SNAKKET NARKOTIKA: Action-stjerna Steven Seagal møtte i går Filippinenes president Rodrigo Duterte på Manila. De to skal blant annet ha snakket om presidentens kamp mot narkotika i landet. Foto: NTB Scanpix
SNAKKET NARKOTIKA: Action-stjerna Steven Seagal møtte i går Filippinenes president Rodrigo Duterte på Manila. De to skal blant annet ha snakket om presidentens kamp mot narkotika i landet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Filippinenes krig mot narkotika

Sa han kunne drept 3 millioner dopavhengige. Nå skifter Rodrigo Duterte strategi

Trekker vanlige politifolk ut av krigen mot narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er tre millioner dopavhengige i Filippinene. Jeg kunne drept dem alle sammen.

Slik innledet Filippinenes president, Rodrigo Duterte, sin krig mot doplangere og brukere i fjor sommer, før et år der 3850 ble drept i politiaksjoner.

Trekker politifolk ut

Nå trekker presidenten vanlige politifolk ut av krigen, ifølge The Guardian.

I et dokument heter det at bare PDEA (enheten innen det filippinske politiet som jobber med narkotika) skal «gjennomføre operasjoner mot personer involvert eller satt i forbindelse med ulovlige stoffer».

- Jeg er ikke interessert i at noen andre avdelinger skal brukes. La PDEA gjøre jobben. De ser ut til å ha lyst til å ha ansvaret, sa Duterte i dag under en tale der han adresserte retningsskiftet, ifølge South China Morning Post.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: R... Vis mer

Økende misnøye

PDEA utgjør bare en liten del av Filippinenes politistyrke.

Den meldte endringen tyder dermed på en nedtrapping av myndighetenes aksjon.

Nedtrappingen kommer etter det BBC omtaler som en økende misnøye med politiets framferd. Dette blant annet som følge av flere overskrifter som har tatt seg dårlig ut for presidenten.

Én av disse omhandlet tre tenåringer som drept av filippinske politimenn, hvorpå flere tusen tok til gatene, samtidig som den katolske kirken fordømte politiets handlinger.

Er fortsatt populær

De sinte demonstrantene ble møtt av meningsmotstandere i form av tilhengere av Duterte. En september-meningsmåling viser at hele 78 prosent av befolkningen er positive til tidligere Davao-borgermesterens krig mot narkotika.

Det er et noe høyere tall enn de 67 prosentene som i oktober svarte at de støtter presidentens helhetlige jobb, ifølge Channel News Asia.

OPPOSISJON: De siste månedene er det blitt holdt flere demonstrasjoner mot Rodrigo Duterte. Dette bildet er tatt i september. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS / NTB Scanpix
OPPOSISJON: De siste månedene er det blitt holdt flere demonstrasjoner mot Rodrigo Duterte. Dette bildet er tatt i september. Foto: AFP PHOTO / NOEL CELIS / NTB Scanpix Vis mer

Nytt stikk mot EU

Støtten kommer på tross av omfattende kritikk - både fra konkurrerende politikere og utenlandske aktører. Blant kritikerne er Den europeiske union (EU) som i mars refset Filippinene for å gjennomføre henrettelser uten noen gyldig rettsdom.

Den gang omtalte Duterte kritikerne som «horesønner». Nå sender den filippinske presidenten et nytt stikk i europeisk retning.

- Kanskje blir de (EU) fornøyde nå. De har bare fokusert på hvor mange som har blitt drept, uttalte Rodrigo Duterte, ifølge South China Morning Post.