- Så lett er det å avlytte mobiltelefonen

Enkelt å hacke, mener dansk ekspert.

IKKE SIKKER: Det er forholdsvis lett å avlytte mobiltelefoner, mener den danske eksperten Ivan Bjerre Damgård. Foto: AP Photo/Nati Harnik/NTB Scanpix
IKKE SIKKER: Det er forholdsvis lett å avlytte mobiltelefoner, mener den danske eksperten Ivan Bjerre Damgård. Foto: AP Photo/Nati Harnik/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forholdsvis lett å avlytte mobiltelefoner, mener den danske eksperten Ivan Bjerre Damgård.

Én mulighet er å skaffe seg tilgang til det aktuelle teleselskapet, slik politiet gjør når de får tillatelse til overvåking i forbindelse med etterforskning.

Ifølge Damgård er det også mulig å hacke telefoner eller fange opp radiosignalene de sender ut. Han tror en av disse metodene har vært brukt dersom det stemmer at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har avlyttet europeiske regjeringssjefer.

- Hvis man har gått etter en bestemt toppolitiker, har man nok vært innstilt på å ofre noen ressurser på det. Da er det mest effektive garantert å avlytte telefonen via det luftbårne nettet, sier Damgård, som er professor ved Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet.

Mobilsignaler er kryptert, men professoren mener det ofte er lett å knekke koden. Å fange opp signaler fra riktig telefon er en utfordring, men også dette er mulig hvis overvåkerne befinner seg i nærheten med riktig utstyr.

Ulike eksperter har forskjellige oppfatninger om hvor enkelt det er å avlytte mobilsamtaler. Professor Jan Arild Audestad, som forsker på informasjonssikkerhet ved Høgskolen i Gjøvik, sa nylig i et intervju med NTB at det er utrolig komplisert å overvåke én bestemt mobiltelefon.

(NTB)