Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Så ikke kjennemerkene på Øygard fra tre meters hold

Politibetjent forklarte seg om intimbildene av Øygard i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Politibetjent Roger Haugen forklarte seg i retten i dag om de omstridte intimbildene av den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard (Ap).

Haugen er en av politibetjentene som hentet Øygard fra hjemmet i Vågå lille julaften for å foreta en kroppslig undersøkelse.

Målet med undersøkelsen var å bekrefte eller avkrefte fornærmedes forklaring om ordførerens intime kjennemerker.

Etter å ha konferert med sin advokat, ble Øygard ble med politibetjentene til legevakta, hvor den kroppslige undersøkelsen ble gjennomført.

- La ikke merke til dem Haugen forklarte at ordføreren først hadde på seg undertøy, og han kunne da ikke se de mørke flekkene jenta har beskrevet.

Dette er sentralt fordi ordføreren har forklart at han gikk i bare undertøyet hjemme da 16-åringen var på besøk. Han nekter imidlertid for at hun har sett ham naken.

- Slik han sto da han snudde seg mot meg, kunne jeg ikke jeg se noen flekker der, sa politibetjenten.

- Da han kledde av seg, så du noe da?, spurte aktor Thorbjørn Klundseter.

- Ikke som jeg la merke til, ikke på den avstanden, svarte Haugen, som anslo at han sto rundt tre-fire meter fra ordføreren.

Sammenlignet bilder Forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere lagt fram et bilde hvor de mørke flekkene er synlige når Øygard har på seg truse. Hun viste dette også til politibetjenten og ba ham kommentere forskjellene.

- Da han sto rett opp og ned, kunne jeg ikke se dem, sa Haugen.

Larsen spurte også vitnet hvorfor de ikke hadde tatt bilder av ordføreren med undertøyet på.

- I ettertid ser jeg at det burde vært gjort, medga han.

Den fornærmede 16-åringen har også forklart at ordføreren har et arr, men dette så ikke legen som foretok undersøkelsen, ifølge Haugen.

- Nesten litt stusselig Til pressen etterpå påpekte Larsen at hun mener den kriminaltekniske undersøkelsen er mangelfull.

- Problemet er at politiet er ute etter å bekrefte, ikke en nøytral vurdering. Da hadde de tatt bilde av ham med trusa på, så kunne man ha sett at de merkene var synlige også med trusa på. I tillegg så politimannen ham bare fra siden, påpeker Larsen.

Fra vitneboksen forklarte Haugen at han så Øygard delvis fra siden, delvis forfra.

- Vårt bilde er tatt rett forfra, det er sånn man ser folk. Når politimannen velger bare se ham fra siden og etterpå ikke tar bilde av ham så alle kan se, da blir det nesten litt stusselig, sier Larsen.

- Dette er noe alle kan se, kanskje vi heller får vurdere å la retten ta en befaring, unnskyld uttrykket. Det er så klart at man kan se de flekkene når han har på seg truse.

- Styrker jentas forklaring Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal mener på sin side at politibetjentens vitnemål underbygger jentas forklaring.

- Han forklarer hvordan tiltalte så ut sett fra hans ståsted da han var inne på legekontoret, sier hun.

- Det er mulig at dette kunne vært gjort bedre, det har jo politiet selv erkjent, men jeg mener likevel hovedessensen her har kommet godt fram.

OVERGREPSTILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OVERGREPSTILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer