Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sa han ville styre Gambia i «en milliard år». Nå avviser presidenten valgresultat

Gambias avtroppende president Yahya Jammeh sier han avviser valgresultatet fra 1. desember der opposisjonens kandidat Adama Barrow gikk seirende ut.

NEKTER Å TREKKE SEG: Gambias president Yahya Jammeh avviser valgresultatet i landet. Her sammen med førstedame Zeinab Suma Jammeh i 2014. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS/NTB scanpix
NEKTER Å TREKKE SEG: Gambias president Yahya Jammeh avviser valgresultatet i landet. Her sammen med førstedame Zeinab Suma Jammeh i 2014. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gambias avtroppende president Yahya Jammeh har snudd og sier han avviser valgresultatet og ikke vil gå av. Opposisjonens kandidat Adama Barrow gikk seirende ut av valget 1. desember.

- Jeg avviser herved resultatet i sin helhet. Våre undersøkelser har vist at i enkelte tilfeller ble velgere fortalt at opposisjonen allerede hadde vunnet, og de gikk derfor hjem, sa Jammeh i en kunngjøring på statlig fjernsyn fredag. Han sier også at antall valgkort ikke stemmer overens med velgermanntallet.

Jammeh, som har styrt Gambia med jernhånd i 22 år, ser altså ut til å ha endret mening etter at han erkjente nederlag i valget for en drøy uke siden. Da feiret tusenvis av landets innbyggere det som lå an til å bli et smidig maktskifte i det vestafrikanske landet.

- Det er helt unikt at noen som har styrt landet så lenge, har erkjent nederlag. Fred, toleranse og ro. Vi ber alle om å respektere dette fordi ut fra disse resultatene vil det bli et regjeringsskifte, sa valgkommisjonens leder Alieu Momarr Mijar da valgresultatet var klart.

I valgkampen sa Jammeh at han ville styre Gambia i «en milliard år». Mange fryktet at han ville tviholde på makten, men umiddelbart etter valget så det altså ut til at han ville gå av frivillig og overlate presidentposten til Barrow.

Etter at Barrow lovet å sette fri politiske fanger i Gambia, har domstolene begynt å løslate folk som satt fengslet for å ha demonstrert mot Jammehs styre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!