KHAT I SEKKEN: De 36,5 kiloene med det narkotiske stoffet khat er det største i Tromsø noensinne. En 38 år gammel rumener er siktet for å ha forsøkt å ta det inn i landet. Foto: Tollvesenet
KHAT I SEKKEN: De 36,5 kiloene med det narkotiske stoffet khat er det største i Tromsø noensinne. En 38 år gammel rumener er siktet for å ha forsøkt å ta det inn i landet. Foto: TollvesenetVis mer

- Sa han hadde med mye blomster til en kvinne

Da fant tollerne i Tromsø 36,5 kilo khat i to plastsekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. januar ble en 38 år gammel rumener stanset for kontroll på Tromsø lufthavn Langnes.

Han hadde kommet flyvende fra London og hadde med seg en koffert og en tøybag, opplyser Tollvesenet.

Han skal ha fortalt tollerne at han skulle besøke en venn i Tromsø og at han ikke visste hvor lenge hun skulle være i Norge.

36,5 kilo Videre fortalte han, ifølge Tollvesenet, at han hadde med seg mange blomster som han skulle gi til en kvinne som skulle møte ham på flyplassen.

Da tollerne tok blomstene nærmere i øyesyn kunne de bekrefte at det var veldig mye, hele 36,5 kilo. Men problemet for 38-åringen var at «blomstene» i virkeligheten var det narkotiske stoffet khat, ifølge Tollvesenet.

Nå er mannen og khaten overlevert til politiet. Den tunge khatbuketten er det største i sitt slag noensinne i Tromsø.

Khat er en plante som når den tygges eller drikkes som te gir en ruseffekt. Den er vanligst i østafrikanske land. Den ble har blitt ansett som et narkotiukum av Verdens helseorganisasjon siden 1980. Ni år senere ble den forbudt i Norge.

Første khat-beslag i fjor Khat-smugling er sjelden kost for tollerne i Nord-Norge, i alle fall de som blir tatt.

Nordlys skrev i juli i fjor at et beslag på 13 kilo i mai 2013 var det første khat-beslaget noen gang i Nord-Norge. Også det kom fra London.

Nettopp utvidet flyruter til det store utland til Tromsø er årsaken til at khat er observert så langt nord i landet, opplyste regiondirektør Tom Olsen i Tollregion Nord-Norge til Nordlys i fjor.

I hele landet ble det i fjor beslaglagt 13574 kilo khat fordelt på 339 beslag, ifølge Tollvesenets statistikk.