Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så lenge strømmen varer

I natt bombet NATO tre kraftverk til. Arbeidsdagen er nå lik tida med strøm. Men det er vanskelig å bli ferdig like fort som strømmen forsvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig større problemer med vannforsyningen. Beograds vannverk kan ikke fungere uten strøm. Vannreservene har falt ned til ti prosent. Mange deler av byen er uten vann. Beograds største sykehus er uten både strøm og vann. Andre steder har NATO begynt å bombe vannverk direkte.

General Clark uttaler at de har utvidet og utdypet mål-listen. Det betyr at NATO går til fase fire. Så vidt vi vet, betyr det total ødeleggelse av landet. For eksempel ble en bitteliten bensinstasjon nord for Donau bombet. Den brukes bare av bøndene i området for drivstoff til traktorene. Uten drivstoff ingen våronn.

Når jeg leser mine dagboksnotater bakover i tid, merker jeg at tekstene er blitt gradvis bitrere. Vanskelig å forklare hvordan det føles når 15 års kamp for demokratisering bare smuldrer hen, når mange av oss synes at Vesten bevisst har sveket den demokratiske opposisjonen, når man ser landet bli totalt ødelagt og forgiftet i noe stadig flere opplever som en demonstrasjon av USAs makt og hevnaksjon rettet mot sivilbefolkningen, når man har inntrykk av at alle veier er stengt, at vi ikke har noen framtid.

Men Nada, min kone, forklarer det bedre. Hun kommer og sier at dagen har vært vellykket: Mens det fantes strøm, rakk hun å lage kaffe, varme opp vannet til noe vask og oppvask, lage middag og få en håndverker til å reparere noe på kjøkkenet. Og min sønn hadde klart å kjøpe to liter matolje.

Jeg klarte å eksaminere fire studenter (vanligivis møter det opp 20- 30) og fikk noe over ett hundre kroner i lønn. Både jeg og studentene kan puste lettet ut: Vår norske lektor er tilbake og underviser. Og så hørte jeg den nyeste vitsen:

Hvordan kommer man fra Montenegro til Serbia? Man tar buss til havnebyen Bar, så ferje til Bari i Italia, så tog til flybasen Aviano. Derfra går fly til Beograd en gang i timen, til Novi Sad hver halve time, til Nis hver tiende minutt og til Kosovo går luftbru.