Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sa «fuck the police» under konsert og ble pågrepet: - Maktmisbruk

Rapperen Kamelen hevder politiet brukte vold og maktmisbruk da de stoppet konsert i Kristiansand.

SATT PÅ GLATTCELLE: Artisten Kamelen, som egentlig heter Marcus Kabelo Møll Mosele, ble satt på glattcelle etter en kosert i Kristiansand. Nå går han hardt ut mot politiet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
SATT PÅ GLATTCELLE: Artisten Kamelen, som egentlig heter Marcus Kabelo Møll Mosele, ble satt på glattcelle etter en kosert i Kristiansand. Nå går han hardt ut mot politiet. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld holdt Laksevåg-rapperen Kamelen en konsert i Kristiansand, som ble avsluttet av politiet rundt midnatt, bare 20 minutter etter at konserten hadde startet.

Grunnen var ifølge politiet å «opprettholde sikkerhet for publikum og ro og orden». Artisten Kamelen, som egentlig heter Marcus Kabelo Møll Mosele, var én av seks som ble pågrepet.

- Jeg crowdsurfet og sa «fuck the police», og så tok de meg med ut av bygget. Da oppsto det kaos blant flere publikummere. Politiet utøvde maktmisbruk og vold, og håndterte situasjonen helt feil, sier han.

Klokka 13 lørdag ble rapperen løslatt, og han har dermed sittet nesten 13 timer på glattcelle. Politiet har siktet ham for forulemping av politiet og for oppvigleri - som betyr å ha oppmuntret andre til å utøve vold mot politiet.

- De har ikke grunnlag for å holde meg i 13 timer. Jeg har ytret en mening ved å si «fuck the police». Det er en del av ytringsfriheten, sier han til Dagbladet.

- Så du forulempet ikke politiet?

- Nei, jeg er uenig i det. Jeg har verken forulempet dem eller fått konsertdeltakere imot dem. Det var ingen som gikk imot politiet før de stengte konserten.

- Hvorfor sa du «fuck the police»?

- Det er innhold i mine sanger. Det kan være i slutten eller i begynnelsen av sangene, men primært i låtene «Klubbkamel» og «Si ingenting».

- Ønsket prat

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff i Agder politidistrikt bekrefter at utsagnet kom under en stagediving, men mener det kom som følge av at artisten fikk øye på de to politibetjentene bakerst i rommet.

- Han fikk publikum med seg på dette. De to politibetjentene opplevde at utsagnet var rettet mot dem og de ønsket en prat med artisten. Han ble frivillig med ut, men hordene kom etter, sier Pfaff.

Begge partene er enige om at det var da det oppsto kaos. Politiadvokaten mener at kaoset oppsto fordi Mosele hadde klart å hause opp publikum, mens Mosele selv mener at dette dreier seg om at konserten ble avbrutt.

- En politibetjent var nær ved å bli sparket av en konsertdeltaker. Det kom etter hvert flere patruljer til stedet. Det var flere aggresive og sinte mennesker, og flere var påvirket av narkotika. Hadde ikke hordene kommet, hadde artisten fått gå inn i konsertlokalet igjen, sier politiadvokaten.

- Men det er vel ikke ulovlig å si «fuck the police»?

- Nei, det er det ikke. Men politibetjentene mente at utsagnet var rettet direkte mot dem. Man må ta hele settingen til betraktning.

Svært oppgitt

Mosele sier til Dagbladet at han er svært oppgitt over situasjonen.

- Det finnes grenser for hva et menneske skal tåle. Det blir mye for meg også, og jeg kjente at dette ikke var noe gøy. Hadde jeg gjort noe galt, hadde jeg stått for det, sier han.

Det er ikke første gang at rapartisten er i klammeri med politiet. I mars i fjor slapp Mosele ut av fengsel etter å ha sonet 20 måneder for vold.

- Gjør man noe galt, skal man selvfølgelig bli tatt for det. Men nå har jeg ikke gjort noe. Jeg føler meg så liten og maktesløs at det går ikke å beskrive.

Mosele skulle vært på flyet til Bosnia klokka 06 i dag tidlig for å spille inn en musikkvideo, men satt på dette tidspunktet fortsatt på glattcelle.

- Jeg kommer til å gå til sak mot politiet. Dette er ikke greit. Mennesker skal ikke trenge å føle det sånn her.

- Egen risiko

Også DJen til Mosele skal ha havnet i en situasjon med politiet. Det hevdes at han ble slengt i bakken og holdt så hardt at han besvimte.

Ifølge politiadvokat Pfaff står ikke denne hendelsen i saksdokumentene, men han sier at dersom du velger å oppholde deg et sted der det er opptøyer har du bevisst tatt en risiko for at noe kan skje med deg.

- Forlater du ikke stedet, men blir der, tar du en risiko. Dette var aggresive publikummerne. Hvis den ene politibetjenten hadde blitt truffet av sparket jeg nevnte tidligere og blitt satt ut, hadde det bare vært én politibetjent igjen. Hva ville utfallet blitt da?, sier han.

- Men kan det være at publikummerne ble aggresive fordi de ikke fikk se ferdig en konsert de har betalt for, og ikke på grunn av artistens uttalelse?

- Det vet ikke jeg. Artisten var i utgangspunktet samarbeidsvillig, men så kom hordene med og han lyktes med oppvigleri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!