LETT Å MISBRUKE: Det er ifølge sikkerhetsekspertene mange farer som lurer for intetanende smarttelefonbrukere.Foto: AFP PHOTO  / Robyn Beck/NTBScanpix
LETT Å MISBRUKE: Det er ifølge sikkerhetsekspertene mange farer som lurer for intetanende smarttelefonbrukere.Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck/NTBScanpixVis mer

Så lett kan andre ta kontroll over din smarttelefon

- Du må være enda mer nøye med sikkerheten på telefonen din enn på dataen, sier eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  På den annerkjente Black Hat-konferansen i Las Vegas møtes rundt 6500 sikkerhetseksperter fra hele verden for å diskutere de siste utviklingene på sitt felt.

Ett av de heteste temaene i år var sikkerheten på smarttelefoner.

På scenen i går viste eksperter hvor lett det er å hacke seg inn på en android-telefon.

- Jeg kan ta over telefonen din, sier den amerikanske sikkerhetseksperten Charlie Miller, ifølge Reuters. Miller er blant annet kjent for å ha hacket iPhone, og har vunnet priser for sitt arbeid med datasikkerhet.

Gir andre tilgang Han forteller at det kan være en liten gjenstand, på størrelse med et frimerke, som er plassert et eller annet sted, for eksempel på en restaurant eller i en butikk. Når en person med en android-telefon går forbi, så blir telefonen infisert.

Men du er heller ikke trygg om du bruker en iPhone. Hvis du logger inn på et usikret nettverk, så vet du ikke hvem som kan ha tilgang til informasjon fra telefonen din.

- Noen kan opprette et nettverk, kanskje ett som ligner på et gratis trådløst nett på en flyplass eller en restaurant, men ved hjelp av programmer kan den som har opprettet nettverket ha tilgang til passord og brukernavn til tjenestene du logger inn på, sier Nils Roald, administrerende direktør i Trend Micro i Norge.

VÆR SKEPTISK: Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS) sier at folk må tenke nøye over hva de gjør på sin smarttelefon. Foto: Ida Hjerkinn/NorSIS
VÆR SKEPTISK: Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS) sier at folk må tenke nøye over hva de gjør på sin smarttelefon. Foto: Ida Hjerkinn/NorSIS Vis mer

Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikkerhet (NorSIS), forteller at det ikke hjelper om du får koder til for eksempel nettbanken tilsendt på mobiltelefonen.

- Det er sikrere på data, fordi at du da må ha kontroll over to enheter for å få tilgang til nettbanken, om du får tekstmelding med kode til samme enhet som du logger inn med er det større fare for at noen plukker opp all informasjon de trenger for å få tilgang til din informasjon, sier Meyer.

Slår alarm Norske eksperter i datasikkerhet slår også alarm om sikkerheten på smarttelefonene mange nordmenn nå bærer med seg over alt.

- Du burde være enda mer nøye med sikkerhetsprogrammer, og enda mer skeptisk til tilbud du får på smarttelefonen enn på datamaskinen din, sier professor i datasikkerhet ved NTNU, Svein Knapskog.

Han forteller at du som bruker kun har en måte å beskytte deg mot angrep fra andre.

- Du må oppdatere sikkerhetsprogramvaren ofte. Det er et konstant kappløp mellom utviklere og folk som vil svindle deg. Dette må tas på alvor, sier Knapskog.

Christian Meyer ber også folk passe på hvilken informasjon som ligger på datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner som gis videre til barn eller andre personer.

- Mange legger inn tilgang til jobbinformasjon på iPad eller smarttelefoner og gir dem videre til barna, uten å sikre at skadelig informasjon er fjernet først, sier Meyer.

Usikre applikasjoner Ifølge en undersøkelse gjort av Trend Micro er det også en annen fare som lurer for Android-brukere. Undersøkelsen viser at antallet farlige Android-applikasjoner har økt med 317 prosent på tre måneder.

- Du må ikke oppføre deg som en unge i en godteributikk. Les omtaler om appene du laster ned, og ikke last ned den første versjonen. Har en applikasjon historikk, så vil andre ha avslørt om det er noen som prøver å svindle brukerne, sier han.

Han understreker også at det er svært viktig å hele tiden være oppdatert på siste sikkerhetsprogramvare for din smarttelefon.

- Ting er sjelden så bra som det ser ut til. Hvis de ber om å få bruke informasjon om hvor du befinner deg, få tilgang til din profil på sosiale medier eller andre ting, så burde det være en nyttig og kjent applikasjon. Du må være skeptisk, sier Meyer.