Coronaviruset

Så lenge beskytter antistoffer

En forskningsstudie av britiske helsearbeidere gir svar på hvor lenge man kan være beskyttet mot covid-19 etter gjennomgått coronavirusinfeksjon.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som gir sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Hvor lenge er man beskyttet mot coronavirussykdom etter gjennomgått SARS-CoV-2-infeksjon?

Det er et spørsmål pandemiforskerne lenge har ønsket svar på, og er nå undersøkt av ei britisk forskergruppe.

I en fersk studie, publisert i det ledende medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine, konkluderer forskerne med at tilstedeværelsen av antistoffer for coronaviruset gir påfølgende immunitet hos de fleste i minst seks måneder.

Funnene er også omtalt i anerkjente British Medical Journal.

CORONATEST: Gjennom jul og nyttår har folk endret atferden sin. Flere har ventet lenge med å teste seg for coronaviruset, noe som får følger, mener Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet. Reporter: Mats Rønning. Video: Emilie Rydning. Vis mer

- Godt beskyttet

Forskerne studerte 12 541 helsearbeidere ved fire britiske sykehus i 31 uker.

Studieperioden omfattet Storbritannias to smittetopper i mars-april og oktober-november 2020.

Forskerne fant at 1265 helsearbeidere, rundt 10 prosent, testet positivt for antistoffer.

Videre fant forskerne under oppfølgingsperioden ingen symptomatiske infeksjoner hos helsearbeidere med antistoffer.

- I denne studien, der man fulgte helsearbeidere ved fire britiske sykehus, fant man at svært få personer med antistoffer mot SARS-CoV-2-virus fikk ny infeksjon i løpet av oppfølgingstida på 31 uker, sier assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet og fortsetter:

- Bare to personer med antistoffer avla en ny positiv virustest i løpet av perioden og ingen av dem hadde symptomer. Dette tyder på at man sannsynligvis er svært godt beskyttet mot ny infeksjon, i alle fall i seks måneder, etter at man har hatt covid-19, sier den assisterende helsedirektøren.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Forventet

Professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge mener «demonstrasjonen av at eksisterende antistoff etter en primær infeksjon med SARS-CoV-2 gir beskyttelse mot reinfeksjon» er veldig viktig.

- Selv om dette er det mange av oss som har jobbet med virus har forventet, ser det ut at dette viruset følger den konvensjonelle veien for relativ beskyttelse mot reinfeksjon, sier Klein.

Smitteverneksperten mener studien gir nyttige, om ikke alle svar ved å vise at tilstedeværelse av antistoffer korrelerer med beskyttelse mot reinfeksjon som varer i minst seks måneder.

- Studien var ikke designet for å vurdere om reinfeksjoner er smittsomme. Dessuten vurderte ikke forskerne T-celleimmunitet, så det er fortsatt uklart om beskyttelse gis gjennom antistoffer eller T-celleimmunitet eller begge deler, påpeker Klein.

SMITTEFARLIG: En ny mutasjon av coronaviruset er oppdaget i Storbritannia, sier helseminister Matt Hancock. Video: AP Vis mer

«Svært sjelden hendelse»

Like før jul skrev Folkehelseinstituttet (FHI) at «reinfeksjon med SARS-CoV-2 er en svært sjelden hendelse, og det finnes kun få publiserte tilfeller av bekreftede reinfeksjoner i verden».

Videre skrev FHI at data om antistoffnivåer etter coronavirusinfeksjoner og erfaringer fra andre coronavirus indikerer at risikoen for reinfeksjon og sykdom er ekstremt liten de første tre månedene etter gjennomgått infeksjon.

Etter tre måneder kan reinfeksjon ikke utelukkes, selv om det fortsatt er sjelden, skrev FHI, som likevel antydet at man trolig er beskyttet lengre enn det:

«Fortsatt er reinfeksjon av SARS-CoV-2 sjelden, og det er rimelig å anta at man i de fleste tilfeller har en vedvarende immunitet mot sykdom også over 6 måneder, men vi trenger mer kunnskap for å bedre forstå immunologien ved SARS-CoV-2-infeksjoner og hvor lenge beskyttelsen varer.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer