Så glade er irakerne over at USA trekker seg ut

Men minst 25 drept i bombeangrep da Irak feiret sin nye uavhengighetsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Med fyrverkeri, dans og sang startet irakerne feiringen av at amerikanske kampstyrker nå er ute av de irakiske byene.

Mens feiringen ennå pågikk ble minst 25 mennesker drept i et bombeangrep i den nordlige, kurdiskdominerte byen Kirkuk, melder nyhetsbyrået Reuters. Det kan være et forvarsel om hva som er i vente.

Slo på stortromma
Tidligere på dagen slo en fornøyd statsminister Nuri al-Maliki på stortromma. Han gjorde like godt 30. juni til nasjonal helligdag og døpte den suverenitetsdagen - seks år etter den amerikanske invasjonen.

Og inne i Bagdads strengt bevoktede grønne sone ble det arrangert militærparade for første gang siden Saddam Husseins tid.

- Den nasjonale regjeringen har lykkes med å stanse den sekteriske krigen som truet vår enhet og suverenitet, sa en stolt irakisk statsminister, i talen som gikk direkte på fjernsyn.

VICTORY En liten gutt gir V-tegnet til fotografen i byen Mosul. Foto: REUTERS/Khalid al-Mousuly/SCANPIX
VICTORY En liten gutt gir V-tegnet til fotografen i byen Mosul. Foto: REUTERS/Khalid al-Mousuly/SCANPIX Vis mer

Maliki, som har flagget starten på tilbaketrekkingen som en politisk seier, gjorde det også klart at de som ikke tror irakerne er i stand til å forsvare eget land «begår en alvorlig feil».

Gradvis tilbaketrekking
Det Iraks statsminister ikke sa noe om, er at det fortsatt vil være igjen rundt 130 000 amerikanske soldater. Det tallet vil trolig ikke synke under 128 000 før etter det irakiske parlamentsvalget i januar neste år.

I løpet av september skal alle amerikanske militæroperasjoner opphøre, og innen utgangen av august neste år skal alle amerikanske kampstyrker være ute av Irak. Før 2011 er over skal det amerikanske militære nærværet i Irak være en saga blott.

Det er avtalen USA motvillig inngikk med statsminister Maliki. Avtalen trådte i kraft fra 1. januar i år.

- Det er virkelig en suverenitetsdag. Jeg er enig med Maliki, sier 30 år gamle Balqis Eidan til The New York Times.

- Dette er virkelig en viktig dag i historien vår. Men vi er fortsatt bekymret for sikkerheten. Vi håper at våre styrker vil være i stand til å ivareta den, sier Balqis.

FEIRING: Irakiske soldater strekker våpnene i været og feirer at amerikanerne er ute av Kerbala, 80 kilometer sørvest for Bagdad. Foto: REUTERS/Mushtaq Muhammad/SCANPIX
FEIRING: Irakiske soldater strekker våpnene i været og feirer at amerikanerne er ute av Kerbala, 80 kilometer sørvest for Bagdad. Foto: REUTERS/Mushtaq Muhammad/SCANPIX Vis mer

Holder pusten
Selv om mange irakere nå gleder seg over at amerikanske soldater og pansrede kjøretøy ikke lenger skal være en del av gatebildet, er det andre som også holder pusten for hva som vil skje framover.

Nå er det den 650 000 mann store irakiske hæren som har sikkerhetsansvaret. Amerikanerne er stasjonert i en håndfull baser utenfor uroområder som Bagdad, Mosul og Kirkuk og skal bare gripe inn dersom irakerne ber om assistanse.

Amerikanske militære har uttrykt sterk bekymring for hvordan de skal kunne ivareta egen og sivilbefolkningens sikkerhet, så lenge det nå er irakerne som bestemmer hvordan de kan forflytte seg og operere i urbane strøk, skriver avisa The Washington Post.

Det begrenser evnen til å reagere og gripe inn raskt, mener de.

Spill for galleriet
Amerikanerne frykter også for hva som vil skje nå som nedtrappingen innebærer at de må kjøre rundt i mindre pansrede kjøretøyer, noe som gjør dem mer utsatt for veibomber.

En annen frykt er også at den irakiske hæren, fortsatt dominert av sjiamuslimer, skal øke konfliktnivået med landets sunnimuslimer, som føler seg marginalisert av Malikis sjiaorienterte regjering.

I går skrev Dagbladet at forskere tror USA planlegger å bli stående med styrker i Irak i årevis framover, og at den militære nedtrappingen sånn sett bare er et spill for galleriet.

 
- Nå planlegger Obama og rådgiverne hans å beholde 50 000 soldater i Irak. Det er grunnen til at amerikanerne ikke er så nervøse for situasjonen i landet som mange ville tro. Grunnen er at de ikke planlegger å forlate landet, sa Henrik Thune ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Dagbladet.

PYNTET TIL FEST: Irakiske militære kjøretøy, for anledningen pyntet med dekorasjoner, kjørte gjennom sentrale deler av Bagdad i dag. Foto:  AFP PHOTO / KHALIL AL-MURSHIDI/SCANPIX
PYNTET TIL FEST: Irakiske militære kjøretøy, for anledningen pyntet med dekorasjoner, kjørte gjennom sentrale deler av Bagdad i dag. Foto: AFP PHOTO / KHALIL AL-MURSHIDI/SCANPIX Vis mer

Han tror vi raskt i løpet av de neste ukene vil få svar på hvilken retning Irak går i.

DANSET I BASRA: Også sikkerhetsstyrker i Basra deltok i feiringen. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX
DANSET I BASRA: Også sikkerhetsstyrker i Basra deltok i feiringen. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/SCANPIX Vis mer
NEDTELLING: Irakere følger statsminister Malikis direktesendte tale på fjernsyn. Irakisk TV hadde nedtelling til tilbaketrekkingsfristen. Foto: AFP/KHALIL AL-MURSHIDI/SCANPIX
NEDTELLING: Irakere følger statsminister Malikis direktesendte tale på fjernsyn. Irakisk TV hadde nedtelling til tilbaketrekkingsfristen. Foto: AFP/KHALIL AL-MURSHIDI/SCANPIX Vis mer