIE: Politiet bekrefter nå overfor NTB at fire personer omkom i raftingulykka i Sjoa i dag. Foto: Einar Almehagen/GDVis mer

- Så flere personer, hjelmer og årer flytende i elva

Fire bekreftet omkommet i raftingulykken i Sjoa. Tilfeldig forbipasserende slo alarm til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Har du informasjon om ulykken? Ring Dagbladet på telefon 24 00 00 00,  send sms/mms til 2400 eller epost til 2400@db.no.

(Dagbladet): Fire personer døde i raftingulykken i Sjoa i ettermiddag. To personer ble hentet opp av elva i live.

Politiet fryktet lenge at enda flere kunne være savnet, men har nå kontroll på alle ukrainerne.

- Vi er i ferd med avslutte aksjonen. Personene som er uskadd blir tatt hånd om av blant annet psykiatere i et forsamlingshus i nærheten, opplyser operasjonsleder Ann Karin Sundgården i Gudbrandsdal politidistrikt til Dagbladet i 19-tida.

To ambulansehelikoptre, et Sea King redningshelikopter, Røde Kors, politiet og store deler av det norske raftingmiljøet ved Sjoa deltok i dag i redningsarbeidet da den dramatiske meldingen kom fra en tilfeldig forbipasserende.

- En mann som sto på ei bro ved Ridderspranget så plutselig at flere personer  fløyt i elva sammen med årer og hjelmer, forteller operasjonslederen.

Også flere andre skal ha blitt øyenvitner til dramaet i den strie elva.

Tre båter veltet De døde var med i et ukrainsk følge på 13 personer. De satte ut på elva i såkalte katarafter, som består av to oppblåsbare kajakklignende fartøy som er bundet sammen av en ramme.

Tre av båtene skal ha veltet i strykene.

- Det er nå på det rene at 12 av de 13 personene la ut på rafting og at de satte ut litt ovenfor Ridderspranget, opplyser lensmannsbetjent Asbjørn Vikstad fra lensmannskontoret i Lom til GD.no.

- For farlig Raftingen var ikke organisert av noen av de norske selskapene, som mener den aktuelle delen av elva er for farlig. I tillegg var det unormalt mye vann i elva lørdag, noe som øker vanskelighetsgraden betydelig.

- Det er ikke ei strekning som blir brukt til kommersiell bruk, verken for rafting eller kajakk. Det er rett og slett for høy vanskelighetsgrad.  Elva blir mye trangere i Ridderspranget. Da går det mye fortere og det blir vanskeligere å komme seg ut av elva hvis noe skulle skje, sier leder for Raftingselskapene på Sjoa (RSE), Tor Aamodt, til Dagbladet.  

Det samme forteller Hans Bårdløkken, som bor like ved ulykkesstedet.

- Det er stritt og smalt mellom fjellveggene, og det går ikke an å rafte der, spesielt ikke når elva er så fryktelig stor som nå, sier Bårdløkken til Dagbladet.

Ifølge Sjoa Rafting ble en rekke kommersielle turer lenger ned i elva innstilt på grunn av den høye vannføringen.

De involverte i ulykken snakker ikke engelsk, noe som skapte ytterligere vanskeligheter i redningsoperasjonen i ettermiddag.

- Vi har store problemer med å få kommunisert med dem, forteller operasjonslederen.

Ligner på tidligere ulykker Ulykken i dag har mange likhetstrekk med dødsulykken i juli 2007, da en kvinne og en mann fra Estland omkom under rafting i Sjoa.

Midt i det farlige Åsengjuvet veltet raftingflåten med reisefølget fra Estland og Russland. To turister fra Estland ble senere funnet omkommet flere kilometer lenger ned i elva.

Politiet oppga at det var en uorganisert gruppe som reiste, og at de ikke hadde vært i kontakt med noen som kjenner elva godt.

Dagbladet kommer med mer.

FIRE BEKREFTET DØDE: Her ligger kanoene etter de involverte. Foto: Scanpix
FIRE BEKREFTET DØDE: Her ligger kanoene etter de involverte. Foto: Scanpix Vis mer