...så kom dagen derpå for Cardigans

Svenskene har gitt ut ny plate og videoen til «My Favourite game» er allerede stoppet av MTV i England og USA, fordi den er for voldelig Alle skrøt av Nina Persson på releasefesten. Det er skjønt å være popstjerne tenkte hun. Det skal jeg fortsette med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du måste ursäkta, sier Nina Persson. Hun smiler matt.

- Vi hadde releaseparty med alle vennene våre i natt, og så dro vi direkte derfra til flyplassen. Nå har vi gjort tre intervjuer her, og så skal vi videre til et annet land om en time og gjøre flere intervjuer.

- Dette er intervju nummer 250 siden august, har jeg forstått?

- Nei, det er vel nærmere 300, sier Peter Svensson.

- Javel.

- Men vi vil jo ha den nye skiva ut til folk, og da må vi sitte her og snakke med deg.

- Ja, dere må vel det.

- Og så skriver du kanskje at jeg ikke liker oliven, at jeg synes oliven er djevelens avføring, og så sitter det noen der ute som heller ikke liker oliven.

- Og så?

- Og så går han kanskje og kjøper skiva. Det er sånn det funker.

THE CARDIGANS BLIR FLYDD Europa rundt om dagen. De skal selge sin fjerde plate, «Gran Turismo», og har i ren skjær velvillighet gitt Dagbladet en time. Ved siden av oss sitter en norsk promotør og smiler, mens en britisk promotør ser på klokka.

- Dette er egentlig ikke så ille. Vi hadde fri i åtte måneder før vi lagde denne skiva, sier Nina Persson.

- Vi forsøkte å leve det livet våre venner lever. Vi bodde i en og samme leilighet. Vi sto opp om morgenen, forsøkte å finne på noe, og så gikk vi bare rundt hele dagen. Vi har jo ingen hobbyer, vi har aldri hatt tid til det. Om ti år kommer vi til å måtte be promotionfolk om å ta oss med til tannlegen.

Når Nina så ler, etter det hun sa om tannlegen, hehe, så blinker det i venstre overkjeve. I gull. Hun har vært der allerede. Hos tannlegen.

- Jeg slo tannen ut da vi var på turne, grynter Peter Svensson.

- Nei, det gjorde han ikke. Det er et smykke. Jeg møtte Ice T en gang, i en heis i USA.

- Det var MC Hammer, sier Peter.

- Javel. Det var i hvert fall en sånn gammel monsterrapper. Jeg tror han ble litt fortjust i meg. han sto der og så tøff ut og så gliste han med hele kjeften full av gulltenner. Jeg lo tilbake med min lille. Det likte han.

PETER SVENDSSON FÅR SALAT. Uten djevelens avføring. Han spiser og ser ut av vinduet. Det kan se ut til at det blir mest Nina Svensson i dette intervjuet. Hun som ble med i bandet for seks år siden til tross for at hun ikke kunne synge.

- Hvorfor spurte dere henne?

Svensson spiser ufortrødent salat. Han mister et par terninger med fetaost i fanget.

- Huh?

- Hvorfor frågade dere henne?

- Hvorfor..?

- Næmen faen Peter, skjerp deg, nyktra till dej nu, sier Nina Persson.

- Fordi..hun er jo tjej! Jeg likte røsten hennes, en kompis av meg hadde hørt henne synge, sier Peter. Nina ber ham se ut av vinduet igjen. Inntil videre.

- Da de spurte meg, hadde jeg ikke engang tenkt på at jeg skulle drive med musikk - og enda mindre synge. Det tok flere år før jeg sa at jeg var sanger; det lød usant, jeg var jo bare en kompis av de andre, sier Nina.

DET VAR MED SINGELEN «LOVEFOOL» det tok av for de fem intetanende musikerne fra Jönköping. Den ble innlemmet i soundtracket til filmen «Romeo & Julie», og gikk til topps på listene i både USA og Storbritannia. The Cardigans ble invitert til David Letterman Show og var med i tv-serien Beverly Hills 90210.

- Det var jo samme sak, egentlig, sier Nina Persson.

- For tre år siden spilte vi i et show for tyske pensjonister, og i fjor for David Letterman. Peter har våknet.

- Det er klart, når de spurte «Vil dere være med i David Letterman Show?», så tenkte vi, «Ooo, hva coolt!» Men man går jo ikke rundt sånn lenge: Letterman-ooo-hva-coolt, Letterman-ooo-hva-coolt, Letterman-ooo-hva-coolt. Det holder med en gang liksom.

I FJOR STO CARDIGANS for 20 prosent av den svenske musikkeksporten. Og under den svenske Grammy-utdelingen, troppet den daværende sosialdemokratiske handelsministeren opp på podiet med en ærespris fra regjeringen.

- Jeg ante ingenting. Plutselig dukket den bittelille mannen opp der. Han rakk meg til magen. Det skulle vel være valgflesk fra «sossarna», men de sank jo som faen til valget, sier Nina Persson.

- «Jaha, vi har dratt inn masse penger til statskassa, jaha», tenkte jeg, sier Peter Svensson.

- Han snakket om Ikea, Hennes & Mauritz, Volvo, toa-papper og Cardigans, liksom, sier Nina.

- Ja, det er dere og Volvo.

- Mm. Vi er sponset av Volvo faktisk. Forskjellen på oss er at vi kan sitte i vår egen Volvo, men Volvo får aldri bli med i Cardigans. ·