Sa ikke hele sannheten om stabburet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsråd Åslaug Haga(Sp) og ektemannen Bård Hopland fortalte ikke hele sannheten om utleien av stabburet sitt da de hadde oppklaringsmøte med Ås kommune onsdag.

- Vi har levd i god tro, og regnet med at stabburet var godkjent som utleieobjekt siden vi ikke har hørt noe fra kommunen, sa Haga etter møtet.

I går innrømmet imidertid Haga at hun har hatt leieboere i stabburet i hele tre år før ekteparet første gang søkte kommunen om lov til å leie det ut.

Stabburet ble første gang leid ut i 2002, mens søknaden om bruksendring kom 30. september 2005, tre uker etter stortingsvalget hvor det ble klart at Haga skulle inn i regjeringen.

Leid ut fra 2002

Dagbladet møtte i går Haga da hun oppsummerte Sps innsats før sommeren.

Etter å ha servert jordbær med fløte og sukker, skjelte Haga ut pressen for å drive personforfølgelse.

- Når leide du ut stabburet første gang?

SINT PÅ MEDIA: Statsråd Åslaug Haga skjelte ut media for å være for nærgående og "sause sammen saker" under en pressekonferanse i går. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
SINT PÅ MEDIA: Statsråd Åslaug Haga skjelte ut media for å være for nærgående og "sause sammen saker" under en pressekonferanse i går. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg husker ikke akkurat tidsrammene på det. Men det har vi klargjort før, sier Haga.

- Leide dere ut i 2002?

- Det var første gang vi leide ut.

- Men dere sendte jo ikke inn papirer før i 2005?

- Det er riktig. Det er en feil og det har vi klarlagt med kommunen i flere omganger, sier Haga.

Ikke klarlagt

Men dette stemmer ikke, ifølge Ås kommune.

- Dette er helt ukjent for oss. Vi kjenner ikke til at ekteparet har leid ut helt tilbake til 2002. Det setter disse tre åra i et helt annet lys, sier Arnt Øybekk, etatsjef for teknikk og miljø i Ås kommune.

Han var selv med på oppklaringsmøtet med Haga, og bekrefter dermed at statsråden ikke informerte dem om sin utleiehistorikk der. Heller ikke i den første søknaden om å få leie ut stabburet, står det noe om dette.

Tvert imot skriver Hagas ektemann Bård Hopland den 30. september 2005:

«Stabburet står derfor nå tomt. Jeg vurderer det som ideelt for utleie til student eller liknende enslig person. Følgelig ønsker jeg herved å søke om bruksendring for stabburet, slik at det kan leies ut som studentbolig eller liknende».

Ikke godkjent

- Kommunen kjenner ikke til når ekteparet begynte å leie ut stabburet. Vi mottok en søknad i 2005, og den ble ikke godkjent av oss, sier etatssjef Øybekk.

Ekteparet Haga/Hopland la tirsdag fram e-posten de mener beviser at de handlet i god tro. I e-posten, som er datert 2. desember 2005, skriver Hopland:

«Da jeg ikke har hørt noe fra Ås kommune i anledning saken, går jeg ut fra at jeg nå har adgang til å foreta utleie.»

Realiteten er altså at stabburet var leid ut lenge før dette, og fra Hoplands egen korrespondanse går det klart fram at ekteparet har vært klar over behovet for godkjennelse.

Tror på tilgivelse

Etter onsdagens møte med kommunen, ble det klart at Haga og Hopland aldri har fått lov til å bruke stabburet som utleiehybel. Onsdag måtte hun be hybeltakeren sin om å flytte ut.

Haga sier i intervjuet med Dagbladets papirutgave i dag at hun mener det er mulig å få tilgivelse for de feilene som er gjort, både når det gjelder stabburssaken og bryggesaken.