Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så kom dagen da hun ble hørt

Det blir nok en hard dag for 16-åringen, skriver Anne Marte Blindheim.

DETALJERT FORKLARING: I rettssalen i Lillehammer forklarte den 16 år gamle jenta seg meget detaljert. Stemmen var svak, nesten ikke hørbar. Men historien hun fortalte var sterk. Tegning: Fedor Sapegin
DETALJERT FORKLARING: I rettssalen i Lillehammer forklarte den 16 år gamle jenta seg meget detaljert. Stemmen var svak, nesten ikke hørbar. Men historien hun fortalte var sterk. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (DAGBLADET): Rune Øygard har fortalt historien sin i media for lengst, i VG, i Gudbrandsdølen Dagningen, i TV 2 og NRK. 53-åringen er ikke bare en godt voksen mann. Han har vært ordfører i Vågå i 16 år, gjenvalgt med et brak hver gang og voldsomt populær.

Rune Øygard kjenner alle, og alle kjenner ham. Nettverket hans strekker seg langt utover hjemkommunens grenser, og inkluderer politikere og næringslivsledere på toppnivå. Gjennom sitt virke har Rune Øygard gjort Vågå til en av statsminister Jens Stoltenbergs flaggskipkommuner.

JENTA SOM HAR ANMELDT HAM for overgrep, går ennå på skole i hjemtraktene. I går tok hun plass i rettssal 1, med mor og far og bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal ved sin side. 16-åringen skal ha sett fram til å forklare seg for åpen rett, og valgte å gjøre det med tiltalte til stede. I lokalsamfunnet har hun opplevd at ordføreren har fått massiv støtte, mens hun selv er blitt offer for ryktespredning og stemplet som løgner.

Dette var hennes sjanse til å bli hørt.

MEN HUN HADDE INGEN enkel dag i retten. Da tiltalte Rune Øygard kom inn i salen, brast hun i gråt og gjemte hodet i hendene. Det var hjerteskjærende å se på. Lenge satt hun slik. Etter hvert gikk det bedre. Da hun skulle forklare seg, var det med svak, nesten ikke hørbar stemme. Men historien hun fortalte var sterk. Retten fikk høre en detaljert forklaring om hvordan hun og Øygard ble kjent via felles slektninger da hun var 13.

Han tok henne med seg hjem og ut på reiser for å se verden og treffe spennende mennesker. Etter hvert skal det ha utviklet seg til et overgrepsforhold.

Jenta forklarte i går hvordan hun knyttet et bånd til den 36 år eldre mannen som var vanskelig å kappe. Men tida gikk, jenta ble eldre og ble forelsket i en gutt som i dag er hennes kjæreste.

Hun valgte å bryte og å fortelle sin historie til en voksen.

Da hun var ferdig i går, søkte hun trøst i bistandsadvokatens favn. De ble stående med armene rundt hverandre.

RUNE ØYGARD VAR tilsynelatende uberørt ut av jentas historie. Han noterte, smilte litt, konfererte med sin forsvarer, så ut omtrent som om han satt i kommunestyresalen. Men forsvarer Mette Yvonne Larsen advarer mot å forhåndsdømme: Han er her som privatpersonen Rune Øygard, ikke ordføreren Rune Øygard.

Saken skal ikke avgjøres på trynefaktor.

Dette er hardt for ham også. Det er bevisene som teller.

AKTOR OG FORSVARER krangler om hvilke av de uvanlig tallrike vitnemålene som må utgå. Forsvareren vil avskjære to av aktor Thorbjørn Klundseters vitner. Aktor vil kutte 11 av hennes. De tekniske bevisene og vitneforklaringene fra venner, slekt og bekjente, kan bikke saken i den ene eller den andre retningen. Men det er jenta og mannens forklaring som er de viktigste. I dag skal jenta spørres ut av Larsen, som er kjent for å være tøff. Deretter er salen ordførerens.

Det blir nok en hard dag for 16-åringen.