Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sa han ville «ta ei kule» for å beskytte Trump. Nå har pipa fått en annen lyd

- Min kone, min datter og min sønn er de som har min lojalitet, sier Michael Cohen.

INTERVJU: Donald Trumps personlige advokat Michael Cohen (t.v.) ga nylig sitt første skikkelig intervju siden han ble raidet av FBI i april. Her er han avbildet under intervjuet med ABC News' journalist George Stephanopoulous Foto: ABC News via AP / NTB scanpix
INTERVJU: Donald Trumps personlige advokat Michael Cohen (t.v.) ga nylig sitt første skikkelig intervju siden han ble raidet av FBI i april. Her er han avbildet under intervjuet med ABC News' journalist George Stephanopoulous Foto: ABC News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte store bølger da hjemmet til Michael Cohen, Donald Trumps personlige advokat gjennom mange år, ble raidet av FBI tidligere i år.

Årsaken til raidet var at Cohen etterforskes for å ha brutt den amerikanske valgloven, i forbindelse med at han betalte over én million kroner til den forhenværende pornostjerna Stormy Daniels.

Daniels, hvis egentlige navn er Stephanie Clifford, hevder at hun hadde et seksuelt forhold med USAs president, og at hun skal ha blitt truet til stillhet av apparatet rundt Trump, og at hun fikk utbetalingen mot at hun skulle holde kjeft om det påståtte seksuelle forholdet.

- Skammelig

Cohen har innrømmet å ha betalt beløpet, og det er det som har gitt ham trøbbel. Flere mener at Cohen kan ha benyttet seg av valgkampmidler da han betalte Daniels, noe som i så fall er et klart brudd på amerikansk lov.

I tillegg til dette forholdet etterforskes Cohens engasjement i taxibransjen.

Cohens klient, Donald Trump, raste da det ble kjent at Cohens kontor og hjem var raidet.

- Det er skammelig. Det er et angrep på landet vårt. Det er et angrep på det vi alle står for, sa Trump.

Cohen selv var noe mer avmålt i kommentarene da han dagen etter raidet, 11. april i år, kommenterte saken.

- Jeg er misfornøyd med at mitt hjem og mitt kontor ble raidet. Men jeg kan si at de fra FBI som gjennomførte søket og beslaget var ekstremt profesjonelle, høflige og respektfulle. Og jeg takket dem da de var ferdig, sa Cohen.

Fram til dette tidspunktet hadde Cohen vært en trofast forsvarer av Trump. Han har sagt at han «vil ta ei kule» for Trump og at han vil gjør «alt» for å forsvare presidenten.

Siden raidet gang har han ligget lavt i terrenget, og ikke gitt intervjuer. Før nå.

Setter familien først

I et lengre intervju med ABC News gir Cohen uttrykk for at han ikke lenger er så opptatt av presidentens ve og vel som han en gang var.

- Min kone, min datter og min sønn har er de som min lojalitet, og det vil de alltid ha. Jeg setter familien min og landet mitt først, sier Cohen nå.

Når ABCs George Stephanopoulos minner han på at han har sagt at han «vil ta ei kule» for presidenten, svarer Cohen:

- For å være helt tydelig; min kone, min datter og min sønn, og dette landet, har min lojalitet.

På direkte spørsmål om hva han vil gjøre dersom han blir presset til å velge mellom å beskytte presidenten og beskytte sin familie, sier Cohen at «familien er min første prioritet».

- Når jeg vet hva jeg blir siktet for, om noe, så vil jeg henvende meg til min advokat, Guy Petrillo, for å få råd, sier Cohen.

Petrillo skal etter planen ta over som Cohens rådgiver og advokat i løpet av de neste dagene. Fra det øyeblikk Petrillo offisielt er i gang med arbeidet for Cohen, vil en avtale mellom Cohen og presidenten, som sa at deres advokater kunne dele informasjon og dokumenter med hverandre, avsluttes.

Fra da av kan de Cohens og Trumps interesser stå i direkte motsetning til hverandre. På spørsmål om hva han vil gjøre dersom Trumps advokater bestemmer seg for å gå etter ham, svarer Cohen med en bestemt mine:

- Jeg vil ikke la meg bli angrepet som en del av en forsvarsstrategi. Jeg er ikke en skurk i denne historien, og jeg vil ikke la andre prøve å skildre meg på den måten.

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer

Forsvarer FBI

President Trump har så langt ikke kommentert Cohens intervju, men han har tidligere snakket svært varmt om sin advokat gjennom over et tiår.

Trump har brukt Cohen til å hjelpe seg med sine vanskeligste anliggende både i forretningslivet og privat. Cohen har tidligere gått til angrep på Trumps forretningsrivaler og gravende journalister.

I det ferske intervjuet har Cohen ikke noe pent å si om sin tidligere klient. Tvert imot. Cohen går ut mot presidentens kritikk av etterforskningen.

- Jeg er ikke enig med dem som demoniserer eller bakvasker FBI. Jeg respekterer FBI som en institusjon, så vel som deres agenter. Da de gikk gjennom hotellrommet mitt og hjemmet mitt var det åpenbart opprørende for meg og min familie. Likevel var de respektfulle, høflige og profesjonelle. Jeg takket dem da de dro, vi tok hverandre i hånda, sier Cohen.

Et av Trumps mest brukte uttrykk om etterforskning av hans omgangskrets, og av Russland innblanding i det amerikanske valget i 2016, er heksejakt.

«EN FULLSTENDIG HEKSEJAKT», tvitret han blant annet rett etter at det ble kjent at Cohen hadde blitt raidet.

- Jeg liker ikke begrepet heksejakt, sier Cohen.

Cohen er så langt ikke siktet for noe og har heller ikke blitt pågrepet.