SVART: Petur Freyr har fått et lite hyggelig lag med aske på biler, hus og hage. Foto: Ørjan F. Ellingsvåg
SVART: Petur Freyr har fått et lite hyggelig lag med aske på biler, hus og hage. Foto: Ørjan F. EllingsvågVis mer

- Så ikke hånda foran meg

Ekteparet Helga Haraldsdottir og Petur Freyr Petursson måtte evakuere 45 hester og familien sin da vulkanasken la seg over gården deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den svarte vulkanasken ligger tykk over biler, hus og jorder på gården til Helga Haraldsdottir og Petur Freyr Petursson ved Torvaldseyri like ved vulkanene Eyafjallajökul og Katla.

Ekteparet har akkurat fått komme hjem etter å ha vært evakuert i to dager på grunn av flomfare, og inne i en liten stall står familiens 45 hester tett sammen på sparsommelig plass.

- Hestene går ute og beiter hele tiden, og vi rakk bare så vidt å få den siste inn før vulkanasken kom. Nå vet vi ikke hvor lenge de må stå her inne, for det skal komme en ny mengde aske i morgen og de neste dagene, sier Petursson.

Da Dagbladet kjørte rundt i området i formidddag, gikk det mengder av biler med dyretransport ut fra gårder i nærheten. Det har ikke Petursson mulighet til, men han vet heller ikke hvordan han skal klare å fjerne all asken.

- Hestene kan ikke slippes ut før det er borte, siden de spiser fra bakken. Asken setter seg fast i lungene og bryter ned kalsiumet i beina deres, slik at de kan få beinskjørhet. Det er spesielt farlig for de unge hestene som ikke er ferdig utviklet ennå.

Bekymret for KatlaPetursson forteller at da askeregnet var som verst fredag og lørdag, var det så beksvart ute at han kunne stikke ut hånden foran seg og ikke se den.

Nå venter ekteparet i spenning på hva som vil skje med vulkanen Katla.

- Vi er bekymret, klart vi er det. Det som har skjedd de siste dagene er jo bare en forsmak på et vulkanutbrudd. Vi har jo ventet på Katla i ti år nå, sier Helga Haraldsdottir.

Hun forteller om god oppfølging, om politiet som ringer til dem hver kveld og redningsmannskapet som bare i dag har vært innom to ganger og spurt om de kan være til hjelp. Familien bor også rett ved en fjellknaus som de kan klatre opp på om det skulle bli ny og mer hastende flomfare.

- Disse naturkreftene er ingenting vi kan kontrollere, og livet må gå videre, sier Haraldsdottir.

- Det er en krise både for oss og for resten av Europa, men det er jo tross alt ingenting i forhold til for eksempel det som skjedde på Haiti.

Mye galgenhumorPå spørsmål om hvordan det er å være i verdens søkelys, først på grunn av landets finanskrise og nå på grunn av dette, ler ekteparet godt. De har for
lengst begynt å ta i bruk galgenhumor.

- Ikke kødd med oss, da blåser vi av en vulkan. Vi har flere å ta av, sier Haraldsdottir.

- Vi bruker ikke bokstaven c, følger ektemannen opp.

- Så når dere ber oss om «cash», får dere «ash».

PÅ PLASs: Dagbladets team, Randi Fuglehaug og Ørjan F. Ellingsvåg, er ankommet Island.
PÅ PLASs: Dagbladets team, Randi Fuglehaug og Ørjan F. Ellingsvåg, er ankommet Island. Vis mer