Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så lett er det å få tak i miljø-taxi i Oslo

Miljøbyråden tok feil, mener taxi-næringa.

20 DIESELTURSER: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, kjører ofte med sykkel. Men hun har også kjørt 20 turer med diesel-taxi, viser Dagbladets gjennomgang. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
20 DIESELTURSER: Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, kjører ofte med sykkel. Men hun har også kjørt 20 turer med diesel-taxi, viser Dagbladets gjennomgang. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som miljøbyråd har Lan Marie Nguyen Berg hittil kjørt diesel-taxi 20 ganger. Miljøbyrådens forklaring på kjøreturene med diesel-taxi er at det er vanskelig å velge miljøvennlig i Oslo.

- Det er selvfølgelig dumt at Oslo ikke har en utslippsfri taxipark, men dette jobber vi altså med å få på plass, svarte byrådssekretær Anja Bakken Riise på spørsmål om hvorfor miljøbyråden har valgt å kjøre med diesel-taxi.

DIESEL-FORBUD. Luftforurensingen i Oslo var så høy at Oslo innførte diesel-forbud tirsdag 16. februar.
DIESEL-FORBUD. Luftforurensingen i Oslo var så høy at Oslo innførte diesel-forbud tirsdag 16. februar. Vis mer

Dagbladets ringerunde blant taxi-selskapene Oslo Taxi, Norgestaxi og Christiania Taxi viser at det ikke er riktig at det er vanskelig å velge miljøvennlig taxi i Oslo.

Alle de tre selskapene forteller at de har hatt tilbud om miljøvennlig i taxi i flere år.

Dette svarer taxi-selskapene

Hos Oslo Taxi kan man bestille blant nærmere 100 miljøvennlige biler, enten ved å bestille fra selskapets nettsider eller ved å ringe til selskapets sentralbord, opplyser kommunikasjonssjef Maja Høgstad.

- Dette er en mulighet til å velge det mest miljøvennlige alternativet som er tilgjengelig for øyeblikket. Vi har både el-biler, hybridbiler og i år har vi dessuten fått hydrogenbiler, sier Høgstad til Dagbladet.

MILJØTAXI: Med et tasteklikk kan man bestille miljøvennlig drosje fra Oslo Taxi. Skjermdump: Oslo Taxi.
MILJØTAXI: Med et tasteklikk kan man bestille miljøvennlig drosje fra Oslo Taxi. Skjermdump: Oslo Taxi. Vis mer

Hun poengterer at det er lett å velge miljøvennlig for dem som ønsker:

- Det er bare å spørre, det skal være veldig greit å få tak i miljøvennlige alternativer hos oss, sier kommunikasjonssjefen. Hun forteller at selskapets kunder gjennom flere år har hatt muligheten til å bestille miljøvennlige biler.

- Vi har ikke annonsert muligheten aktivt. Men muligheten til å velge miljøvennlig har vært der i mange år og noe folk som er spesielt opptatt av miljøet, for eksempel ansatte i miljø-organisasjoner, ofte benytter seg av.

- Miljøvennlige alternativer etterspørres i stadig grad av både offentlige innkjøper og det private næringsliv, sier Høgstad.

Også taxi-selskapet Christiania Taxi, som miljøbyråden benyttet seg av da hun kjørte diesel-taxi til NRK dagen før diesel-forbudet, tilbyr miljøvennlige biler.

- Hvis du ringer via telefonen og sier til sentralbordet at du vil ha en miljøvennlig bil, så får du det, sier Munawavar Nabi, daglig leder i Christiania Taxi til Dagbladet.

- Hvor lenge har man kunnet ringe sentralbordet og bestille miljøvennlig bil?

- Vi har hatt den muligheten i fire til fem år, muligens lenger.

Også taxi-selskapet Norgestaxi bekrefter at man kan be om en miljøvennlig bil dersom man ringer sentralbordet, og at dette har vært tilgjengelig lenge.

- I praksis har dette vært tilgjengelig for kundene i flere år, dersom man ringer inn. På sentralbordet har de full oversikt over bilenes egenskaper, blant annet biltype. I tillegg fører vi et eget miljøregnskap, sier Eidsvoll.

