Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så lett svindlet han til seg 90 mill.

Frank Murud lurte Oslo kommune med enkle amatør-metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eiendomssjef Frank Murud i det kommunale Undervisningsbygg trengte slett ingen avanserte metoder for å svindle til seg 90 millioner kroner fra Oslo kommune.

Hjemmelagde håndskrevne fakturaer, et sovende selskap og en lånt bankkonto var alt han trengte for det storstilte bedrageriet, skriver Dagens Næringsliv.

Murud skal selv ha skrevet ut fakturaer for hånd, fra en enkel gammeldags fakturablokk. Deretter skal han selv ha anvist pengene for utbetaling fra Undervisningsbyggs konto.

Pengene gikk derfra til en konto som Horst Werner Ockernahl, en gammel snekkerkollega av Murud, disponerte, som igjen overførte pengene til Muruds private konti. Mottaker og mellomkontoen gikk under navnet «Ocker Bygg», som eies av Ockernahl. Selskapet karakteriseres som «sovende», og Ockernahl har pensjonert seg for lengst.

Noen av fakturaene skal også ha kommet fra Ockernahl. Ifølge Aftenposten skal Murud og Ockernahl ha skrevet fakturaer på reelle jobber gjort av andre, som kom ved siden av fakturaene fra firmaene som faktisk utførte oppdragene.

Denne enkle metoden ble benyttet fra 2003 til 2006, og ga anslagsvis 90 millioner kroner i utbytte. Hele tida skal metoden ha vært den samme.

- Ut ifra det vi nå vet kan det se ut som om det ikke har vært voldsomt med aktivitet i selskapet, sier politiinspektør Gro Smogeli i et klassisk understatement til DN.

- Vi er overrasket over at kommunens kontrollrutiner ikke har avdekket denne saken. De opplysninger som ligger til grunn for siktelsene er fremskaffet av politiet, sier Smogeli. Det var en melding om mulig hvitvasking som fikk politiet til å se nærmere på Murud.

HANDLET STORT I EIENDOM: Dette huset i Holmenkollen er en av eiendommene svindelsiktede Frank Murud har kjøpt. Dette huset betalte han 10,2 millioner kroner for i 2002. Foto: TRULS BREKKE
HANDLET STORT I EIENDOM: Dette huset i Holmenkollen er en av eiendommene svindelsiktede Frank Murud har kjøpt. Dette huset betalte han 10,2 millioner kroner for i 2002. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Kommunerevisjonen har imidlertid i to rapporter påpekt svakheter ved Undervisningsbyggs kontrollrutiner. Den første ble levert i 2004.

Skyhøyt forbruk

At kommunen aldri fattet mistanke mot Murud kan synes merkelig, særlig siden han ikke gjorde noe for å skjule sitt høye pengeforbruk. Han handlet eiendom over en lav sko, investerte tungt i aksjemarkedet og kjørte dyre luksusbiler - mens lønna hans var på rundt 500.000 kroner i året.

Ifølge VG har Murud blant annet bestilt seg en Audi A8 W12 til 2,2 millioner kroner. Han skal også ha fått registert to biler i år: En Audi Quattro og en Range Rover Sport.

I løpet av de fire siste årene har han kjøpt seg villa i Holmenkollen, hus i Fredrikstad, leilighet på Lillehammer og leilighet, hytte og to tomter på Geilo. Her er lista over eiendomskjøpene:

 • 2002, villa i Holmenkollen til 10,2 millioner kroner.
 • 2004, hytte på Geilo til 1,9 millioner kroner.
 • 2004, tomt på Geilo til 1,7 millioner kroner.
 • 2004, leilighet på Geilo til 1,8 millioner kroner.
 • 2005, leilighet på Lillehammer til 2,125 millioner kroner.
 • 2005, hus i Fredrikstad til 4,5 millioner kroner.
 • 2006, tomt på Geilo til 2,2 millioner kroner.

  Les også:

 • Handlet hus og hytter for skolebarnas penger
 • Svindlet for 90 millioner
<B>2,2 MILL: </B>Murud skal ifølge VG ha bestilt en Audi A8 W12, som denne på bildet, til en pris på 2,2 millioner kroner.