Raset i Gjerdrum

Så gnistregn da raset gikk

I løpet av fire kritiske minutter ble tettstedet Ask rammet av katastrofen som tok ti liv. Nye opplysninger kan fortelle hvordan raset utviklet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASK (Dagbladet): Dagbladet har innhentet tidspunkter som kan leses ut av målere knyttet til ledningsnettet, telefoni, vann- og avløp og fiberkabler i de kritiske minuttene raset herjet i Gjerdrum. Sammenstilt med et kart over området, indikerer opplysningene hvor kvikkleireraset begynte og i hvilken retning det utviklet seg.

Opplysningene kan tyde på at raset startet nede på jordet, flere hundre meter sør for Nystulia og utviklet seg bakover.

Strømmen i kraftmastene på jordet ved golfbanen, ble sannsynligvis brutt over tre minutter før modem og bredbånd kollapset i boligområdet som ble tatt av raset.

Klokka 03:56:45 registrerte Elvia at strømmen i høyspentnettet kortsluttet. Et vitne har forklart til politiet at han så et gnistregn. Politiet ønsker ikke å si noe om hvor vitnet befant seg, men Dagbladet erfarer at gnistene ble sett over golfbanen da høyspentledningen ble revet tvert av.

På flyfoto og topografiske kart fra før raset, er høyspentnettet, som ble berørt av raset, tegnet inn som et forslått kors over golfbanen i den enorme rasgropa.

Tidslinje

Kilder med god kunnskap om kvikkleireraset opplyser at informasjonen som ligger i å lage en detaljert tidslinje, er avgjørende for å forstå hvordan raset foregikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.