Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så lett hacker svindlerne seg inn på din telefon

Får full kontroll på få sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det hele begynner ofte med en falsk sms som ser ut som den kommer fra Telenor, Dnb Nor eller andre velkjente aktører. Sms-en inneholder ofte en lenke og ber deg laste ned viktige oppdateringer.

Vidar Sandland fra NorSis viser hvordan hackere med få tastetrykk får tilgang til e-post, Facebook og alt annet på telefonen din idet du trykker på den falske lenka. Hackerne får da beskjed om alt du foretar deg og alle passord dukker opp på han eller hennes skjerm.

- Vips, så har jeg tilgang til absolutt alt. Idet du logger på Facebook eller andre sider som krever innlogging havner passordene opp hos meg, sier Sandland og demonstrerer.

- Det trenger ikke nødvendigvis være personer som er ute etter pengene dine som gjør dette. Naboen som du krangler med eller ekskjæresten din kan ganske enkelt hacke seg inn på telefonen din, kanskje laste ned barneporno, og så ringe politiet, sier Sandland.

Flere mobilangrep Forrige uke skrev Dagbladet at nettkriminelle stadig oftere retter seg mot mobilbrukere, og at Norge og Norden er spesielt utsatt ettersom vi tar raskt i bruk ny teknologi og bruker en rekke betalingsløsninger på mobil

- Det er en tydelig trend innen nettkriminalitet at telefoner og nettbrett som har sim-kort infiltreres, og de siste seks månedene har vi sett en tydelig økning i norske telefoner som angripes, sier Kjell-Ola Kleiven, direktør i RIG.

Fortsatt skjer de fleste angrepene på datamaskiner, men ekspertene tror vi vil se en økning i angrep på telefoner fremover.

- Folk bruker telefonene slik de brukte datamaskinene sine i 1999, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i NorSis.

Han understreker at virusprogrammer ikke kan redde deg fra denne typen angrep, og at det er veldig viktig å være skeptisk til lenker du får tilsendt, og å tenke deg om to ganger før du laster ned ulike applikasjoner.

NFC Sandland trekker også frem Near Field Communcation (NFC), en ny teknologi som tillater deg å betale ved å holde telefonen din opp mot et elektromagnetisk felt, for eksempel på bussen.

Sandland legger telefonen sin inntil passet sitt og innen få sekunder dukker all personlig informasjon fra passet og et bilde opp på skjermen.

- Dette åpner for mange muligheter, men er garantert et felt hvor vi vil se at nettkriminelle prøver seg, sier han.

Han forteller at de fortsatt ser at hackere bruker trådløse rutere og lurer brukere til å logge seg inn på deres nett.

- Dette er spesielt vanlig på flyplasser, hvor du kan få opp fem forskjellige nettverk som heter «airport». De kriminelle bruker rutere med sterkere signal, og de fleste vil jo da velge dette nettverket, forklarer han.

Tessem råder folk til å ikke bruke det samme passordet flere steder.

- Hvis du for eksempel bruker 1234 som grunnpassord, kan du legge til ulike ord til ulike nettsider, som for eksempel 1234facebbok til Facebook og 1234Twitter til Twitter. Det er ikke helt sikkert dette heller, men i det minste bedre enn å bruke samme passord hele tiden, sier han.