Så liket brenne

SVINESUND (Dagbladet.no): Flere vitner så bålet på plassen der det forbrente liket ble funnet. Politiet har bedt norske Kripos om ID-hjelp mens de venter på obduksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tidlig var det brente liket en like stor gåte for politiet i Sverige som har svært lite å gå etter.

- Vi har ikke hatt noen utvikling i saken, og i dag skjer det neppe noen ting. Vi venter på obduksjonen som først er ferdig om noen dager, sier vaktleder Arne Burman i Strømstad-politiet.

En av hovedteoriene til etterforskerne er at gjerningsmenn fra Norge kan ha krysset grensa for å kvitte seg med liket. Kripos er bedt om å bistå i identifiserings-arbeidet.

- Det norske politiet skal undersøke om den drepte kan være savnede nordmenn, sier Burman til Dagbladet.no.

- Vi vil innhente opplysninger som svenskene trenger, men vil ikke sende folk til Strømstad for å bistå, sier Kripos-vaktleder Philip Fossnes.

Bare seks kilometer inn i Sverige fra grensepasseringen ved Svinesund ble det groteske funnet gjort ved et øde grendehus - ved sørgående kjørebane på E6.

Seint søndag kveld har ukjente gjerningsmenn, antakeligvis i bil, kjørt av E6 og opp på grusplassen ved Hogdals bygdegård.

I ly av mørket drepte de eller dumpet en allerede død mann på grusplassen 30 meter fra E6. Deretter dynket de liket med en brennbar væske og tente på.

- Flere vitner har sett et bål på plassen like etter midnatt natt til mandag. De så ikke at det var et lik som brant, opplyser kriminalinspektør Kent Karlsson ved Länskriminalpolisen Trollhättan.

Stedet er godt synlig fra europaveien, som også er eneste kjørbare atkomst til plassen.

Det var et svensk par på ferie som fant det forbrente liket ved 17-tida mandag. Kroppen var så utbrent at politiets identifikasjonsarbeid blir svært vanskelig.

- Det eneste vi vet nå, er at mannen hadde lys hud og var om lag 180 centimeter høy, opplyser Karlsson.

Han er usikker på om rettsmedisinerne kan få fingeravtrykk av liket. Hvis ikke, er tannprofilen eller DNA eneste alternativ. Liket er sendt til Rättsmedicinalverket i Göteborg for obduksjon.

- Vi har noen vitneutsagn og vi har sikret spor. Det er alt vi kan si av hensyn til etterforskningen, sier Karlsson.

Kripos varslet

- Vi har ikke fått noe treff i forhold til savnede personer i Sverige. Vi har varslet Kripos i Norge, men foreløpig har de ikke funnet noen som kan passe til de få opplysningene vi har, sier Karlsson.

Fest dagen før

Hvis personen ble drept søndag, er det ikke sikkert at noen har meldt ham savnet ennå.

Hogdals bygdegård er et ubebodd samfunnshus for den vesle grenda rett sør for Nordby. Lokalene brukes jevnlig til ulike arrangementer, og lørdag ble det arrangert fest i samfunnshuset.

DRAP: Ved Hogdal bygdegård ble det utbrente liket funnet. Etterforskere fra politiet i Strömstad og Länskriminalpolisen i Trollhättan har slått full drapsalarm.
MANGE NORDMENN: Flere tusen nordmenn kjører daglig på strekningen der liket ble funnet. Et fast reisemål er kjøpesenteret på Nordby, som ligger to kilometer nord for Hogdals bygdegård.
FÅ SPOR: Kent Karlsson (t.v) leder etterforskningen, hjulpet av etterforskningsleder Johan Hilding ved Strömstad-politiet.