ALVORSTYNGET: Erik Jensen og samboer Ragna Lise Vikre i Borgarting Lagmannsrett i dag før juryen skulle lese sin kjennelse i saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALVORSTYNGET: Erik Jensen og samboer Ragna Lise Vikre i Borgarting Lagmannsrett i dag før juryen skulle lese sin kjennelse i saken. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Så lang kan straffen bli

Korrupsjonsekspert mener Jensen kan komme til å sitte inne i fire til fem år.

I dag klokka 13.00 ble det kjent at tidligere politimann Eirik Jensen ble kjent skyldig i grov korrupsjon, selv om han ble frikjent for narkotikainnførsel.

- Han har sluppet unna med det verste. I Norge er dommer for narkotikaforbrytelser og drap de strengeste. Jeg er glad for at han slapp på dette viktige punktet, men jeg mener han burde bli frikjent for begge deler, sier professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk til Dagbladet.

Stemplet som korrupt

Høyeste straff for grov korrupsjon, er ifølge Gottschalk, på mellom 8-10 år. Ifølge statistikk han sitter på, slipper de fleste ut etter å ha sittet inne halvparten av tida.

- Jeg tror han vil komme til å sone mellom fire til fem år. Med tanke på hans innsats i oslo-politiet er det å bli stemplet som korrupt likevel vanskelig å leve med, sier Gottschalk.

Korrupsjonseksperten mener også at politiets arbeid mot gjengkriminalitet og narkotika er blitt vanskeligere etter Jensen-saken.

Politiets jobb blir vanskeligere

JENSEN-SAKEN: Juryen i Eirik Jensen-saken har frifunnet Eirik Jensen for grov narkotikaforbrytelse, men han ble funnet skyldig i grov korrupsjon. Video: NTB Vis mer

Ifølge Gottschalk ble politiets arbeid med informanter vanskeligere allerede da Jensen ble pågrepet.

- Politiet har allerede mistet mange informanter grunnet denne saken. Jeg vet fra mange i oslo-politiet at mange informanter har trukket seg. Hvis Jensen blir dømt, blir informantene i tvil. Politiet er avhengig av informanter i de tunge gjengmiljøene og MC-miljøene, sier han.

- Blir det vanskeligere for politiet å bekjempe gjengkriminalitet nå?

- Det har allerede blitt mye vanskeligere for oslo-politiet og for Kripos, ifølge mine kilder i politiet. Politiet vil være mindre kreative i sitt arbeid med informanter fordi de ser hva som skjedde med Jensen, sier han.