Så lett beskytter du deg

Enkle råd for å hindre at du blir utsatt for dataangrep.

GIR RÅD: Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis gir enkle råd om hvordan du skal sikre deg mot dataangrep. Foto: Øistein Norum Monsen / Datgbladet
GIR RÅD: Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis gir enkle råd om hvordan du skal sikre deg mot dataangrep. Foto: Øistein Norum Monsen / Datgbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det kan kanskje høres ut som science fiction, men de siste dagene har Dagbladet avdekket hvordan uvedkommende kan spionere gjennom nettkameraer og styre varmen i andres hjem.

Dagbladet har også avdekket styringssystemer som kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur - og som ligger sårbare ute på nettet.

Samtidig er databaser og servere vidåpne for omverdenen - i mange tilfeller med sensitiv informasjon.

Enkle råd Det er imidlertid ikke vanskelig å hindre at du eksponerer deg unødig, være seg privat eller på jobb.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) mener du kommer langt ved å følge disse fire tommelfingerreglene:

1. Gjør en sikkerhetsvurdering. Er det virkelig nødvendig at alle de elektroniske produktene dine er tilgjengelige på Internett, og dermed potensielt sett for hele verden?

2. Hvis du mener at dette er nødvendig, må du for all del bytte til noe annet enn standardpassordet. Mange enheter kommer utstyrt med standard brukernavn og passord, som for eksempel «admin/admin». Hvis dette er brukernavnet og passordet ditt, bør det ringe en alarmklokke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer