Hurtigtester for corona:

- Så fort blir du positiv

Britisk epidemiolog med klar advarsel om hurtigtesting. Dette sier Espen Rostrup Nakstad du bør tenke på når du hurtigtester deg før juleselskapet.

SÅ FORT SNUR DET: Epidemiolog Billy Quilty delte bilde av sine egne hurtigtester, for å vise hvor fort det snur. Foto: Twitter / @BQuilty
SÅ FORT SNUR DET: Epidemiolog Billy Quilty delte bilde av sine egne hurtigtester, for å vise hvor fort det snur. Foto: Twitter / @BQuilty Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Dette er en demonstrasjon på hvor fort du kan bli positiv!

Det skriver den britiske epidemiologen Billy Quilty på Twitter. Han jobber som epidemiolog for smittsomme sykdommer ved London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Testene på fotografiet ble ifølge Quilty tatt onsdag morgen, ved lunsjtid onsdag, onsdag kveld og torsdag morgen.

Som bildet viser, viste ikke hurtigtestene et tydelig og klart positivt svar før torsdag morgen. Onsdag kveld kan man imidlertid se en svak strek.

- Ta testen rett før

Quilty mener dette viser én viktig ting for dem som bruker hurtigtester for å sikre seg at de ikke er smittet før de møter andre:

- Ta hurtigtestene rett før du møter noen, skriver han.

Quilty bekrefter i et annet innlegg at det er hans egne hurtigtester, og at både han og familien er smittet av viruset.

- Vi har alle fått det etter helga, dessverre. Men alle har milde symptomer så langt, skriver han.

Han opplyser videre at han har tatt to AstraZeneca-vaksiner, og fikk én Pfizer-booster for drøyt ei uke siden.

Innlegget er blitt delt nesten 13 000 ganger, og har fått mer enn 27 000 likes. Flere fra medisinske yrkesgrupper har også kommentert.

Tar kort tid

Blant annet har den britiske legen Marya Alexander sagt at hun er enig:

- Vurder på det sterkeste å få alle som skal delta på en samling til å ta en hurtigtest 1-2 timer på forhold. Ha ekstra tester tilgjengelig for de som har glemt det, før de kommer inn, skriver hun på Twitter.

Hun viser til at det tar bare 15-20 minutter.

- På morgenen kan man ha negativt resultat, men før det er blitt kveld, kan den ha blitt positiv, skriver hun og viser til en artikkel publisert i The Atlantic for noen dager siden.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Her går det fram at en hurtigtest bare er et øyeblikksbilde, og at omikron ser ut til å ha en kortere inkubasjonsperiode enn tidligere varianter.

- Det betyr at et resultat fra noen dager siden ikke betyr så mye, heter det i artikkelen.

Alle hadde testet seg

Marya Alexander viser også til julebord-utbruddet i Oslo, der alle deltakerne var bedt om å ta en hurtigtest før de møtte opp på festen.

Alle rapporterte at de hadde hatt et negativt resultat (PCR eller hurtigtest) én til tre dager før julebordet, ifølge FHIs foreløpige rapport.

MASSETESTING: Må vi fortsette å teste oss år etter år? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarte på spørsmålet under coronarunden 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

Discovery Health, som er Sør-Afrikas største forsikringsselskap, har gjort en studie av omikronvariantens egenskaper, omtalt av Washington Post.

Kortere inkubasjonstid

Ifølge selskapets administrerende direktør, Ryan Noach, har de samlet anekdotisk bevis fra leger som behandlet pasienter utenfor sykehusene, som viser en kortere inkubasjonstid på tre til fire dager.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, sier at utfordringen med omikronvarianten er at den er vesentlig mer smittsom.

- Den er så smittsom at hvis du da har tatt en hurtigtest kanskje en halv dag før du skal på julebordet, eller kanskje dagen før det igjen, så kan du i verste fall risikere at du blir smittet i mellomtid, sier han til Dagbladet.

Fordi viruset er så smittsomt, kan du i prinsippet smitte mange andre selv om du er vaksinert, forklarer han.

- Men hos de fleste som får omikron når de er i en sykdomsfase hvor de har symptomer, så vil det nok slå ut på hurtigtesten, sier han.

Smitte før symptomer

Han sier at en hurtigtest vil være pålitelig nok til å finne ut om du er syk, men ikke god nok til å garantere at du ikke smitter før du får symptomer.

FORBAUSET: Statsministeren blir satt ut av dette spørsmålet under regjeringens pressekonferanse om corona for barn, onsdag 15. desember. Video: Regjeringen Vis mer

- Det er utfordringen med dette coronaviruset, uansett hvilken variant vi snakker om, at det fører til ganske mye smitte mellom mennesker før man merker at man har symptomer, forklarer Nakstad, og utdyper:

- Det må man rett og slett være obs på, og huske på at en hurtigtest er ingen garanti for at du ikke kan være smitteførende kort tid etterpå.

Selv om en PCR-test kanskje vil være litt mer sensitiv, sier Nakstad at heller ikke den er en garanti for at du ikke smitter.

- Ikke hvis det er gått 12 timer eller mer fra du tok testen til du faktisk skal på et arrangement, understreker han.

- Smitteførende veldig tidlig

- Har dere fått indikasjoner på at inkubasjonstida, altså tida som går fra du blir smittet til sykdommen bryter ut, er kortere med omikron?

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vi har i hvert fall indikasjoner på at den er kortere for deltaviruset enn de gamle virusene vi hadde. Det ser ut som den ligger på mellom én og sju dager, sier Nakstad, og fortsetter:

- Det er veldig mange som blir syke på dag to eller tre, ser det ut som i tallene. Men med omikronvariantens muterte egenskaper så er det sannsynlig at du kan bli smitteførende veldig tidlig.

- Kan ta ett døgn

Det vil si at det tar ganske kort tid fra du er eksponert for viruset, til du faktisk har infeksjonen og kan smitte andre.

- Det kan ta så lite som ett døgn, påpeker Nakstad.

- Og det er veldig utfordrende, for da kan du rekke å smitte andre før du rekket å tenke på at du har vært et sted hvor det var omikronvirus.

Det kan skje så fort at du kanskje ikke har rukket å utvikle symptomer ennå, og dermed heller ikke har tenkt på å teste deg, forklarer han.

- Det kan også bidra til å forklare hvorfor denne varianten sprer seg så raskt som den gjør, for eksempel i Storbritannia, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer