Så lett napper det

Ta barna med på mortefiske i sommer. Selv små fiskere får napp på første kast hvis de kjenner hemmeligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDALSTJERNET (Dagbladet): Mortefiske er en veldig barnevennlig aktivitet. Det er enkelt, og sjansen for å få napp er stor. Grillet mort er også godt som snacks.

Billig fisketur

Vi er på mortefiske med fiskeekspert Henning Hansen og de unge fiskeamatørene Rannveig-Marie Færgestad og Dante Larsson.

-  Dette er både effektivt og veldig billig. Utstyret vi bruker her koster rundt 70 kroner, og da er både stang og dupp inkludert, sier Hansen som er organisasjonskonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Han lover at vi skal få fisk, og Rannveig-Marie og Dante er alt i full gang med å blande ut most loff i vann. De rynker litt på nesa over den grøtaktige konsistensen.

-  Æsj, æsj, æsj. Dette er skikkelig ekkelt, mener Dante.

Så kaster Hansen grøten ut i vannet.

-  Om ti minutter regner jeg med at det står en pen stim med mort her, sier han.

 FULL FANGST:  Henning Hansen gir Dante Larsson og Rannveig-Marie Færgestad råd om hvordan de skal lure morten. Foto: Rune I. Myhre
FULL FANGST: Henning Hansen gir Dante Larsson og Rannveig-Marie Færgestad råd om hvordan de skal lure morten. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

Morten biter

Og ganske riktig: Når barna kaster duppen uti etter ti minutter, tar det ikke lang tid før den begynner å bevege seg, og snart har både Rannveig-Marie, Dante og fiskeeksperten selv fått hver sin fisk.

-  Min er større enn din! Min er større en din! roper Rannveig-Marie når hun drar i land fisken.

Fort gjort å få fisk, og barna koste seg.

-  Det var veldig gøy, sier Rannveig-Marie.

Selv om mortefiske er en enkel og billig form for fiske, så er det viktig med riktig utstyr. Barna fisker med hver sin meitestang. Snøret er omtrent like langt som stanga. Det må ikke være for langt, for da kan det være vanskelig å kaste ut agnet. Avstanden mellom dupp og krok kan variere, men 80 til 100 centimeter er greit.

Om lag fem centimeter over kroken bør du feste et splitthagl for at kroken skal synke langt nok ned. Til mortefiske er loff eller litt gammelt brød ideelt. Fukt en brødbit på størrelse med et fyrstikkhode eller to og fest det til kroken.