I 1908: Mange millioner trær ble blåst over ende i et område på 2150 kvadratkilometer, og nedslaget ville uten problemer utslettet en storby.  Ekplosjonen ødela et område like stort som Vest-Agder. Foto: Scanpix
I 1908: Mange millioner trær ble blåst over ende i et område på 2150 kvadratkilometer, og nedslaget ville uten problemer utslettet en storby. Ekplosjonen ødela et område like stort som Vest-Agder. Foto: ScanpixVis mer

- Så klappet himmelen sammen, det hørtes et sterkt drønn og jeg ble kastet et par meter til side

Ikke første gang Russland blir truffet av objekter fra verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 07.17 den 30. juni 1908 observerte russiske bosettere i åsene nordvest for Baikalsjøen et kraftig blålig lys, nesten like sterkt som sola, bevege seg over himmelen.

Ti minutter senere smalt det voldsomt, samtidig som hele himmelen lyste opp. Smellet ble etterfulgt av en sjokkbølge som slo folk til jorda.

- Riften på himmelen ble større, og hele nordsiden var dekt av ild. I det øyeblikket ble jeg så varm at jeg ikke kunne tåle det, det var som om skjorta mi hadde tatt fyr; fra nordsiden hvor ilden var kom sterk varme. Jeg ville bare rive av meg skjorta og hive den vekk, men så klappet himmelen sammen igjen. Det hørtes et sterkt drønn og jeg ble kastet et par meter til side, fortalte vitnet S. Semenov til Leonid Kuliks-ekpedisjonen i 1930.

En asteroide hadde mest sannsynlig truffet Tunguska-området i Sibir.

185 Hiroshima-bomber Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegård er de omfattende skadene som ble forårsaket av ildkula som i går traff Uralfjellene i Russland de største som er registrert i verden på grunn av en astronomisk hendelse i moderne tid. 

- Analyser viser at dette er det mest energirike meteorfallet på Jorden siden den berømte Tunguska-hendelsen 30. juni 1908, sier han.

Tunguska-asteroiden traff jordatmosfæren i 54 000 kilometer i timet. Dette varmet den omliggende lufta til 24 700 grader, og kombinasjonen av trykk og temperatur førte til en eksplosjon som tilsvarte om lag 185 Hiroshima-atombomber, skriver NASA.

I GÅR:  Her har ildkula truffet isen i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul i Russland. Foto: Scanpix
I GÅR: Her har ildkula truffet isen i en innsjø 1 kilometer utenfor byen Tsjebarkul i Russland. Foto: Scanpix Vis mer

Ildkula som i går traff Uralfjellene hadde på sin side estimert energi tilsvarende 20 Hiroshima-bomber.

UFO-teorier Mange millioner trær ble blåst over ende i et område på 2150 kvadratkilometer, og nedslaget ville uten problemer utslettet en storby.  Ekplosjoenn ødela et område like stort som Vest-Agder.

I over 100 år har forskere fundert på hva som egentlig skjedde da asteroiden traff Tunguska-området.

Det har florert utallige teorier rundt ekplosjonen, som kunne høres 1000 kilometer unna. Mange har spekulert i om det kan ha vært en UFO, eller om det var britene som testet våpen.

1200 SKADD: Ildkula som i går traff Uralfjellene i Russland medførte skader hos om lag 1200 personer. Foto: Scanpix
1200 SKADD: Ildkula som i går traff Uralfjellene i Russland medførte skader hos om lag 1200 personer. Foto: Scanpix Vis mer

Forskere har imidlertid lenge ment at det var enten en komet eller en asteroide som eksploderte.

Fant rester av stor stein Forskere fra Università di Bologna i Italia har skannet Cheko-sjøen i Tunguska og funnet rester av en stor stein, som ligger begravet under ti meter med mudder på bunnen, skriver forskning.no.

Forskerne mener funnet beviser at det var en asteroide som eksploderte.

Italienerne er ikke de eneste som har besøkt området for å prøve å finne svar, og forskere fra Cornell University i USA mener at det sannsynligvis var en komet, ikke en asteroide, som eksploderte over Tunguska, skriver videnskap.dk.

STØRRE ENN FØRST ANTATT: Ildkula som i går traff Russland har i følge NASA en masse på 10 000 tonn. De første beregningene tilsa at den bare veide 10 tonn.  Foto: Reuters / Eumestat / Scanpix
STØRRE ENN FØRST ANTATT: Ildkula som i går traff Russland har i følge NASA en masse på 10 000 tonn. De første beregningene tilsa at den bare veide 10 tonn. Foto: Reuters / Eumestat / Scanpix Vis mer

Meteorittleser Anne Mette Sannes mener det er høyst sannsynlig at det var en meteor som traff Tunguska i 1908.

- Man har aldri funnet noen rester, men skog ble blåst ned der over et område på 2150 kvadratmeter, så i dag tror jeg ingen tviler på at det var en meteor som kom inn i atmosfæren, sier Sannes til Dagbladet.

UTRYDDER ALT LIV: Et treff fra en så stor asteroide som dette ville utryddet alt liv på jorden. I jordens tidlige barndom forekom slike kjempetreff, men det er svært lenge siden.
Illustrasjon: NASA / SCANPIX
UTRYDDER ALT LIV: Et treff fra en så stor asteroide som dette ville utryddet alt liv på jorden. I jordens tidlige barndom forekom slike kjempetreff, men det er svært lenge siden. Illustrasjon: NASA / SCANPIX Vis mer