Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så isbjørnen inn i øynene

Isbjørnen langet ut labben inn i det lille tomannsteltet hvor kompisene søkte ly for Svalbard-stormen. Guttegjengen på påsketur måtte skyte med signalpistol for å holde den nærgående isbjørnen unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klart det var dramatisk, sier Nicolai Lenning fra Sandnes til Dagbladet.

Påsketuren til Atomfjellene på Svalbard ble mer spennende enn det guttegjengen hadde tenkt seg. De fem, Nicolai Lenning fra Sandnes, Ola Brandt fra Norrköping, Bjørn Terje Oftedal fra Sandnes, Martin Dahl Grønnetvedt fra Ålesund og Eirik Thorsen fra Sandnes, ble sittende værfast på en isbre fra fredag til mandag.

- Vi startet i brukbart vær på fire snøscootere. Da vi hadde kjørt i to timer begynte det å blåse opp, og den ene scooteren stoppet. Det var håpløst å fortsette, så vi slo opp teltene, forteller studenten Nicolai Lenning.

Hyl fra teltet

Etter noen timer hørte han et hyl fra naboteltet.

- Vi trodde det var vinden, men så viste det seg å være en isbjørn. Først røk den ene bardunen, så brukte bjørnen labbene for å komme seg gjennom teltdukene, forteller Lenning.

Bamsen langet ut labben, og var bare 40- 50 centimeter fra å treffe én av de fem.

- Det er ikke hver dag man ser en isbjørn inn i øynene, sier de.

Bjørnen ga seg imidlertid ikke, og kom ruslende tilbake. Mens bamsen sirklet rundt den provosoriske teltleiren, satt kompisene og funderte på hvordan de skulle jage den vekk. Løsningen ble å avfyre et skudd med signalpistolen. Seinere satte de også opp en snubletråd som varsler isbjørn.

Ved firetida natt til lørdag hadde de allmøte.

- Vi hadde en isbjørn luskende rundt, bare ett av kjøretøyene fungerte og vi begynte å få frostskader. Vi bestemte oss for å utløse nødpeilesenderen.

Kierkegaard

Sysselmannen på Svalbard satte i gang leting lørdag morgen, og helikoptermannskapene fikk radiokontakt med de fem savnede. Været var imidlertid for dårlig til at helikopteret kunne lande: Guttene måtte pent vente på bedre vær.

- Vi fikk ikke panikk. Vi er alle fjellvante, og hadde utstyr for å klare oss noen døgn til, sier Lenning.

Mandag formiddag ble været bedre, og kompisene ble fraktet til Longyearbyen med Sysselmannens helikopter.

- Hvordan fikk dere tida til å gå?

- Vi holdt humøret oppe med sang, filosofering og høytlesing av Rolf Jacobsen og Søren Kierkegaard.