FAKSIMILE: Kristin Halvorsens bilde fra Facebook var på trykk i både VG og Dagbladet etter hennes Facebook-debut.
FAKSIMILE: Kristin Halvorsens bilde fra Facebook var på trykk i både VG og Dagbladet etter hennes Facebook-debut.Vis mer

Så lett kan et tullebilde spres på nett

Kristin Halvorsen la ut et fjasebilde på Facebook. To dager etter var det på trykk i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Kristin Halvorsen besøkte i dag Marienlyst ungdomsskole i Drammen for å snakke om mobbing på nettet. Hun var der i forbindelse med aksjonen «Bruk Hue», som turnerer landets skoler for å informere om hvilke konsekvenser nettmobbing kan ha og hva man kan gjøre for å motvirke det.

Halvorsen brukte et eksempel fra sitt eget nettliv som eksempel for å advare ungdommene om hva som kan skje når man legger ut bilder på nettet. Da hun i sommer ga etter for presset og opprettet en Facebook-side, la hun ut et bilde der hun gjør en grimase mens hun ser ned i kamera.

To dager seinere var bildet på trykk i Dagbladet i skråblikkspalta «Pressens farlige utvalg».

- Det viser at det er ubegrenset spredning av bilder på nett. Jeg er vanligvis opptatt av hvordan jeg ser ut, at jeg ikke skal være bustet på håret, men så kom det bildet på trykk etter at jeg la det ut på Facebook, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til Dagbladet etter talen.

VG Nett brukte også bildet stort i sin omtale av Kristin Halvorsens Facebook-debut.

Kristin Halvorsens poeng til ungdommene er at de må følge oppfordringen fra «Bruk Hue»-kampanjen, de må rett og slett tenke på hva de legger ut, noe hun selv også gjør. Og hun tror mange ungdommer blir overrasket når de får beskjed om hvor strenge straffer det gis for hatkampanjer, trusler og sjikane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnelige politikere er særlig utsatt for trakassering og mobbing på nettet. Høyre-politiker og samfunnsdebattant Heidi Norby Lunde skrev i vår en blogg om sex-sjikanen hun er utsatt for og som hun opplevde politiet ikke tok på alvor.

- Jeg har ikke blitt utsatt for dette i noe stort omfang, men det er en kjent problemstilling. Det har vært noen hatske meldinger fra høyreekstreme, sier Kristin Halvorsen, uten at hun vil utdype det.

«Den nye mobbingen» som foregår på nettet har ingen åpningstid og hvem som helst kan sende sjikanerende meldinger til en sårbar ungdom hele døgnet. Det gjør ofte at mobbingen treffer mye hardere. Samtidig blir omfanget stort. Det er eksempler der unge mennesker har tatt livet sitt etter nettmobbing. Ei norsk jente sa aldri fra om de 750 drastruslene og hatmeldingene hun fikk.

Det ble først oppdaget da hun ble banket opp av klassekameratene.

- Man er mye mer sårbar overfor den type mobbing. Det er viktig at man vet at man kan sperre telefonnumre, hvis man opplever mobbing. Det er også viktig at når ungdommene varsler foreldrene sine, at de ikke blir hysteriske. Dette er ikke bare en jobb overfor ungdommene, men også om å informere foreldrene. Det finnes gode råd! sier Kristin Halvorsen.

- Du er ikke redd for at foreldrene skal overvåke ungdommenes nettbruk og at de mister de hemmelige rommene de tidligere hadde?

- Nei, det tror jeg ikke. Ungdom har rett til en privatsfære og mye av dette har med tillit å gjøre, mellom foreldrene og barna.

MØTTE UNGDOMMENE: Kristin Halvorsen møtte ungdommene på Marienlyst ungdomsskole i Drammen. Hun er med å fronte kampanjen «Bruk Hue». Foto: Uffe Frandsen
MØTTE UNGDOMMENE: Kristin Halvorsen møtte ungdommene på Marienlyst ungdomsskole i Drammen. Hun er med å fronte kampanjen «Bruk Hue». Foto: Uffe Frandsen Vis mer