SNAKKET OM IS I FENGSELET: Den antatte København-terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) skal ha framstått som tiltagende radikalisert like før han slapp ut av fengsel for to uker siden. 22-åringen hadde da sonet en dom for grov vold.
SNAKKET OM IS I FENGSELET: Den antatte København-terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) skal ha framstått som tiltagende radikalisert like før han slapp ut av fengsel for to uker siden. 22-åringen hadde da sonet en dom for grov vold.Vis mer

- Sa i fengselet at han ville bli IS-kriger i Syria

Den danske terroristen var på bekymringsliste som ble sendt PET.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tida før han ble løslatt fra fengsel for to uker siden, skal voldsdømte Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) på ingen måte ha lagt skjul på sin dragning mot islamsk ekstremisme.

Det skriver den danske avisa Berlingske Tidende, som i ettermiddag bringer nye detaljer om hva myndighetene visste om 22-åringen - i forkant av hans blodige terrorangrep i København på lørdag.

Var på liste over radikaliserte I fengselet skal El-Hussein ha snakket åpent om at han ville reise til Syra for å kjempe sammen med Islamsk Stat, ifølge Berlingske.

Ytringene fikk den danske kriminalomsorgen til å sette 22-åringen på ei liste over 40 radikaliserte insatte i danske fengsler. Listen skal ha blitt sendt til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som tilsvarer norske PST.

Det skal ha vært ansatte i fengselet som loggførte bekymringen om en tiltagende radikalisering hos El-Hussain.

- Han var en av dem vi hadde fokus på og som vi innrapporterte til PET. Han var på blokka fordi han endret adfert, opplyser sikkerhetssjef Michael Gjørup i Kriminalforsorgen, til Berlingske.

Fengselsmyndighetene vil i dag ikke bekrefte eller avkrefte oppplysningene om selve Islamsk stat-uttalelsene.

- Vi kan ikke kommentere opplysningene om at El-Hussein ønsket å tilslutte seg IS i Syria, da det er personsensitive opplysninger, og av hensyn til politiets etterforskning, sier fullmektig Anne Marie Jørgensen i Kriminialforsorgen, til avisa.

På en pressekonferanse i går opplyste politiet at gjerningsmannen var kjent for politiet, men at det ikke forelå informasjon om at mannen har deltatt i konfliktssoner i Syria eller Irak. Politiet gikk imidlertid ikke i detalj om hvordan El-Hussain var kjent for myndighetene fra før utover voldsdommen.

Skutt av politiet Omar Abdel Hamid El-Hussein ble natt til søndag skutt av politiet i gata utenfor en leilighet han disponerte på Nørrebro, etter et over tolv timer langt terrordrama i den danske hovedstaden.

Filmskaperen Finn Nørgaard (55) ble drept under attentatet mot ytringsfrihetsarrangementet der karikaturtegneren Lars Vilks deltok, mens jødiske Dan Uzan (37) ble drept i angrepet på synagogen. Også fem politifolk ble skutt mens de beskyttet terrormålene, men kom fra det med livet i behold.

Den 22 år gamle drapsmannen ble løslatt rundt to uker før angrepet, etter å ha sittet i fengsel for et overfall på t-banen i november 2013, der han stakk en 19-åring med kniv flere ganger. El-Hussain, som er født og oppvokst i Danmark med palestinske foreldre, skal tidligere ha vært en del av gjengmiljøene i København og blitt knyttet til både vold og våpenbesittelse.