Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå åpner Syden

Så mange flybilletter er revet bort

Nå åpner Syden for nordmenn. Dagbladet har sjekket hvor mange som alt har kjøpt flybillett.

SYDEN: Nordmenns feriefavoritt Spania åpner opp igjen, men om du er nordmann må du i karantene ved hjemkomst. Her Palma de Mallorca. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
SYDEN: Nordmenns feriefavoritt Spania åpner opp igjen, men om du er nordmann må du i karantene ved hjemkomst. Her Palma de Mallorca. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer

Nå åpner snart Syden opp igjen for feriesultne nordmenn.

Tidligere signaler fra spanske myndigheter har vært åpning 1. juli, men i forrige uke ble det kjent at datoen skyves fram til 21. juni. Norge omfattes av beslutningen, siden vi er med i Schengen-samarbeidet.

Det norske utenriksdepartementet opprettholder imidlertid sitt råd om å ikke reise med mindre det er strengt nødvendig, og kravet om karantene ved retur gjelder fremdeles.

SAS er likevel blant flyselskapene som til helga vil frakte nordmenn til varmere strøk.

De åpner nå for flyginger til blant annet Aten, Málaga, Alicante, Palma de Mallorca, Barcelona, og Gran Canaria.

- Vi setter opp flyginger der det er etterspørsel. Vi følger med på hvor de reisende ønsker å dra, og siden verden er i ferd med å åpne, vil vi også åpne for trafikk, forteller pressesjef i SAS, John Eckhoff, til Dagbladet.

Solgte billetter

Han sier at SAS bare offentliggjør trafikktallene sine en gang i måned, og vil ikke gå inn på hvor mange billetter som har blitt solgt den kommende helga.

Dagbladet har derfor sjekket hvor mange billetter som var tilgjengelig på noen utvalgte flyginger til varmere strøk den neste tida. Tallene ble hentet inn mellom klokka 12 og 14 onsdag.

Da så det slik ut:

Lørdag 20. juni

  • SAS: Oslo - Alicante klokka 07.15: 77 solgte billetter. 112 billetter tilgjengelig.
  • SAS: Oslo - Aten klokka 10.00. NB: Mellomlanding i København så ikke sikkert alle skal til Aten. 143 solgte billetter. Oslo - København: Ingen ledige billetter. København - Aten: 36 solgte billetter. 108 tilgjengelige billetter.
  • Lufthansa: Oslo - Barcelona NB: Mellomlanding i Frankfurt så ikke sikkert alle skal til Barcelona. Oslo - Frankfurt: 104 solgte billetter. 40 tilgjengelig. Frankfurt - Barcelona: 101 solgte billetter. 94 tilgjengelig.

Søndag 21. juni

  • SAS: Oslo - Alicante klokka 06.30: 45 solgte billetter. 99 billetter tilgjengelig.
  • SAS: Oslo - Málaga klokka 07.30: 47 solgte billetter. 135 tilgjengelige billetter.
  • Lufthansa: Oslo - Málaga klokka 10.00. NB: Mellomlanding i København så ikke sikkert alle skal til Málaga. Oslo - København: 27 solgte billetter. 129 tilgjengelig. København - Málaga: 88 solgte billetter. 115 tilgjengelig.

Mandag 22. juni

  • Air France: Oslo - Paris klokka 15.20: 67 solgte billetter. 46 ledige billetter.

Gjenopptar flyginger

Norwegian starter på sin side opp igjen med flyginger først 1. juli.

I en pressemelding fra flyselskapet heter det at gjenåpningen er et resultat av økt etterspørsel fra kundene, samtidig som flere andre flyselskap allerede har gjenopptatt flyginger i Europa.

Så langt er det bare en tilgjengelig flyging til Palma de Mallorca med Norwegian den 1. juli.

  • Norwegian: Oslo - Palma de Mallorca klokka 07:45: 119 solgte billetter. 67 ledige billetter.

Norwegian har ikke svart på Dagbladets henvendelser onsdag.

Artikkelen fortsetter under:

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Hvem får lov til å dra?

Pressesjefen i SAS understreker derimot at kapasiteten i tida framover knapt tilsvarer 30 prosent av flytrafikken sammenliknet med samme periode i fjor.

- Flere destinasjoner vil bli lagt til når etterspørselen blir større, sier han.

Selv om selskapene flyr til Spania på lørdag er det riktignok ikke slik at hvem som helst kommer inn i landet.

Kommunikasjonssjef ved flyplassen i Alicante, Laura Baldó Benac, forteller til Dagbladet at grensene i Spania først åpner på søndag.

- Før søndag er de eneste som får komme inn i landet dem med gyldig grunn. Gyldig grunn vil si at de er innbyggere i Spania, de skal på jobb der, eller de har en medisinsk grunn til å dra til Spania, forteller Benac.

Hun sier at dette derimot opphører søndag.

Pressesjefen i SAS sier at de har som jobb å fly passasjerene til destinasjonen sin, og at det er passasjerene selv som må sette seg inn i reiserådene og restriksjonene i landet de reiser til.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Gjøres helsesjekk

Om du er en av dem som velger å reise til Spania med det første vil det bli foretatt en helsesjekk av deg på flyplassen, forteller kommunikasjonssjef ved flyplassen i Alicante.

- Dette gjøres av helsearbeidere på flyplassen. De sjekker om du har feber og tar en generell helsesjekk. Man må også fylle ut et papir hvor man informerer om sin egen helse, og oppfører kontakter, forteller hun.

I tillegg må man ha på seg ansiktsmaske på flyplassen.

- Om man har feber på flyplassen, blir vedkommende isolert og sendt på sykehus, legger kommunikasjonssjefen til.

Fritt fram for svenskene

Onsdag skrev Expressen at restriksjonene som ble innført i Sverige som følge av pandemien trolig lettes 30. juni.

De viser til kilder som sier at det snart vil åpnes for reiser til Hellas, Spania, Italia, Portugal, Slovenia, Frankrike, Island, Belgia, Sveits og Luxemburg.

Den norske regjeringen satt på sin side begrensninger for hvor nordmenn kan få lov til å reise i sommer.

Fredag offentliggjorde statsminister Erna Solberg (H) nye reiseråd. Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark fikk alle grønt lys som reisemål, samtidig som alle de nordiske landene åpnet for reiser seg imellom.

Det ble imidlertid satt sterke begrensninger for Sverige, der man bare kan dra til Gotland, som ligger midt i Østersjøen, og er et yndet feriemål for svenskene.

Skal du reise til Syden i nærmeste framtid? Tips Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!