Så lett blir du drapsmann

Bak rattet, på jakt, i slalåmbakken, på T-banen eller i hjemmet: Et sekunds uoppmerksomhet eller en tilfeldighet kan være nok til at du blir tiltalt for uaktsomt drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste som dømmes for uaktsomt drap er bilførere som har drept et menneske i trafikken.

  • I 1990 dømte Høyesterett en 61-åring til 60 dagers ubetinget fengsel etter en dødsulykke som skyldtes at bilisten et øyeblikk ble oppmerksom på en motorsykkel som kom i stor fart fra høyre. For seint ble han oppmerksom på at køen hadde stoppet, kjørte inn i bilen foran, og én person ble drept. Kunne det ikke vært deg?
  • Ved ren skjødesløshet kan du glemme kaffetrakteren eller kjelen, huset tar fyr, beboere omkommer, og du risikere å bli dømt for uaktsomt drap.
  • Du drar på jakt, ser det beveger seg i buskene, skyter ved en misforståelse din jaktkamerat. Nordmenn er blitt dømt til uaktsomt drap på slikt grunnlag.
  • En alpinist kjørte ned og drepte en kvinne i slalåmbakken i Hemsedal i 1992. Han fikk tre måneders ubetinget fengsel for uaktsomt drap, og måtte betale 1,5 millioner kroner i erstatning.
  • Du løper for å rekke toget på T-banen, skumper borti en person som står ved kanten av rampen. Han ramler på skinna, blir overkjørt og drept, og du kan ende opp i rettssalen.
  • En politimann som i 1985 skjøt ned og drepte en ung innbruddstyv som var bevæpnet med hagle ble dømt til lovens minimumsstraff for uaktsomt drap.
  • I 1991 henla Riksadvokaten saken mot en politimann som var tiltalt for å ha drept en 18-åring han mistenkte for innbrudd. Politimannen var i sivil og på vei hjem fra et selskap da han grep inn og holdt et jerngrep rundt guttens hals i 20- 25 minutter. Riksadvokaten mente det ikke var uaktsomt drap fordi politimenn flere ganger har brukt grepet uten at folk har besvimt eller kastet opp.

Praktiseres likhet for loven?

  • Rune Kristoffersen og andre bønder har flere ganger hatt ungene sine på traktor uten at de har falt ut og skadd seg. Riksadvokaten mener Kristoffersen er en uaktsom drapsmann.