Coronakrisa

Sa ifra i lukket Erna-møte

I et lukket møte på SMK sa Camilla Stoltenberg at stengte skoler kunne gjøre vondt verre. Politikere rundt bordet var forbauset over hvor tydelig hun sa ifra. Dagen etter kunngjorde Erna Solberg at skolene skulle stenges.

FORTALTE POLITIKERNE: FHI-sjef Camilla Stoltenberg tok ordet på et lukket møte og sa at stengte skoler kunne gjøre vondt verre. Likevel ble skolene stengt dagen etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORTALTE POLITIKERNE: FHI-sjef Camilla Stoltenberg tok ordet på et lukket møte og sa at stengte skoler kunne gjøre vondt verre. Likevel ble skolene stengt dagen etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. mars innførte regjeringen de strengeste tiltakene i Norge i fredstid. Skoler og barnehager ble stengt på ubestemt tid.

Dagen før den historiske pressekonferansen ble det holdt et lukket møte på Statsministerens kontor, blir Dagbladet fortalt.

I tillegg til Erna Solberg (H) og Bent Høie (H), var parlamentariske ledere og helsepolitikerne fra Stortinget tilstede på møtet.

Det samme var Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet. Hun leder landets fremste eksperter på smittevern. Dagbladet kjenner til at Stoltenberg grep ordet på møtet. Ifølge kilder kom hun med det som ble oppfattet som en advarsel mot å stenge skoler og barnehager.

- Jeg syns det blir feil å si at jeg «advarte». Jeg presenterte hovedtrekkene i vår risikovurdering, og blant annet svarte jeg at det er faglig usikkerhet om effekten av stenging av barnehager og grunnskoler for å stoppe smittespredning, og at tiltaket var omstridt, skriver Stoltenberg i en epost til Dagbladet.

HYTTETUR: Helseminister Bent Høie leste i dag opp de nye reiserådene. Video: NTB/Scanpix. Vis mer

Gjøre vondt verre

I tillegg fortalte Stoltenberg, ifølge Dagbladets kilder, at hun mente det like godt kunne være at stengte skoler og barnehager ville bidra til økt smitte i befolkningen.

- Du advarte mot at det å stenge skolene kunne «gjøre smittesituasjonen verre». Kan du utdype det?

- Vi var opptatt av at stenging av barnehager og barneskoler også kunne ha skadelige konsekvenser, i forhold til målsettingen for tiltakene, og særlig pekte vi på at tiltakene kunne føre til at ansatte i helsetjenesten kunne bli trukket ut av tjeneste pga. stengningen og derved redusere helsetjenestens evne til å håndtere covid 19-pasienter, skriver Camilla Stoltenberg i eposten til Dagbladet.

- Videre pekte vi på at dette kunne føre til at personer i sårbare grupper kunne bli eksponert for smitte ved at de måtte passe barn fra barnehager og barneskole / ungdomsskole, fortsetter FHI-sjefen.

ADVARER: Helseminister Bent Høie (H) vil ikke svare på Dagbladets spørsmål om han har gjort en god nok jobb med å forberede Norge på coronaviruset. Samtidig advarer han om at dette ikke er siste gang vi opplever en pandemi. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Så stengte Erna skolene

Flere som var tilstede på møtet sier de satt igjen med inntrykket av at eventuell skolestengning lå langt fram i tid.

Men senere samme dag kom nyheten om at Danmark stengte sine skoler. Neste morgen avbrøt en irritert Erna Solberg et intervju med DN etter spørsmål om danskenes tiltak.

Kort tid seinere bestemte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), at hovedstadens skoler og barnehager skulle stenges. Det var et økende krav i befolkningen om at også Erna Solberg måtte gjøre noe.

Under ett døgn etter Camilla Stoltenberg grep ordet på det lukkede møtet og sa skolestegning kunne gjøre vondt verre, valgte Erna Solberg likevel å stenge skolene.

Høie: Føre-var-tenkning

Enkelte som var på SMK-møtet dagen før, sier de hadde Stoltenbergs ord friskt i minne og ble svært overrasket da regjeringen stengte skolene så kort tid etter møtet.

- Vi stengte skolene etter anbefaling fra Helsedirektoratet. Det baserte seg på en føre-var-tenkning, fordi vi hadde for lite kunnskap om hvilken rolle barn spiller i smittespredning, sa Bent Høie til Dagbladet i forrige uke.

- Det er for tidlig å si hvilke av enkelttiltak som ble innført 12. mars som hadde størst effekt, la han til.

Visste ikke

Camilla Stoltenberg sier FHI har lagt beslutningen om stengte skoler til grunn for sitt videre arbeid så snart beslutningen var fattet.

- Hadde du på dette tidspunktet ingen tanke om at regjeringen skulle stenge skolene allerede dagen etter?

- Vi hadde grunn til å tro at Helsedirektoratet vurderte dette som ett av flere tiltak, svarer Camilla Stoltenberg Dagbladet.

- Det vil si at du ikke visste at regjeringen vurderte å stenge skolene allerede dagen etter dette møtet?

- Regjeringens , i dette tilfellet Helsedirektoratets, planer endrer ikke de smittevernfaglige vurderingene vi gjorde i forkant, svarer Stoltenberg.

Fortsatt uviss effekt

Hun erkjenner at FHI var usikre på hva som skulle til for å stanse smittespredningen, og åpnet for å stenge utdanningsinstitusjoner, inkludert videregående skoler.

- Det har ikke vært noen dokumentert smitteeffekt av å stenge skoler og barnehager - mener du det var unødvendig å stenge dem, sett i ettertid?

- Vi har sett at de tiltakene som ble iverksatt 12 mars, hadde en klar effekt. Det har gitt dyrebar til å sikre kapasitet og utstyr i helsetjenestene, øke testkapasiteten og utvikle alternative tiltak. Det at mange tiltak ble iverksatt samtidig, gjør at det fortsatt er vanskelig å peke på hvilke betydning de enkelte tiltakene har hatt. Basert på erfaringer og informasjon fra andre land, er det fortsatt lite målbare effekter av skolestengninger/barnehagestengninger. Samtidig er det for tidlig å si om dette var nødvendig eller unødvendig, svarer Stoltenberg.

Regjeringen har hele tida fastholdt at de støttet seg til helsefaglige råd da skolene ble stengt, og det har vært klart over tid at Folkehelseinstuttet, Norges fremste ekspertise på smittespredning, ikke sto for disse rådene.

NORSK INTERESSE: Nyhetskanalen CNN intervjuet Erna Solberg om hvordan Norge og Sverige kunne handle så ulikt mot pandemien. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

De sårbare barna

Like før påske ble det kjent at regjeringen åpner barnehagene 20. april. 27. april kan barne fra 1. til 4. trinn returnere til skolebenken.

På pressekonferansen 7. april sa Bent Høie at det nå ikke var noe som tydet på at barn spilte noen stor rolle i spredningen av viruset. Dette er altså samme konklusjon som Camilla Stoltenberg langt på vei trakk allerede 11. mars.

Konklusjonen av stengte skoler og barnehager vil tydelig kunne måles noen uker etter gjenåpning. Flere har særlig advart om konsekvensene dette kan ha hatt på de utsatte barna, som lever med vold, rus og psykiatri i hjemme.

Dette er konsekvenser som storsamfunnet kanskje aldri får full oversikt over.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer