Coronaviruset

Så lenge er man smittefarlig

Hvor lenge er man smittsom? Kan man teste positivt uten å være smittefarlig? Hvorfor er viruset så vanskelig å bekjempe?

KAPPLØP: Ass. helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad om vaksine-kappløpet som pågår for tida. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie, publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet Microbe, gir svært interessante svar om det gåtefulle og lumske coronaviruset som i snart et år har herjet verden.

Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad omtaler studien som «en av de viktigste oversiktsartiklene om virusspredning så langt i pandemien».

Forskerne har identifisert, gjennomgått, analysert og sammenfattet funnene i alle relevante forskningsartikler som er kommet til nå om det nye coronaviruset.

Studiene, som inngår i den såkalte metaanalysen, omhandler smittsomhet og virusutskillelse ved SARS-CoV-2-infeksjon, og gjør en sammenlikning av funnene med det som er etablert viten om de mer dødelige coronavirusene SARS og MERS.

Tidlig smittsomhet

Blant forskernes viktigste funn er at pasienter med SARS-CoV-2-infeksjon kan utskille virus i opptil 83 dager fra de øvre luftveiene. I nedre luftveier og i avføring kan virusutskillelse vedvare enda mye lenger.

Dette betyr ikke at en person som utskiller virus, nødvendigvis fremdeles er smittsom.

Ifølge forskerne er det nemlig aldri påvist levende SARS-CoV-2-virus hos smittede personer utover dag 9 med symptomer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer