ANGREPET: En afghansk politimann står ved et av de to kjøpesenterene som ble angrepet. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/Scanpix
ANGREPET: En afghansk politimann står ved et av de to kjøpesenterene som ble angrepet. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/ScanpixVis mer

- Så granatene og geværene da de dro av seg sjalene

Talibans kommandoangrep var tilsynelatende planlagt i detalj. - Mest omfattende angrep mot Kabul noensinne, sier Kai Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kabul ble i dag rammet av en rekke tilsynelatende koordinerte og detaljplanlagte terrorangrep.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepene som rettet seg mot presidentpalasset, flere departementer, to kjøpesentre, en kino like ved justisdepartementet og Serena hotell, som i stor grad brukes av utenlandske diplomater og journalister.

Tre selvmordsbombere sprengte også seg selv i lufta ved utdanningsdepartementet, på et folksomt torg ved sentralbanken og ved et kjøpesenter.

Fire av opprørerne ble drept etter at de først angrep og så forskanset seg i et kjøpesenter som ligger rett i nærheten av Serena hotell og presidentpalasset. De angrep med håndgranater i det som beskrives som et kommandoraid.

- Mest omfattendeFNs spesialutsending Kai Eide var på kontoret da angrepene startet, men bestemte seg for å dra tilbake til residensen. Der har han større mulighet for å følge situasjonen.

- Nå er det helt rolig, men en stund så det ut som kampene nærmet seg - det bølget litt fram og tilbake. Det pågikk i over to timer og vi hørte intens ildgivning og eksplosjoner. Dette er det mest omfattende angrepet mot hovedstaden som har funnet sted, ikke i antall drepte, men i omfang og graden av planlegging og koordinasjon fra Talibans side, sier Kai Eide til Dagbladet.no.

Angrepet på FNs gjestehus i fjor var langt mer dramatisk for ham, men for hele sikkerhetssitusjonen i landet er dagens kamper de mest alvorlige så langt.

- Det er angrep på byen med jevne mellomrom, men sikkerhetssituasjonen er gradvis blitt betydelig verre. Men det er ikke mulig å lukke denne millionbyen totalt, sier Eide.

Hadde på seg sjalEt vitne beskriver overfor New York Times at terroristene hadde på seg sjal:

- De tre mennene hadde på seg sjal. Plutselig dro de dem av seg, og vi kunne se geværene og granatene. De ba oss komme oss ut, så gikk de opp på taket og begynte å skyte, sier vitnet fra kjøpesenteret til avisa.

Det er hittil meldt om fire drepte soldater og en sivil, mens 38 personer er meldt skadet. Det rapporteres også om flere drepte etter at en selvmordsbomber kjørte inn i et kjøpesenter.

- En selvmordsbomber kom kjørende mot utenriksdepartementet. Sikkerhetsstyrkene klarte å stoppe bilen, men den kjørte inn i kjøpesenteret, sier den afghanske journalisten Farhad Paiker til Al Jazeera.

I tillegg er det rapportert om to andre eksplosjoner, og Serena hotell ble delvis satt i brann.

Ifølge president Hamid Karzai har de afghanske styrkene nå kontroll. Men det er fortsatt usikkerhet i byen. Taliban hevdet de hadde sendt inn 20 selvmordsbombere, mens en talsperson for innenriksdepartementet i landet sier til BBC at de tror sju personer var involvert.

UTBRENT: Det ene kjøpesenteret som ble angrepet er nå utbrent. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/Scanpix
UTBRENT: Det ene kjøpesenteret som ble angrepet er nå utbrent. Foto: REUTERS/Ahmad Masood/Scanpix Vis mer