MER TRØBBEL: Visejustisminister Rod Rosenstein (t.h.) skal ha sagt at han ville gjøre hemmelige opptak for å få USAs president, Donald Trump fjernet.Foto: SAUL LOEB og Brendan Smialowski / AFP
MER TRØBBEL: Visejustisminister Rod Rosenstein (t.h.) skal ha sagt at han ville gjøre hemmelige opptak for å få USAs president, Donald Trump fjernet.Foto: SAUL LOEB og Brendan Smialowski / AFPVis mer

USAs visejustisminister:

Sa han ville gjøre hemmelige opptak av Trump for å få ham fjernet

Selv mener den hardt pressede visejustiministeren, Rod Rosenstein, at opplysningene er «unøyaktige» og «ukorrekte»

NEW YORK (Dagbladet): I mai i fjor skal Donald Trumps visejustiminister, Rod J. Rosenstein, ha foreslått å gjøre hemmelige opptak av den amerikanske presidenten i Det hvite hus for å avsløre kaoset i administrasjonen. Ifølge New York Times skal han også ha diskutert muligheten for å rekruttere regjeringsmedlemmer til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump. Grunnlovstillegget åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til jobben. Også kildene til Washington Post og ABC News bekrefter opplysningene, men det er svært delte meninger om hvorvidt Rosenstein faktisk mente alvor.

Comey-sparkingen

Forslagene fra Rosenstein skal ha kommet etter at Trump sparket FBI-sjef James Comey i mai 2017, noe som førte til at Robert Mueller ble oppnevnt som spesialetterforsker for Russland-etterforskningen. Kort tid seinere delte også presidenten hemmeligstemplet etterretningsinformasjon med den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov og landets USA-ambassadør, Sergej Kislyak, da de besøkte ham i Det hvite hus.

De potensielt eksplosive opplysningene, som ble kjent fredag kveld, stammer fra kilder New York Times sier er blitt orientert om diskusjonene og notater fra Andrew McCabe, som ble fungerende FBI-sjef da James Comey fikk sparken.

Som visejustisminister fikk Rosenstein ansvaret for Russland-etterforskningen fordi justisminister Jeff Sessions selv sa seg inhabil for sin nære forbindelse til Trump og kontakt med russere under valgkampen. Da Comey fikk sparken, begrunnet Trump det blant annet med et notat skrevet av Rosenstein om hvordan Comey hadde håndtert etterforskningen av e-postene til Hillary Clinton. Etterpå skal Rosenstein ha begynt å fortelle folk at han følte at han var blitt brukt av presidenten.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

- Sarkastisk

Ingen av forslagene fra Rosenstein skal ha blitt gjennomført.

- Saken til New York Times er unøyaktig og ukorrekt. Jeg vil ikke kommentere en historie basert på anonyme kilder ytterligere. Kildene har åpenbart et ufordelaktig syn på justisdepartementet og forsøker å fremme sine egne personlige agendaer. Men la meg være klar: Basert på mine personlige møter med presidenten er det ikke noe grunnlag for å ty til det 25. grunnlovstillegget, sier Rosenstein til New York Times.

Justisdepartementet har også gitt en anonym uttalelse fra en person som var til stede da Rosestein foreslo å bruke en skjult mikrofon. Personen bekrefter kommentaren, men sier at Rosenstein var sarkastisk da han kom med uttalelsen.

Blant avisas kilder er notater daværende fungerende FBI-sjef, Andrew McCabe skrev for å huske hendelser. Han fikk sparken i mars i år for å ha lekket informasjon til pressen. Notatene hans skal ha blitt overlevert til spesialetterforsker Robert Mueller som en del av Russland-etterforskningen.

- Han har ingen kunnskap om hvordan mediene fikk tak i de notatene, sier advokaten hans, Michael R. Bromwich, til New York Times.

- Fortsatt en stank

Trump har flere ganger kommet med harde angrep mot sitt eget justisdepartement, Sessions, Rosenstein og FBI for håndteringen av Russland-etterforskningen, som han gjerne kaller en «heksejakt». Det hvite hus har ikke kommentert de opplysningene, men under et arrangement i Missouri gikk Trump fredag kveld på nytt til angrep.

FORRÆDERI: President Trump raser mot den anonyme kronikken i New York Times, og sier avisen «ikke vil ha noe mer å skrive om når hans presidentskap er over». Video: CNN Vis mer

- Se hva som er blitt avslørt i justisdepartementet og FBI. Det er noen virkelig dårlige folk der. Dere ser det som skjer i FBI. Alle er borte. Alle er borte. Men det er fortsatt en stank, og vi skal bli kvitt den også, sa Trump, ifølge ABC News.

Sønnen, Don Trump jr. har også retweetet en melding fra Mike Huckabee. Han er en tidligere republikansk presidentkandidat og faren til Trumps pressetalsperson, Sarah Huckabee Sanders.

- Ettersom kilden er NY Slimes (sic) er jeg ikke sikker på om dette er sant, men om det er det må Jeff Sessions sparke Rosenstein. Hvis han ikke vil det, må Trump sparke begge to siden Rosenstein ikke ser ut til å ha integriteten til å trekke seg, skriver Huckabee på Twitter.

Kritikere advarer imidlertid Trump på det sterkeste mot å sparke Rosenstein fordi det kan sende USA ut i en konstitusjonell krise.

- Denne saken må ikke bli brukt som en begrunnelse for et korrupt mål om å sparke visejustisminister Rosenstein og få inn en person som vil tillate at presidenten blander seg inn i spesialetterforskerens etterforskning, sier Demokratenes minoritetsleder, Chuck Schumer i en uttalelse.