Bruker taxi-app

Dagbladet har mandag kveld stilt miljøbyråd Berg flere spørsmål knyttet til kjøreturene med diesel-taxi. Vi har spurt om byråden visste at det hele tiden har vært mulig å velge miljøvennlige taxier, og om hun kommer til å endre sine taxi-bestillinger for fremtiden.

Svaret kommer fra byrådssekretær Anja Bakken Riise (MDG), som tidligere i dag informerte om at det er hun som vanligvis bestiller taxi-turer for byråden.

- I en hektisk hverdag er det ikke alltid vi bestiller en bil på forhånd, forklarer Riise.

Hun svarer ikke på Dagbladets spørsmål til om hvorvidt byråden kjenner til muligheten for å velge miljøvennlige taxier, eller spørsmålet om hvorvidt miljøbyråden i framtida vil velge miljø-taxi fremfor diesel-taxi.

- De gangene jeg faktisk bestiller en taxi, er det gjerne via appen taxi- fix, og den har dessverre ingen funksjon for å bestille de miljøvennlige bilene, skriver byrådssekretær Riise i en tekstmelding til Dagbladet.

- Skaper politikerforakt

Bystyrepolitiker og FrPs fraksjonsleder i miljø- og samferdselskomiteen Tommy Skjervold mener miljøbyråden har opptrådt hyklerisk.

- Jeg vil si at dette er et typisk eksempel som bidrar til å skape politikerforakt. Nå er det på tide at byråden feier for egen dør før hun pålegger innbyggerne restriksjoner, sier Skjervold.

Han poengterer:

- POLITIKERFORAKT: Tommy Skjervold (FrP) reagerer. Foto: Oslo kommune.
- POLITIKERFORAKT: Tommy Skjervold (FrP) reagerer. Foto: Oslo kommune. Vis mer

- Jeg skjønner godt at byråden tar taxi. Men gitt de restriksjoner for vanlige folk gir det en dårlig signaleffekt når byråden ikke er den første til å følge det eksempelet selv som hun selv ønsker at Oslos befolkning skal gjøre, sier Skjervold.

- Her sender byråden et signal til folk om at de må gjøre som hun sier og ikke som hun selv gjør. Hun er opptatt av reglene men går ikke foran selv med et godt eksempel. Det tror jeg folk oppfatter som hyklerisk.

Også leder av miljø og samferdselskomiteen i Oslo kommune, Høyres Eirik Lae Solberg, reagerer.

- Jeg har full forståelse for at byråden har behov for å ta taxi til ulike oppdrag. Men problemet er at det ser ut som det er stor forskjell på liv og lære her, sier Lae Solberg.

- Jeg hadde forventet at miljøbyråden selv hadde valgt å kjøre miljøvennlig når hun hadde muligheten.

- Hva tenker du om at miljøbyråden har kjørt diesel-taxi 20 ganger når hun lett kunne valgt en miljøvennlig bil?

- Jeg er overrasket over at byråden ikke har benyttet seg av dette miljøvennlige tilbudet.

- Hvilket signal sender byråden til Oslo-folk når hun kjører diesel-taxi dagen før diesel-forbudet, på en dag der hun fortalte at luft-forurensningen var farlig?

- Jeg reagerer på at byråden ønsker å innføre miljøtiltak som det kan se ut som hun mener skal gjelde alle andre enn henne selv. Det mener jeg svekker troverdigheten til miljøpolitikken. Når hun selv innfører et kjøreforbud fra neste dag, blir dette ekstra påfallende, sier Solberg.

REAGERER: Leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i byrådet i Oslo Eirik Lae Solberg Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Leder av Samferdsels- og miljøkomiteen i byrådet i Oslo Eirik Lae Solberg Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg understreker at vi støtter diesel-forbudet på dager med høy forurensning, nettopp av hensyn til innbyggernes helse. Men det er viktig at politikere, her miljøbyråden selv, går foran med et godt eksempel når hun oppfordrer alle andre til å la bilen stå.

Byrådssekretær for miljøbyråden, Anja Bakken Riise, svarer slik på karakteristikken fra Skjervold og Lae Solberg:

- Jeg er av den klare oppfatning at det som svekker troverdigheten på miljøpolitikken er politikere som ikke gjennomfører nødvendige tiltak. Det prøver vi å gjøre noe med i Oslo.

image: Så lett er det å få tak i miljø-taxi i Oslo
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media