Så galt kan det gå om hunden din ikke er i bånd

Bøtelegger eiere som ikke holder hunden i bånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert eneste år på denne tida påfører hunder skade, lidelse og død. Det skjer til tross for at hundene som angriper eller jager dyr til døde, skulle vært i bånd.

- Dersom vi oppdager at loven er brutt, vil vi anmelde. Det har vi gjort før og det vil vi gjøre igjen. Det må til for å få bukt med et stort problem, sier biolog og spesialkonsulent Tea Turtumøygard ved bymiljøetaten i Oslo kommune.

Skambitt I tida fra 1. april til 20. august skal hunder holdes i bånd, ifølge hundeloven.

Den loven hjalp ikke reinsdyra til Mikkel Mathis Eira. Tidligere denne måneden gikk løshunder til angrep på flokken.

- Jeg så tre hunder i reinflokken. De hadde gått løs på to rein. Jeg prøvde å ta livet av hundene, men de nådde å stikke av før jeg kom fram, har reineier Mikkel Mathis Eira fra Kautokeino uttalt til NRK Nordnytt.

- Skyter hundene Dagbladet har fått Eiras tillatelse til å bruke videoen han tok av skadene som ble påført en av reinkalvene. Den skambitte kalven måtte avlives etterpå.

JAGES I DØDEN: Rådyr er svært sårbare på denne tida av året. Kalvene er så små at de ikke kommer unna jagende hunder. Rådyr blir lett skremt og kan løpe på seg dødelige indre blødninger. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix
JAGES I DØDEN: Rådyr er svært sårbare på denne tida av året. Kalvene er så små at de ikke kommer unna jagende hunder. Rådyr blir lett skremt og kan løpe på seg dødelige indre blødninger. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB Scanpix Vis mer

- Neste gang skyter jeg hundene, sier Eira.

For hundeieren kan konsekvensene bli store. De kan bli stående økonomisk ansvarlig for skader. Hunden kan bli avlivet. Og en bot er ikke utenkelig utfall.

Noen ser deg Oslo kommune straffeforfulgte i fjor en mann som lot hunden løpe fritt i bymarka. Resultatet ble at mannen ble ilagt en bot på 6000 kroner.

- Hunden drepte et rådyr. Det døde på stedet. Når slike saker dukker opp, anmelder vi, sier Turtumøygard.

I skog og mark er det mange personer som ferdes, og som bryr seg om dyrelivets ve og vel.

- Det er mange som jobber eller ferdes i marka og som holder et øye med hva som skjer og som melder fra. Alle kan anmelde de som bryter loven om båndtvang, sier Turtumøygard.

Løper i døden Det er for tida mange ulike dyr som er aktive med sitt viktigste oppdrag, å drive arten videre.

- Vi er i sesongen der alle dyra har unger. Rådyrgeiter er ikke like spretne og raske som vanlig når de er drektige og når de produserer melk. I tillegg kan man drive moren vekk fra kalven, slik at den risikerer å sulte. Kalvene er også svært sårbare når de ligger alene, og lett kan bli oppdaget av hunder som har god luktesans, sier Turtumøygard. 

FAMILIETUR: En andefamilie gjør klar for et hundefritt bad. 

Foto: Mette Møller / Dagbladet
FAMILIETUR: En andefamilie gjør klar for et hundefritt bad. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Også fugle- og ekornunger er sårbare nå, da de ofte befinner seg på bakken.

- La dyra ligge Finner du en forlatt rådyrkalv, bør du la den ligge i fred. Ifølge biologen er moren mest sannsynlig i nærheten og vil hente den. Det gjelder for så vidt alle dyreunger. Å ta dem med inn vil ikke gjøre dem stor nytte.

Hun understreker at det ikke bare er store hunder som representerer en fare for dyra.

- Jakthunder og fuglehunder har sterkt jaktinstinkt, men hunder kan skremme rådyra uansett størrelse. Når er rådyr blir skremt og jaktet på, kan det løpe til det «sprenges». Det vil si at det løper på seg blødninger i lungene og rett og slett dør av stress, sier Turtumøygard.

EKORN PÅ VIFT: Ekorn er blant de mange artene som har små de skal passe på og som er utsatt om hunder får løpe fritt. Foto: Helle Hoem-Martinsen
EKORN PÅ VIFT: Ekorn er blant de mange artene som har små de skal passe på og som er utsatt om hunder får løpe fritt. Foto: Helle Hoem-Martinsen Vis mer
ANMELDER: Biolog og spesialkonsulent Tea Turtumøygard ved bymiljøetaten i Oslo kommune anmelder tilfeller der båndtvang ikke overholdes. Foto: Privat
ANMELDER: Biolog og spesialkonsulent Tea Turtumøygard ved bymiljøetaten i Oslo kommune anmelder tilfeller der båndtvang ikke overholdes. Foto: Privat Vis mer