Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så forsvant styreleder etter gigantunderslag

Lars Velsand trakk seg med umiddelbar virkning.

 TRAKK SEG:  Tidligere stortingsrepresentant Lars Velsand - her som nestleder i Nei til EU - trakk seg i dag som styreleder i Hadeland Energi etter en av de største underslagssakene her i landet i et offentlig eid selsksp. ARKIVFOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET.
TRAKK SEG: Tidligere stortingsrepresentant Lars Velsand - her som nestleder i Nei til EU - trakk seg i dag som styreleder i Hadeland Energi etter en av de største underslagssakene her i landet i et offentlig eid selsksp. ARKIVFOTO: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den profilerte Senterparti-politikeren Lars Velsand (73) trakk seg i dag med umiddelbar virkning som styreleder i det underslagsrammede, interkommunale selskapet Hadeland Energi.

I august ble en tidligere økonomisjef (41) og lokalpolitiker dømt til 4,5 års fengsel for et av de største underslagene som er registrert fra offentlig eide selskaper her i landet.

Han ble løst fra vervet som vararepresentant for Høyre i Lunner kommunestyre da underslaget ble oppdaget ved en tilfeldighet sist vinter.

Innrømmet alt
Økonomisjefen med frie tøyler i nettbanken til Hadeland Energi og datterselskapet, pengemaskinen Hadeland og Ringerike Bredbånd, innrømmet i Gjøvik tingrett underslag av hver krone av de 20,9 millionene han var siktet for.

Ifølge avisa Hadeland etterlot Velsand seg en pressemelding da han forlot den ekstraordinære generalforsamlingen i Hadeland Energis lokaler på Jaren.

Den tidligere stortingspolitikeren peker på at det kun er en person som er tiltalte og dømt i denne saken - nemlig den tidligere økonomisjefen.

Og det er hva Velsand «burde ha visst» som har vært stridens kjerne om styrelederansvaret siden underslaget ble oppdaget.

I styret med søster
Velsand var styreleder da økonomisjefen i Hadeland og Ringerike Bredbånd først ble ansatt i en annen betrodd økonomistilling i Hadeland Energi.

Mannen som fikk økonomijobben var tidligere dømt for underslag og for momssvindel, og hans søster - også hun tidligere lokalpolitiker i Lunner - har sittet i styret i Hadeland Energi sammen med Lars Velsand.

Professor Petter Gottschalk ved Bedriftsøkonomisk institutt har tidligere sagt til Dagbladet at han synes det er merkelig at styreleder Velsand i Hadeland Energi ble gjenvalgt etter at underslaget var oppdaget. 

Da underslagsaken ble behandlet i Gjøvik tingrett i slutten av august, ble det anslått at sluttregningen ville bli på om lag 10 millioner når alle verdiene i boet er gjort opp.

Hus, hytter og konjakk
De 20,9 millionene fra underslaget er blant annet brukt til å kjøpe dyrt hus i Lunner, to biler, hytte i Sør-Aurdal kommune i Valdres, en eiendom i Gamvik i Finnmark og en eksklusiv vin- og konjakksamling.

Metoden var tilsynelatende enkel: økonomisjefen endret bare mottaker til arbeidsgivers navn når han overførte millioner til egen konto.

Bjørn Niklas Sjøstrøm ble valgt ble ny styreleder som representant for en av de andre eierne, Lunner kommune, melder avisa Hadeland.

Sjøstrøm sitter i dagens styre i Hadeland Energi.

Han er til daglig bestyrer i Lunner Almenning og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet.

 VIDE FULLMAKTER:  Både en intern granskingsrapport og rettssaken i Gjøvik tingrett viste at den underslagsdømte økonomisjefen hadde sjeldent vide fullmakter i selskapenes pengebinger. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
VIDE FULLMAKTER: Både en intern granskingsrapport og rettssaken i Gjøvik tingrett viste at den underslagsdømte økonomisjefen hadde sjeldent vide fullmakter i selskapenes pengebinger. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling