BLE VIDEOOVERVÅKET: Ifølge en tidligere POT-spaner overvåekt POT leiligheten i Oscarsgate 61 i halvannet år.
BLE VIDEOOVERVÅKET: Ifølge en tidligere POT-spaner overvåekt POT leiligheten i Oscarsgate 61 i halvannet år.Vis mer

Sa han var fanget i en sex-felle av KGB

Løgnene ble ødeleggende for Arne Treholt. Selv mener han etterforskerne brukte uredelige metoder for å få ham til å tilstå noe han aldri hadde gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De siste ukers påstander om bevisjuks samt ulovlig overvåking av familien Treholt i Oscars gate 61 i Oslo, har ført til at Stortingets EOS-utvalg skal se på Politiets overvåkningstjeneste (POT) metoder, og da spesielt det såkalte pengebeviset. Samtidig vurderer Kommisjonen for gjenopptakelse om Treholt-saken skal opp på nytt.

Fortalte om falsk sexorgie
Treholt har hele tida hevdet at han ble satt under enormt press i avhørene og at POT allerede hadde en fasit.

- Blir det en ny rettssak vil POTs avhørsteknikker mot Treholt helt klart bli et tema.
Det ligger i vår begjæring om gjenåpning fra 2005, sier Treholts advokat Harald Stabell til Dagbladet.

Sa de hadde fasiten
- Det nytter ikke å bløffe. Vi vet alt om deg, sa etterforskningslederen, ifølge Treholt i boka «Alene». Igjen og igjen gjentar han at det ikke nytter å lyve, for «jeg sitter med fasiten.»

Treholt trakk siden innrømmelser han kom med den første tida, men aktoratet la likevel hans første forklaringer til grunn i rettssaken.

- Dette er basert på mine øyeblikksnedtegnelser fra avhørssituasjonen, det er relativt usminkede referat av det jeg opplevde. «Alene» avspeiler nøyaktig hva jeg opplevde i avhørene. Det er selvsagt subjektivt det som står det, jeg skrev boka i mitt eget blod, hadde jeg nær sagt. Det er basert på cirka 500 sider som jeg skrev direkte ned etter hvert eneste avhør i de sju ukene, sier Arne Treholt til Dagbladet i dag.

Fant opp orgiehistorie
For å tekkes etteforskerne og på grunn av presset løy han, har han selv forklart. Han tilsto til og med spionasje, noe han senere trakk tilbake. Blant løgnene han serverte var hvordan han ble spunnet inn i sovjetiske KGBs nett, han fortalte i avhør om en sex-orgie i Moskva i 1975. Det ble tatt bilder og disse ble presentert for ham senere, sa ha, noe som kunne knuse hans lysende karriere. Dermed måtte han bli deres spion.

- Som ekko hørte jeg meg selv legge ut om orgiehistorien. Det eneste som betydde noe var de to etterforskerne i rommet. Jeg var som besatt av å innfri deres forventninger, skriver Treholt i «Gråsoner». Historien sier han i dag var fri fantasi. Treholt forklarte at de tidlige «tilståelsene» kom som et sjokk over å bli arrestert og at han led av et «tilståelses-syndrom».

- Hver eneste lille detalj fra en fortid blir utnyttet. Alt som kunne sette meg i mistenkelighetens lys ble lett fram og brukt. Politiet bygger med flid opp et «spionbilde» som ikke har noe med meg å gjøre. Jeg sitter som en maktesløs tilskuer. Jeg er nær ved å medgi at det er spionasje å møte en russer på gaten. Deres strenge og utforskende blikk. Etterforskernes forventninger som ikke kunne innfris, skriver Treholt i boka «Alene».

«Gangstermetoder»
I boka forteller han at han gir etterforskerne det glatte lag i avhør og beskylder dem for bruk av gangstermetoder.

- Pass dine egne metoder, så skal vi passe våre, er svaret fra etterforskerne, ifølge Treholt.

