- Sa han kunne drepe meg der og da og at ingen kunne gjøre noe med det

Amerikansk leiesoldat-sjef til gransker i Irak.

LEIESOLDATER: Leiesoldater fra Blackwater fotografert på oppdrag i 2007. Arkivfoto: AFP / Patrick BAZ / NTB scanpix
LEIESOLDATER: Leiesoldater fra Blackwater fotografert på oppdrag i 2007. Arkivfoto: AFP / Patrick BAZ / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fem leiesoldater fra Blackwater skjøt og drepte 17 sivile irakere, i den travle Nisour-gata i sentrum av Bagdad 16. desember 2007. De hevdet det skjedde i selvforsvar, men vitner kalte det en ren massakre.

Amerikanske myndigheter forsvarte lenge leiesoldatene, men til slutt konkluderte blant annet etterforskerne fra det føderale amerikanske politiet FBI  med at drapene ikke kunne forsvares på noen måte.

Raskt tilbake Blackwater var kontroversielle allerede før massakren, og amerikanske myndigheter forsøkte å granske påstander om maktmisbruk og korrupsjon. De to granskerne Jean C. Richter og Donald Thomas Jr ble sendt til Irak sommeren 2007. Men de måtte dra raskt tilbake, etter at de følte seg truet av en av selskapets sjefer og havnet i konflikt med USAs ambassade i landet, skriver New York Times, som har fått tilgang til Richter og Thomas' granskningsrapport.

Hovedkonklusjonen i rapporten er at Blackwater kom unna med ulike uregelmessigheter fordi de hatt et for tett forhold til ambassadepersonellet.

- Kunne drepe meg 21. august møtte de to Daniel Carroll, som var ansvarlig for Blackwater-prosjektet i Irak.

- Mr. Carroll sa han kunne drepe meg der og da og at ingen kunne gjøre noe med det, fordi vi var i Irak, heter det i rapporten, ifølge New York Times.

- Han sa det med lav stemme, mens han så meg rett i øynene, skriver Richter.

Carroll har bakgrunn som spesialsoldat.

- Jeg tok trusselen alvorlig. Vi var i en kampsone, hvor uventede ting kunne skje raskt, særlig når det ble tatt opp ting som kunne få negativ virkning på lukrative kontrakter, skriver han, ifølge avisa.

«Uprofesjonell» Granskeren mener det var særlig alvorlig at trusselen kom fra selskapets leder i landet.

Thomas skriver i sin rapport at Carroll var «uprofesjonell og truende av natur».

ØDELAGT: En irakisk politimann ved Nisour, etter massakren i september 2007. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix
ØDELAGT: En irakisk politimann ved Nisour, etter massakren i september 2007. Foto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix Vis mer

To dager etter møtet, hvor Carroll ifølge granskerne framsatte truslene, ble de to berordet av ambassaden om at de måtte forlate landet, ifølge New York Times fordi de var forstyrrende element for mannskapene.

Carroll, Richter og Thomas har ikke ønsket å kommentere avisas sak.

Stilt for retten Nisour-massakren ble sett på som et vendepunkt i USAs Irak-engasjement, og som en medvirkende faktor til at USA til slutt måtte trekke seg ut av landet, som nå herjes av borgerkrig.

Leiesoldatene som var involvert i episoden har blitt stilt for retten i USA.

Blackwater har senere skiftet navn til Academi og videre til Constellis Holdings, etter at det først ble solgt og så slått sammen med den tidligere konkurrenten Triple Canopy.

OVERLEVDE: Hassan Jabir ble skutt, men overlevde. Arkivfoto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix
OVERLEVDE: Hassan Jabir ble skutt, men overlevde. Arkivfoto: AP / Khalid Mohammed / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer