Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så gamle er vi når vi er på bånn

Sjekk når vi depper mest, og hvem du har midtlivskrise sammen med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Midtlivskrisa er universell. Den rammer kvinner og menn, rike og fattige, single og gifte, de som har barn og de som ikke har barn.

72 land i alle kontinenter er med i en ny omfattende undersøkelse. Resultatene er forbløffende like i så forskjellige land som Tyskland, Laos, Filippinene og Brasil, skriver forskning.no.

Undersøkelsen er basert på en rekke levekårsundersøkelser, der så mange som 2 millioner mennesker har deltatt, og er referert i det anerkjente Social Science and Medicine.

Biologisk styrt

I Norge er det absolutte nullpunktet 43,9 år. Både kvinner og menn i denne alderen finner minst å glede seg over i tilværelsen. I enkelte andre land rammes kvinner litt tidligere enn menn, men det er uansett 40-årene som er tyngst.

TV 2-journalist Gerhard Helskog lever lykkelig som 44-åring.

- Jeg har det veldig bra og har ikke opplevd noen krise. Hvis dette er bånn og det skal gå oppover herfra så vet jeg ikke hvor det skal ende, sier han til Dagbladet.no.

Hvis han skal gi noe råd for å unngå krisen blir det et godt familieliv.
- Man må gifte seg godt og få masse unger, sier Helskog.

FLOTTE 44-ÅRINGER: Brad Pitt, Benedicte Adrian og Johnny Depp er alle 44 år og ser ikke ut til å lide av en tøff midtlivskrise. Foto: Scanpix
FLOTTE 44-ÅRINGER: Brad Pitt, Benedicte Adrian og Johnny Depp er alle 44 år og ser ikke ut til å lide av en tøff midtlivskrise. Foto: Scanpix Vis mer

I 40-årene kan det komme snikende en følelse av motløshet og tomhet. Pågangsmotet og livsgleden fra de yngre årene forsvinner, og tilværelsen kan oppleves som tung og uten mening, skriver forskerne.

- Det virker som dette ligger dypt i oss mennesker, og ikke er preget av materiell rikdom eller andre direkte ytre omstendigheter. Om det er biologisk styrt eller utløses psykisk er usikkert, sier professor Andrew Oswald ved Warwick universitet i Storbritannia, som har ledet undersøkelsen.

Benedicte Adrian og Vegard Ulvang

En rekke norske kjendiser er født i 1963, blant andre:

Benedicte Adrian, Tor Olav Trøim, Christopher Nielsen, Gerhard Helskog, Arne Hjeltnes, Vidar Kleppe, Jørn Andersen, Ivar Morten Normark, Elin Brodin, Geir Karlstad, Madeleine Cederström, Kari Slaatsveen, Vegard Ulvang, Jan-Erik Aalbu.

Vidar Kleppe lever lykkelig som 44-åring.

- Jeg er en heldig 44-åring. Dette året har vært veldig positivt, med gjenvalg både i Fylkestinget og i Bystyret i Kristiansand. Gleden over å bli eldre overskygger all statistikk. Det er ikke luksusvarer som gir gleden, men familie, venner og arbeid, sier Kleppe til Dagbladet.no.

Heller ikke Arne Hjeltnes føler seg truffet av forskernes påstand.

image: Så gamle er vi når vi er på bånn

- Dette kjenner jeg ikke noe til. Jeg har det nok for travelt til å ha noen krise, sier Arne Hjeltnes til Dagbladet.no.

Blant utenlandske kjendiser finner vi også en rekke 44-åringer:

Brad Pitt, Johnny Depp, Michael Jordan, Ronald Koeman, Quentin Tarantino, Julian Lennon, Garry Kasparov, Conan O\'Brien, Yngwie Malmsteen, Lisa Kudrow, James Hetfield, Whitney Houston, Joey Tempest, Tori Amos, Jarvis Cocker, Manu Chao og Seal er alle i det kritiske året.

Det blir bedre

Forskerne mener én av årsakene til de tunge 40-årene er at man som middelaldrende er nødt til å akseptere en del begrensninger som man ikke måtte som ung.

Trøsten er at kurven peker oppover igjen fra 50-årene.

- I denne alderen vil mange for første gang oppleve at jevnaldrende faller fra. Kanskje innser man først nå livets korte varighet, og blir flinkere til å glede seg over det man faktisk har, sier Oswald. Selv er professoren 54 år og har begynt på oppturen.

44 OG BLID: Vidar Kleppe trives godt i 40-årene.
FAMILIELYKKE: Ekteskap og barn gjør deg lykkelig, sier 44 år gamle Gerhard Helskog.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media