- BLE SÆRLIG GODT BEHANDLET: Daværende etterforskningleder Ørnulf Tofte mener Arne Treholt ble særlig godt behandlet. Det ble tilrettelagt for at han fikk jogge mens han satt i varetekt. 

FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET

TLF: 47905092
- BLE SÆRLIG GODT BEHANDLET: Daværende etterforskningleder Ørnulf Tofte mener Arne Treholt ble særlig godt behandlet. Det ble tilrettelagt for at han fikk jogge mens han satt i varetekt. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET TLF: 47905092 Vis mer

- Det er en slags psykologisk grillingsprosess, skriver Treholt. Han beskriver POTs etterforskningsleder Ørnulf Tofte som en jeger på jakt etter sitt bytte, og nærer sterkt hat, han kaller ham «rottefanger» og har av og til tanker om å drepe ham.

Treholt mener POT spilte på alle virkemidler, bryskhet og vennlighet, sorg og fortvilelse, trusler og løfter. En sentral del av pressmiddelet, mener Treholt, var informasjon fra ulovlig overvåkning som POT hadde skaffet seg.

Karis «elsker»
I et avhør Treholt beskriver i boka «Alene» forteller han at etterforskene plasserer en tung Tandbergs båndspiller foran ham. Det er opptak av telefonsamtaler. Han får høre sine egne samtaler med Irak-kontakten, sønnen hans pludrer i bakgrunnen.

- Det blir vel intimt (...). Teknikere som har måttet lytte til bånd. Andre overvåkere som er blitt spurt til råds. Sekretærer som har laget utskrifter. Tallet på personer som er blitt en del av min intimsfære er stort, skriver Treholt.

Det som setter Treholt mest ut er denne teipen, «hans mannlige forfengelighet er såret»:

- En ny telefon. Ny morgen. Karis stemme, kvidrende og glad. En mannsstemme jeg ikke kjenner. Oslo. Litt for kjærligte ord. Hva i helvete er dette? Det tar sekunder. Det er galt kutt. Noe jeg ikke skal høre, men som andre har hørt. Noe det også er blitt grafset i, som det er ledd av bak min rygg. Hanreien (red.anm: en som har en utro kone). Han som henges ut av allmenn spott av «gutteklubben.» Det er skittent.

Han tror ikke det er tilfeldig at han fikk høre klippet, han spør om etterforskerne har spilt det for ham fordi de er «fulle av faen.»

Fanges i løgner
Treholt fanges inn i kvinnehistorier han frykter POT vil bruke mot ham. Hans helg med finske Marja mens de overvåket ham i Helsinki bekymrer han seg for om de vil presse ham med, og «barnet» i Tsjekkoslovakia blir et problem for ham.

DAGBLADET 23. JANUAR 1984: Treholtsaken ble slått opp stort.
DAGBLADET 23. JANUAR 1984: Treholtsaken ble slått opp stort. Vis mer

Når politiet spør om han har et barn der sier han først «ikke så vidt meg bekjent». Han skriver i boka om et besøk i landet i 1965, om en heftig romanse med Zuzana og et brev med bilder og en påstand fra en far om at datteren hans hadde blitt mor som følge av Treholts besøk. Han krevde vederlag. Faren fikk 800 kroner med beskjed om å forsvinne. Noen har fortalt POT om dette, spekulerte Treholt i avhørsukene. Treholt omtaler hele tiden «barnet» i anførselstegn. Han forsøker å fortelle kona Kari Storækre om hendelsen.

- Kari, jeg må fortelle deg at jeg kanskje har et barn, sier han til kona når hun besøker ham i fengselet, ifølge «Alene».

- Er du sikker på at du har noe barn da, Arne? spør Kari Storækre.

- Jeg vet ikke, svarte Treholt.

