<strong>MÅ HA RIS BAK SPEILET:</strong> FrPs Per Sandberg presiserte under partiets landsmøte i fjor at lokallagene kan velge å utestenge medlemmer, som anses å ødelegge for partiet.
MÅ HA RIS BAK SPEILET: FrPs Per Sandberg presiserte under partiets landsmøte i fjor at lokallagene kan velge å utestenge medlemmer, som anses å ødelegge for partiet. Vis mer

Sa ja til bompenger - ble ekskludert

Smålig gjort, sier FrP-politiker Roald Korssjøen (72).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): FrP-politiker Roald Korssjøen (72) ble nylig ekskludert fra partiet for å ha stemt ja til et bompengeprosjekt i Nord-Trøndelag, melder Namdalsavisa.

FrPs landsmøte vedtok i mai i fjor at partiets lokalpolitikere skal konsekvent stemme nei til forslag om bompenger.

- Smålig av partiet, er Korssjøens kommentar til utestengelsen, ifølge namdalsvisa.no.

Gikk gjennom
Korssjøen var en av FrPs seks representanter i kommunestyret i Namsos.

Utbygging av riksvei 17 mellom Namsos og Steinkjer var et av punktene på styremøte 27. november i fjor.

72-åringen holdt et lenger innlegg der han presiserte at riksveien måtte utbedres så fort som mulig.

Derfor var han også villig for å stemme ja til at veistrekningen skulle bomfinansieres, stikk i strid med partiets sentrale vedtekter.

Forslaget gikk gjennom med 23 mot 14 stemmer, der FrPs fem representanter fikk støtte av SV-gruppens ni stemmer.

Ble advart
Korssjøen holdninger til bompengefinansieringen var kjent for partifeller før styremøte.

Partiets gruppeleder Ståle Busch minnet 72-åringen om FrPs vedtekter før dette møte.

— Som gruppeleder henviste jeg til partiets klare holdning til bompengefinansiering. Av en eller annen grunn valgte han ikke å etterkomme min anmodning, forklarer Busch til Namdalsavisa.

Det var fylkesstyre i FrP Nord-Trøndelag som nylig valgte å ekskludere lokalpolitikeren for å bryte med et av FrPs viktigste prinsipper.

Opphetet diskusjon
Fjorårets FrP-landsmøte forløp noen lunde fredelig.

Et av de få temaene som skapte mye diskusjon var nettopp presisering av partiets holdninger til bompengefinansiering.

Den offisielle holdninger er at bompenger er «statlig utpressing» og at det er den norske stat som må stå for det økonomiske ved veiutbygging.

Likevel har flere kommunestyrer, med FrP ved roret, de siste årene stemt for bompengefinansiering.

FrP-ordfører Terje Søviknes i Os kommune gikk inn for en slik finansiering av nytt veinett mellom Os og Bergen, etter at stortingsflertall sa nei til større veiprosjekter i «Nasjonal Transportplan 2010-2019».

Oslo Frp har sammen med Høyre også sagt ja til å finansiere Oslopakke 3 ved hjelp av flere bomstasjoner.

Ville forhindre mobbing
Samferdselspolitisk talsmann Per Sandberg sa fra landsmøtets talerstol at lokalpolitikere mobbes og harseleres med av andre politikere og media, fordi partiet er utydelige i saken.

- Dette skaper frustrasjon. Folk peker på Oslo og Bergen, og sier at vi ikke er konsekvente, sa han og utdypet:

- Det kan ikke være vanskeligere for Terje Søviknes å forholde seg til prinsipper og vårt politiske program enn for de andre lokalpolitikerne som møter disse utfordringene hver dag.

Folkevalgte kan formelt sett ikke bindes av partiet til å stemme i en bestemt retning. Sandberg gjorde det likevel klart at lokallagene kan ty til såkalte «aktive utmeldinger», hvis det oppfattes at et medlem skader partiet.

Nytt vedtak
I sitt program åpner Frp likevel for at bompenger kan benyttes for å finansiere dyre veiprosjekter:

«I den grad bompenger skal benyttes, skal disse kun kunne brukes til å finansiere et bestemt veiprosjekt og fjernes straks prosjektet er nedbetalt. Det skal også finnes alternative reiseruter til bomveien. Bompenger skal heller ikke benyttes til å finansiere kollektivtransporten».

Landsmøte endte opp med å vedta en resolusjon (se faktaramme) der det en gang for alle slås fast at alle lokalpolitikerne skal holde seg til partiets syn på bompenger, med ett unntak:

«Prinsippet om å si nei til bompenger skal bare avvikes hvis det har vært avholdt en folkeavstemning i de berørte kommunene».

Fortsetter i kommunestyre
Roald Korssjøen sier til Namdalsavisa at han hadde stemt annerledes hadde han visst at hans bifall var ensbetydende med utestengelse.

— Hadde jeg forstått at partiets vedtekter var så krystallklare på dette punktet, så hadde jeg stemt sammen med resten av gruppa. Jeg hadde nok sagt fra om mitt syn, men jeg ville ha stemt i tråd med partiets bestemmelser.

72-åringen vil sitte perioden ut i Namsos kommunestyre, men nå som fristilt representant. Han er fast bestemt på å fortsette å møte opp og bidra som før.

- Å sparke en av fotfolket som forsøker å gjøre en best mulig jobb for partiet, synes jeg er smålig. Jeg mener sjøl at jeg er en ærlig og redelig kommunestyrerepresentant som har god peiling på politikk, sier han.

 

FrPs bompengeresolusjon:

Tydeliggjøring av FrPs holdning til bompenger

Fremskrittspartiets Landsmøte ønsker innstramming i partiets politikk når det gjelder bruk av bompenger for å finansiere veiutbygging. Det har vært forskjellige tolkninger rundt om i landet når det gjelder partiets politikk.

Landsmøtet ønsker derfor en
innstramming som enda klarere tydeliggjør at FrP er sterk motstander av enhver form for bompenger på offentlige, fylkeskommunale og kommunale veier.

Dette prinsippet skal ikke kunne fravikes med mindre det har vært avholdt en folkeavstemning i de berørte kommunene.

Fremskrittspartiets Landsmøte har forståelse for at FrP de stedene vi er i posisjon må gjennomføre flertallsvedtak i kommunestyrene, men FrPs representanter må forplikte
seg til å stemme imot enhver form for bompenger og annen veiprising.

Landsmøtet mener også at de såkalte lokale initiativene som kommer ikke er annet en statlig utpressing fra en stat og et politisk flertall som ikke vil ta sitt lovpålagte ansvar for å finansiere veiutbygging, samt drift og vedlikehold av landets veinett.

Landsmøtet har med dette tydeliggjort Fremskrittspartiets politikk når det gjelder bompengefinansiering, og er tydelige på at bilistene har betalt mer enn nok og at FrPs
representanter over hele landet er forpliktet til å stemme imot bompenger som finansiering av veier, med mindre et flertall av innbyggerne i en kommune har sagt ja gjennom en folkeavstemning.

Vedtatt 4. mai 2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer