- Så lenge det er dialog er det håp

Håp om ny mekling for å få slutt på streiken.

HÅP: LO-leder Roar Flåthen håper på snarlig løsning av streiken i offentlig sektor. Kravet er at arbeidstakerne må minst 4 prosent lønnsøkning. Foto: Christian Roth Christensen / DAgbladet
HÅP: LO-leder Roar Flåthen håper på snarlig løsning av streiken i offentlig sektor. Kravet er at arbeidstakerne må minst 4 prosent lønnsøkning. Foto: Christian Roth Christensen / DAgbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Partene er i samtaler. Så lenge det er dialog, er det håp. Ut over det må mekleren vurdere om det er grunnlag for mekling, sier LO-leder Roar Flåthen. Han gikk tilfeldigvis forbi da partene i statsoppgjøret gikk inn til nytt sonderlingsmøte hos riksmekler Kari Gjesteby i går.
Flåthen har gjort det klart at statsminister Jens Stoltenberg må komme på banen med mer penger for å løse flokene som førte 50 000 offentlig ansatte ut i streik. Meldingen ser ut til å ha blitt mottatt. I alle fall innkalte riksmekler Kari Gjesteby til sonderingsmøte i går morges. Sonderingene førte til møter og nye kontakter, men ikke til ny mekling.
Klokka 17 i ettermiddag ble partene innkalt til nye møter. På spørsmål om det er kommet mer penger på bordet, svarte Unio's forhandlingsleder Arne Johannessen:
- Vi skal nå ha en samtale, men jeg har ingen peiling på om det blir mekling. Det ligger i sakens natur at så lenge vi snakker sammen, betyr det jo at vi har noe å snakke om, sa Johannessen.

Streiken fortsetter
Streiken fortsetter uansett til det eventuelt er meklet fram et resultat, blir det understreket overfor Dagbladet.
Verken riksmekler Kari Gjesteby eller fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud vil kommentere om staten vil øke tilbudet om en ramme på 3, 96 prosent, som arbeidstakerorganisasjonene gikk til streik.
Uvisst Det er partene i oppgjøret for de ansatte i staten som er i kontakt. I kommunestreiken er det så langt ikke tatt noe initiativ.  Streiken i offentlig sektor omfatter flere enn 50.000 arbeidstakere. - Jeg vil ikke spekulere om hva som skjer. Jeg aner ikke hva som skal legges fram, men vi merket oss jo at det kom interessante tall for lønnsutviklingen i industrien i går. De viser at vi har truffet bedre med anslagene enn regjeringen har gjort, sa Unios Arne Johannessen i forkant av møtet i morges.

- Små grep Ifølge YS er det lite som skal til før streiken er over. Tre enkle grep som koster 250 millioner kroner er nok, skriver Klassekampen. Det første er å gi de statsansatte et tilbud på linje med det industrien får. Det andre er å gi offentlig ansatte samme tariffregulering av innleie av arbeidskraft som privat sektor nå har kjempet fram. Dessuten må regjeringen droppe kravene om økt lokal lønnsdannelse og angrepet på fagforbundenes vetorett på arbeidstid. - Kravene til hovedsammenslutningene er ikke urimelige. Derfor burde det være mulig for staten å finne en løsning på konflikten, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til avisa. Under et streikearrangement på Youngstorget onsdag sa LO-leder Roar Flåthen at det er opp til regjeringen å komme med et tilbud som får partene tilbake til forhandlingsbordet. — Jeg tror nok at Jens vet hva vi mener, svarte Flåthen da han fikk spørsmål fra journalistene om det har vært kontakt mellom ham og statsministeren. Nye tall Flåthens utspill på Youngstorget var den første klare beskjeden fra LO-lederen så langt i streiken. Også Unio-leder Anders Folkestad skjerpet tonen kraftig, da han tok til motmæle mot administrasjonsminister Rigmor Aasruds (Ap) regnestykker. Folkestad la på bordet nye regnestykker som viser at ansatte i industrien har hatt en lønnsvekst på 5,9 prosent de siste tolv månedene.

Skivebom - At regjeringen valgte å justere ned anslaget for lønnsveksten fra 4 til 3,75 prosent i revidert nasjonalbudsjett framstår kun som et politisk grep for å påvirke lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Det er snakk om en real skivebom, sier Folkestad. Unio har lagt til grunn at årets lønnsvekst i industrien ender på 4,5 prosent, men Folkestad åpner for at også det kan være for lavt. Klikk for innhold