Birgitte Tengs-saken

Sa han var Kjetil (13)

Johny Vassbakk (52) ble etterforsket for telefonsjikane. Måtte avbryte forklaringen.

27 år etter drapet på Birgitte Tengs starter en ny rettssak. DNA-beviset blir sentralt i rettssaken ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Etter lunsjpausen fortsetter aktor Nina Grande sin utspørring av drapstiltalte Johny Vassbakk (52). Hun fokuserer på perioden rundt drapet, og bringer opp at han i 1995 var under etterforskning for telefonsjikane mot en lokal kvinne.

La igjen beskjeder

Grande konfronterer 52-åringen med et navn han ikke drar kjensel på. Statsadvokaten forteller retten at den tiltalte først ringte kvinnen like før jul 1994.

Hun refererer videre fra de gamle politiavhørene at Vassbakk ble overrasket over at han og den ukjente kvinnen «fikk såpass kontakt». Han forklarer videre i avhøret at han og kvinnen snakket «om alt mulig».

DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat
DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat Vis mer

Det går videre fram at Vassbakk, som da var i 25-årsalderen, i samtalene utga seg for å være en 13-årig gutt som het Kjetil Olsen. Ved flere anledninger tok andre enn kvinnen telefonen, og han la også igjen flere talebeskjeder.

Den aktuelle kvinnen opplevde de stadige oppringningene som ubehagelige, og anmeldte saken til politiet, som brakte Vassbakk inn til avhør.

- Han skjønner i ettertid at hun har tatt anstøt av meldingene, leser Grande fra avhøret - hvor det går fram at Vassbakk brukte telefonkiosker eller telefonen på lageret på jobben, i tillegg til hjemmetelefonen, til å ringe den ukjente kvinnen.

- Husker ikke

- Han erkjenner ikke straffskyld, og er lei seg for at han har påført fornærmede engstelse, leser aktor.

- Husker du noe mer rundt dette? spør Grande.

TEMA UNDER FORKLARINGEN: Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr oppsøkte tiltalte Johny Vassbakk i forbindelse med en dokumentar på TV 2. Nå ble han tema under Vassbakks forklaring i Tengs-rettssaken. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

- Jeg har ingen erindringer, svarer Vassbakk.

- Har du noen formening om hvorfor du utga deg for å være en 13 år gammel gutt i samtalen?

- Jeg husker ikke dette i dag.

Vassbakk forklarer seg lavmælt, men stødig i vitneboksen. I motsetning til de tidligere rettsdagene, da han har hatt på seg en grå hettegenser og sittet nedsunket og nesten urørlig ved siden av forsvarerne, er han i dag iført en svart genser og ei grå bukse, og sitter framoverlent mens han svarer på aktors spørsmål.

- Trolig kontaktsøkende

- Hvis du prøver å tenke tilbake: Hvorfor ringer du til en kvinne og kommer med upassende kommentarer, og legger igjen upassende kommentarer på telefonsvareren?

- Jeg vil tippe at jeg var ensom. At jeg søkte kontakt.

- Var det sånn du hadde det denne våren?

- Det kan jeg ikke svare på. Jeg kan ikke erindre hvordan jeg hadde det.

Før lunsj forklarte Vassbakk at han var mye alene i denne perioden. Blant annet kjørte han mye til Haugesund, hvor han bowlet, spiste hamburger og gikk på kino alene.

52-åringen har også fortalt at han brukte mye tid på å kjøre unge jenter rundt i nærmiljøet, og at han verdsatte kontakten med dem.

- Er det noe du husker i større detalj enn andre ...

Vassbakks forsvarer Stian Kristensen bryter inn, og viser til at klienten stort sett har husket fra dokumentasjon.

Må ta pause

52-åringen beskriver også det han kaller vanskelige perioder i livet - preget av helseplager og utstøting fra fellesskapet.

- Det har skjedd mye dumt. Jeg er lei meg for det, og skulle gjerne vært det foruten. Beklageligvis er det noe som har preget meg opp igjennom. Jeg blir satt i en bås, stigmatisert, sier 52-åringen i vitneboksen, og fortsetter:

- Jeg har til og med lest vitneavhør der folk snakker dritt om meg og henger meg ut for noe som skjedde på midten av 80-tallet. Det har vært tøft. Det er tøft å sitte her i dag med så mye folk. Jeg kjenner i hodet at jeg er sliten. Det preger meg, sier Vassbakk.

Dommer Arne Vikse spør om den drapstiltalte trenger en pause. Svaret er bekreftende, og Vassbakk reiser seg fra vitneboksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer