«Så gjer han det som normale menneske ikkje kan tru at ein vaksen kan gjere med eit barn»

Jenta (17) i Øygard-saken forteller sin historie i ny bok.

FORTELLER SIN HISTORIE: I boka «Ikke si det til noen» forteller den fornærmede nå 17-årige jenta i Øygard-saken sin historie. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FORTELLER SIN HISTORIE: I boka «Ikke si det til noen» forteller den fornærmede nå 17-årige jenta i Øygard-saken sin historie. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Han hadde drege meg over, og hadde ikkje tenkt å la meg gå attende. Frå då av skulle eg vera 'godjenta' hans.»

Slik forteller den fornærmede part i Øygard-saken, den 17-årige jenta fra Skjåk i Gudbrandsdalen, selv hvordan forholdet til ordføreren i nabokommunen Vågå startet sommeren 2009.

Skyldfølelse I boka «Ikke si det til noen», ført i pennen av forfatter Jon Gangdal og utgitt på Gyldendal, fortelles historien om hvordan ordføreren forgrep seg seksuelt på og innledet et forhold til den mindreårige jenta. Historien kulminerer med dommen mot Øygard i Høyesterett 26. september.

«Eg er berre lei meg for alt som har skjedd frå 2009, og kjenner framleis på ein måte at eg faktisk har skuld i noko i det, sjølv om eg inst inne veit at eg ikkje har det», skriver jenta.

- Jeg var nødt til å fortelle jentas historie. Jeg så en stor ubalanse mellom et barn og en voksen, sier Jon Gangdal på en pressekonferanse nå i formiddag, som forklaring på hvorfor han bestemte seg for å skrive boka, der altså den fornærmede og hennes familie har bestemt seg for å bidra.

- Rune Øygard avslo å være med, sier forfatteren.

- Dette kunne skjedd i en hvilken som helst kommune i Norge, legger han til.

På dialekt Mens Gangdal selv nøkternt skisserer handlingen på bokmål, forteller jenta sin historie på gudbrandsdalsdialekt. Skildringene er nære og inngående.

Jenta forteller hvordan hun først møtte Øygard i et bryllup i 2008, og hvordan de knyttet nærmere kontakt året etter. Da skulle hun hjelpe ordføreren med å lage ei Facebook-side for ham, og etter hvert ble kontakten tettere og tettere, med lange SMS-er og hyppige besøk hos Øygard og kona Reidun.

«Kvifor skulle ein ordførar kontakte ei 13 år gamal jente? (...) Var det fordi han allereie då såg at det kunne vera mogleg å få til noko med meg?» skriver jenta.

Hun beskriver hvordan det første samleiet med den mye eldre mannen kom i stand på Øygards hytte ved Måløy.

«Så gjer han det som normale menneske ikkje kan tru at ein vaksen kan gjere med eit barn», skriver hun.

Kjæresteforhold Så utvikles forholdet til det hun beskriver som et kjæresteforhold med Øygard - samtidig som ordføreren sjonglerer forholdet til henne, forholdet til kona og en annen kvinne.

Samtidig må hun lyve til alle hun omgås, for å skjule hva som foregår mellom henne og den respekterte Ap-veteranen, som omgås folk som kjendiskokk Arne Brimi, fotograf Morten Krogvold, omdømmeekspert Elizabeth Hartmann, helseminister Bjarne Haakon Hanssen - og statsminister Jens Stoltenberg.

«Eg var fanga - utan at eg visste det», skriver hun.

Saken sprakk til slutt da jenta fikk seg en jevnaldrende kjæreste, og til slutt fortalte om forholdet til foreldrene - som varslet politiet. Men i den videre prosessen opplevde hun «bygdedyret», som hun skriver.

Brukte vennene Ordføreren, med sin store og mektige omgangskrets, fikk folk på sin side, også under rettssaken, da gamle episoder fra barndommen ble brukt for å undergrave hennes troverdighet.

«Hadde eg visst kor mange som var viljuge til å spreie og teie om lygn for å berga sitt eige skinn, ville eg nok ha tenkt meg om ein gong til før eg fortalte kva som skjedde», reflekterer jenta.

«Då alle dei mektige venene hans gjekk ut og støtta han òg, kjende eg meg endå meir dytta inn i ein mørk krok der ingen ville ha med meg å gjera, bortsett frå nokre få venninner - og kjærasten min.»

- Øygard lyktes - Jeg la merke til at folk spurte seg: «Var det ikke noe med den familien?» Øygard lyktes i å bruke sin posisjon til å undergrave hennes troverdighet, sier Gangdal på pressekonferansen.

- Han fikk et utrolig spillerom. Det gjorde at han kunne holde på slik med et barn i to år, sier forfatteren.

VILLE IKKE DELTA: Overgrepsdømte Rune Øygard avslo å bidra til Jon Gangdals bok. Her med kona Reidun (i midten) og sin forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET
VILLE IKKE DELTA: Overgrepsdømte Rune Øygard avslo å bidra til Jon Gangdals bok. Her med kona Reidun (i midten) og sin forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL / DAGBLADET Vis mer

«Då dei fekk sjå nokre av desse Skype-meldingane som kom fram i tingretten, stakk dei halen mellom beina og trakk seg unna som hyenar. Men enno har eg ikkje fått nokon orsaking», skriver jenta.

«Venene trur på Rune til det siste. Sjølv etter at domen er stadfesta, veit eg at mange enno ikkje har slept tanken på at det er eg og familien min som lyg.»

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Den fornærmede jenta, hennes kjæreste og foreldrene er til stede på pressekonferansen der forfatter Jon Gangdal presenterer boka om Øygard-saken. Foto: LARS EIVIND  BONES / DAGBLADET
PÅ PRESSEKONFERANSEN: Den fornærmede jenta, hennes kjæreste og foreldrene er til stede på pressekonferansen der forfatter Jon Gangdal presenterer boka om Øygard-saken. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer