Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Så lite har de kranglet om

I en måned har politikerne vært i budsjett-bråk om seks av 1100 milliarder kroner.

 ENDELIG ENIGE:  Høyres Trond Helleland (f.v.), KrFs Knut Arild Hareide, Venstres Trine Skei Grand og Frps Harald Nesvik kom til enighet om statsbudsjettet i natt. Foto: Tomm W. Christiansen
ENDELIG ENIGE: Høyres Trond Helleland (f.v.), KrFs Knut Arild Hareide, Venstres Trine Skei Grand og Frps Harald Nesvik kom til enighet om statsbudsjettet i natt. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks milliarder kroner har vært kilde til opphetet debatt den siste måneden mens de borgerlige regjeringspartiene Høyre og Frp og deres samarbeidspartnere Venstre og KrF har forhandlet om årets statsbudsjett.

I alt er årets statsbudsjett på over 1100 milliarder kroner. Den desidert største andelen av budsjettet er imidlertid satt på forhånd.

I natt kom partene endelig til enighet.

- Det er veldig lite man faktisk kan eller vil endre på. Vi er enige om veldig mye i Norge, men det er den siste prosenten man forhandler om, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Dagbladet.

Vant til flertall Han mener at årets budsjettforhandlinger har blitt karakterisert som bråkete fordi vi etter åtte år med flertallsregjering er blitt vant til en mer smidig prosess.

Årets budsjettforhandlinger har imidlertid fulgt oppskriften fra tidligere mindretallsregjeringer, mener Marthinsen.

- Når man ikke har kommet noen vei tidlig i prosessen, har man flyttet forhandlingene til de parlamentariske medlemmene, sier valganalytikeren.

Et element av spill Selv om han mener mediene har blåst opp små nyanser, har det uten tvil vært uenighet mellom de borgerlige partnerne.

- En årsak til at Venstre og KrF valgte å stå utenfor regjeringen var blant annet fordi disse budsjettforhandlingene gir partiene mulighet til å profilere seg og sine saker. Det har vært et element av spill, sier han.

Må vise seg for velgerne Like viktig er det for partiene å sette sitt preg på budsjettet. Selv om det er snakk om små endringer i retning, må partiene vise sine velgere at det var verdt å stemme på dem.

- Statsbudsjettet er etter mitt skjønn den viktigste politiske saken i løpet av et år. Det handler om å stake ut retninger.

- Strategi-flause Men årets forhandlinger om statsbudsjettet kunne ha vært løst mer smidig.

Marthinsen mener at regjeringspartiene Høyre og Frp ikke har vært strategisk smarte nok til å selge inn budsjettet.

- De har latt Venstre og KrF dominere opinionen i en måned. Det har ikke vært særlig lurt av dem, og er blant det regjeringen kan ta lærdom av her, sier Marthinsen.

 STOR ENIGHET:  Vi er enige om veldig mye i Norge, men de små uenighetene får stor oppmerksomhet, mener statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.
STOR ENIGHET: Vi er enige om veldig mye i Norge, men de små uenighetene får stor oppmerksomhet, mener statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling