Så lenge USA somler - blir du svindlet for penger

Internasjonale banditter er fortsatt på jakt etter magnetstripa i bankkortet ditt. USA har skylda.

STOPP EN HALV: Det er ingen som skal behøve å benytte magnetstripa på bankkortet i norske banAxept-terminaler. I Norge gjelder kun én løsning: Microschip.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
STOPP EN HALV: Det er ingen som skal behøve å benytte magnetstripa på bankkortet i norske banAxept-terminaler. I Norge gjelder kun én løsning: Microschip. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av fjoråret fikk alle norske minibankkort microchip og den tradisjonelle magnetstripa ble tatt ut av bruk som betalingsfunksjon i Norge. Det var magnetstripa som lett kunne kopieres i falske bankterminaler og minibanker hvor kriminelle hadde plassert såkalt skimmingutstyr. Men innførselen av microchip har ikke stoppet mulighetene for å skimme norske bankkort, tvert imot.

- Den store flaskehalsen for å stoppe skimming helt, er USA. Så lenge de ikke vil ha microchip på bankkort, tvinger de resten av verden til å beholde magnetstripa på bankkortene.

Det sier Anders Beck ved sentrum politistasjon i Oslo. Han er fagansvarlig for dem som etterforsker kortsvindel.

Treg med ny teknologi
Beck forteller til Dagbladet at kjeltringene nå ofte opererer etter en annen metode enn hva de gjorde tidligere. Før microship-en ble introdusert i Norge, ble kort både skimmet og brukt i Norge eller.

- Nå ser vi at bankkorta også bli skimmet i USA og brukt i Norge, sier han.

USA: Har kanskje et annet forhold til kortsikkerhet enn nordmenn, sier Knut Kvalheim. Han er Daglig leder for  Bankenes Standariseringskontor Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet
USA: Har kanskje et annet forhold til kortsikkerhet enn nordmenn, sier Knut Kvalheim. Han er Daglig leder for Bankenes Standariseringskontor Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet Vis mer

Daglig leder for Bankenes Standariseringskontor, Knut Kvalheim, bekrefter at USA er kilden til magnetsstripa fortsatt er i bruk verden over. Og forklaringen er enkel.

For at amerikanere skal kunne bruke sine kort i utlandet, og at resten av verden kan bruke kort i USA, må magnetstripa fortsatt være intakt. Kvalheim tror amerikanske banker har annet forhold til betalingssikkerhet enn hva som er normen i Europa.

- Jeg har et inntrykk av at det i USA er et annet forhold til risiko enn det vi er vant med her hjemme i Norge. Men det blir litt å spekulere, men tror det kan ligge noe der. Men nå er det gjort vedtak som tilsier at chip og pinkode med tiden skal innføres også i USA, sier Kvalheim.

Anders Beck sier at skimming fortsatt er et veldig stort problem.

Som et eksempel nevner han hvor lett det er for de kriminelle å utføre sine operasjoner.

- Vi kan ikke være naiv og tro kjeltringene er dummere enn oss, de er smartere og det til gagns. Finnes det et sikkerhetshull vil de utnytte det, sier han og forteller videre at kortkriminalitet fortsatt er et eldorado for de kriminelle, hvor politiet alltid blir liggende ett skritt bak utviklingen.

- Det ble i fjor anslagsvis skimmet kort for 97 millioner kroner i Norge. At det er lukrativt sier seg selv når en bande kom seg unna med 445 000 kroner etter fire timers aktivitet på Grünerløkka, sier han.

I England skummes det for 200 millioner kroner i uka. Om USA snarlig innfører microship på alle bankkort, er det ikke dermed sagt at faren er over.

Nå frykter flere eksperter en ny gigantisk skimmingbølge om mikrochipen til slutt blir knekket åpen for svindel av de store internasjonale ligaene.

- Vi er klar over at kriminelle jobber for å prøve å knekke chipen og de løsningene som er der. Men per dags dato er det ingen vi kjenner til som har knekt selve sikkerheten i chipen. Men å påstå at den er trygg til evig tid, det kan ingen, sier Knut Kvalheim.