Treholt gir til slutt etterforskerne navnet på kvinnen, etter at politiet har lovet å ikke spre det videre. Han gjør det ettersigende for å sjekke hvor langt tid det tar før noen vil lekke navnet til avisene. Politiet setter i gang skritt for å finne barnet, informerer UD og ambassade. Treholt blir rasende, og trekker tilbake forklaringen. Han mener seg presset til å gi navn på falske premisser. Historien fører til problemer med troverdigheten, forsvareren er oppgitt, saken havnet i avisene.

VG fant senere Zuzana som avviste at barnet var Treholts.

- Ble behandlet spesielt godt

LEDET DET FØRSTE AVHØRET AV TREHOLT: Politiinspektør Ørnulf Tofte avviser at Treholt ble dårlig behandlet. 
Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LEDET DET FØRSTE AVHØRET AV TREHOLT: Politiinspektør Ørnulf Tofte avviser at Treholt ble dårlig behandlet. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Jeg var med i ett avhør av Treholt som varte i toppen to timer. Det var den første dagen. De som kjenner meg vet at den beskrivelsen faller på sin egen urimelighet, jeg blir fremstilt som et udyr. For øvrig har jeg ikke avhørt ham, sier Ørnulf Tofte, etterforskningsleder hos POT i Treholtsaken og i dag pensjonist.

- Hva med de andre avhørene?

- Jeg hadde to mann som avhørte ham kontinuerlig etterpå. Det var kurrante avhør, meget riktig gjennomført, sier Tofte.

- Hva synes du om påstandene om ekstreme metoder?

- Det som skjedde var at han etter avhørene fikk dem opplest og han undertegnet hver side. Det var ingen anmerkninger fra Treholt som jeg har hørt om. Når avhør var tatt ble de også gjentatt i forhørsretten for å bekrefte rapporten han hadde gitt til oss. Heller ikke her kom han med noen anmerkninger som jeg har hørt om.

- Kjenner du til at lydbånd med opptak av Kari Storækre ble avspilt for å presse Treholt?

FRA HØYESTERETT: Treholt ble dømt for å ha avslørt både militære og politiske hemmeligheter for KGB i perioden 1974 - 83, og for iraksk etterretning 1981 - 83. Anken ble ikke tatt til følge. 
Foto:Odd H. Antonsen/Dagbladet
FRA HØYESTERETT: Treholt ble dømt for å ha avslørt både militære og politiske hemmeligheter for KGB i perioden 1974 - 83, og for iraksk etterretning 1981 - 83. Anken ble ikke tatt til følge. Foto:Odd H. Antonsen/Dagbladet Vis mer

-  Det er helt ukjent for meg.

- Treholt sier han fant opp KGB-historien på grunn av presset?

- Synes du dette høres ut som press? Han hadde stor mulighet til å besvære seg. Han ble behandlet spesielt godt, vil jeg si. Han fikk blant annet trene hver dag. Det er ikke vanlig for varetektsfanger, sier Tofte.

- Nå blir ulovlig videoovervåkning et tema for Treholtleiren, hva synes du om det?

- Ja, det får vi ta en annen dag, jeg venter til Gjenopptakelses-kommisjonen behandler dette.

KRITISK TIL METODENE: - Litt telefonavlytting der, en romavlytting som ikke snakkes høyt om, et innbrudd og en plantet provokasjon, det må til skal demokratiet bestå, skriver Treholt lakonisk i boka Alene.  

Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
KRITISK TIL METODENE: - Litt telefonavlytting der, en romavlytting som ikke snakkes høyt om, et innbrudd og en plantet provokasjon, det må til skal demokratiet bestå, skriver Treholt lakonisk i boka Alene. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer
Oslo, mars 1985. Treholt-saken. Rettssak mot spiontiltalte Arne Treholt. Jurist og forsvarer Andreas Arntzen

Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
Oslo, mars 1985. Treholt-saken. Rettssak mot spiontiltalte Arne Treholt. Jurist og forsvarer Andreas Arntzen Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer