Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sa ja til historisk bankfusjon

Et overveldende flertall av aksjonærene i Gjensidige NOR og DnB sa mandag ja til en fusjon mellom de to selskapene. Nå kan bare konkurransemyndighetene stoppe gigantfusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 85,55 prosent av de aksjene som var representert på den ekstraordinære generalforsamlingen i Gjensidige NOR stemte for en fusjon med DnB mandag kveld. Tidligere på dagen stemte aksjonærer med 99,91 prosent av aksjene for en fusjon på DnBs ekstraordinære generalforsamling.

- En milepæl

Den største finansfusjonen i norsk historie er dermed et stort skritt nærmere virkeligheten.

- Nå er jeg både glad og lettet. Dette var en viktig milepæl og et ja-resultat med god margin. Men fortsatt gjenstår mye arbeid, sier konsernsjef Olav Hytta i Gjensidige NOR til NTB.

Nå blir søknad om konsesjon sendt til de norske myndighetene så fort som mulig. Et flertall på Stortinget har tidligere uttrykt seg positivt til gigantfusjonen. Forutsatt at Kredittilsynet og Konkurransetilsynet gir sin velsignelse, regner de to selskapene med å kunne fullbyrde partnerskapet i fjerde kvartal i år.

- Vi har en løpende dialog med myndighetene, og er ydmyke i forhold til den videre prosessen, sier Hytta.

Til myndighetene

DnB-sjef Svein Aaser passer seg også for ikke å innkassere seieren på forhånd.

- Myndighetene har klare synspunkter, og de må vi ta hensyn til. Vi har flere hindre vi skal hoppe over, sier Aaser.

Konkurransetilsynets direktør Knut Eggum Johansen har tidligere uttrykt skepsis til den høye markedsandelen som det nye storkonsernet vil få på enkelte banktjenester. Aaser håper likevel myndighetene vil se at en norsk finansinstitusjon må ha en viss størrelse for å kunne hevde seg både i Norge og i det nordiske markedet.

- Vi må huske på at DnB NOR ikke blir like dominerende i det norske markedet som Danske bank er i Danmark og Nordea er i Finland, sier Aaser.

Uklare løfter

Aaser, som blir konsernsjef i det fusjonerte DnB NOR, mener de to selskapenes rundt 2 millioner personkunder, 150.000 bedriftskunder og 800 000 forsikringskunder bør glede seg over resultatet mandag.

- Det er bra for kundene at vi får en stor norsk finansinstitusjon. At kreditten går fra norske banker til norske bedrifter mener vi er bra for norske arbeidsplasser, sier Aaser.

Han kan imidlertid ikke love kundene noen forandring i betingelsene «over natta».

- Jeg kan ikke si noe om betingelsene på kort sikt, men vi jobber for at kundene skal bli godt fornøyd, sier Aaser.

Kritiske røster

Mens fusjonen ble nærmest unisont klappet igjennom blant DnB-aksjonærene, var de kritiske røstene høyere blant Gjensidige NORs eiere.

Per Egeland i Nordeafondene ga Gjensidige NOR-styret kritikk for ikke i større grad å ha vurdert andre enn DnB.

- I mangel av et bedre alternativ vil vi motvillig støtte fusjonen, sa Egeland og ga uttrykk for det mange aksjonærer har fremført av kritikk mot fusjonsprosessen.

Fusjonens mest profilerte motstander, Aksjonærforeningens Knut T. Traaseth, har kritisert prosessen for å være ensidig og overkjørende overfor småaksjonærene. Han er likevel ikke svært skuffet etter nederlaget mandag.

- Kritikken vi framførte underveis førte jo til at DnB høynet budet med 20 kroner per aksje, altså med 1,7 milliarder kroner, sier Traaseth til NTB.

Gjensidige NORs styreleder Bjørn Sund understreket nok en gang at fusjonen ikke er å regne som et salg av Gjensidige NOR.

- Skulle denne banken selges, ville vi ha valgt et helt annet tidspunkt. Og når man først har innledet en fusjonsprosess, kan man ikke invitere andre inn i den samme dansen, sier Sund.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media