Så kom hverdagen

FROGNER (Dagbladet.no): Hvorfor var avløseren på Orderud gård så livredd etter drapene? Var bilen i garasjen eller utenfor huset? Detaljene i drapsmysteriet er gjenstand for grundig gjennomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært kjemisk fritt for store avsløringer i retten i dag. Ingen drapsanklager eller tilbud om ekteskap har kommet fra vitneboksen. I dag er det detaljene som står i fokus.

Avløseren på Orderud gård har vært et viktig vitne for påtalemyndigheten. På flere punkter har han forklart seg motstridende med ekteparet Orderud. Den bosniske mannen var på gården drapsdagen og dagen før. Bare timer etter trippeldrapet kom avløseren til gården, på de andre siden av jordet lå tre mennesker drept.

I politiavhør ga avløseren inntrykk av at Per ikke var i der da han gikk i fjøset morgenen etter drapet. Per skal ha kommet 15 minutter etterpå. Per hevder han var der da avløseren kom.

Livredd

Avløseren forklarte til politiet at han fryktet for livet sitt etter at han fikk høre om drapene. Bosnieren fryktet at også han ville bli drept.

- Mener du at Per og Veronica er farlige, lurte Sulland.

- Nei de er veldig fine mennesker, sa avløseren.

To år etter drapene virket han alt annet enn livredd og modererte sin forklaring på flere punkter. Schiøtz og Sulland hadde ingen store problemer med å åpne for andre hendelsesforløp enn det avløseren forklarte til politiet etter drapene.

Kommer likevel

I en lengre periode har aktoratet forsøkt å komme i kontakt med en 32-årig mann som de mener kan kaste nytt lys over saken. Seinest i formiddag fortalte aktor Olav H. Thue til Dagbladet.no at mannen ikke er formelt stevnet som vitne.

Nå sier imidlertid mannen sjøl at han dukker opp i Nes herredsrett klokka 13.00 i dag.

- Jeg har ikke mottatt noen formell stevning fra politiet, men gjennom andre har jeg fått høre at de var interessert i å komme i kontakt med meg. I går tok jeg kontakt med stevningskontoret, og sa at jeg stiller i retten klokka 13 i dag, sier 32-åringen til Nettavisen.

Her er noen av temaene aktoratet og forsvarere vil spørre 32-åringen om:

 • Mannen skal ha møtt en blodig og bevæpnet Kristin Kirkemo Haukeland drapsnatta.
 • Et vitne knyttet i går mannen til en pistol som teoretisk sett kan være drapsvåpenet.
 • I politiavhør har mannen hevdet at Kirkemo Haukeland fortalte ham at våpnene hun hentet i Molde skulle brukes til å ta noen av dage.
 • Mannens eks-kjæreste hevder at 32-åringen vet alt om trippeldrapet i dagboka hennes.

  - Ikke så lei seg


  Henrik Bjarne Bruun leide et hus på Orderud gård og har hele tiden hevdet at Per og Veronica ikke var hjemme drapsnatta. Forsvarerne til ekteparet Orderud var svært interessert i å vite om postmannen kunne huske feil. Bruun mente at det var altfor stille til at hundene kunne være hjemme, i tillegg var ikke bilen parkert utenfor huset slik den pleide.

  Bruun var en av de første som ble avhørt av politiet etter at drapene ble oppdaget. I retten i dag ville han først ikke svare på hvordan Per oppførte seg etter drapene.

  - Per tok det ikke så hardt som jeg venta han skulle gjøre, mente Bruun etter påtrykk fra dommeren.