Corona

Så mange fullvaksinerte blir smittet

Ny studie viser hvor hyppig fullvaksinerte blir smittet av coronaviruset. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener forskningen kan forklare hvorfor så mange fullvaksinerte nå blir innlagt med corona.

TORDENTALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kom med klare oppfordringer til folket for å holde smitten nede. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Fullvaksinasjon reduserer, men fjerner på ingen måte risikoen for smittespredning i husholdninger, viser en ny studie publisert i anerkjente Lancet Infectious Diseases.

Studien fulgte 205 nærkontakter til personer i husholdninger som hadde testet positivt for deltavarianten av coronaviruset.

De fleste av nærkontaktene (62 prosent) var dobbeltvaksinerte, 19 prosent hadde fått én vaksinedose, og 19 prosent var uvaksinerte.

Nærkontaktene testet seg daglig for corononavirusinfeksjon i 14-20 dager.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP Vis mer

Mange ble smittet, også blant de fullvaksinerte.

Hele 25 prosent, altså én av fire som hadde fått to vaksinedoser, testet positivt for corona i løpet av studieperioden.

- Forklarer innleggelser

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener studien er «metodologisk sterk».

Dette fordi den har kartlagt både personer med og uten vaksinebeskyttelse på en tydelig måte, og viser hvor stor andel husstandsmedlemmer til en smittet person som faktisk tester positivt for coronavirusinfeksjon i løpet av inkubasjonsperioden, såkalt SAR - «secondary attack rate».

- Studien bekrefter at vaksinering ikke er tilstrekkelig for å hindre overføring av coronaviruset i husstander der man lever tett på hverandre. Det at så mange som 1 av 4 fullvaksinerte personer smittes hvis de bor sammen med en coronasmittet person, uavhengig av om vedkommende er vaksinert eller ikke, forklarer antakelig mye av hvorfor flertallet av innlagte covid-pasienter i Norge for tida er fullvaksinerte, sier Nakstad og utdyper:

- Studien bekrefter også at du som fullvaksinert person kan være like smittsom som en uvaksinert person hvis du først blir smittet selv, men dem du bor sammen med er mer mottakelige for smitte dersom de er uvaksinerte. Nær 4 av 10 smittes da, viser denne studien.

SMITTEFARE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener en ny britisk studie gir gode svar om vaksinasjon og smittefare. Foto: Morten Rakke
SMITTEFARE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener en ny britisk studie gir gode svar om vaksinasjon og smittefare. Foto: Morten Rakke Vis mer

Nakstad understreker at den største nytten av vaksinene imidlertid ligger i beskyttelsen mot alvorlig sykdom, noe denne studien ikke har sett på.

- Vaksinene beskytter altså godt mot alvorlig sykdom, men ikke like godt mot å bli smittet og å smitte videre. Rådet om å holde seg hjemme ved sykdom og teste seg er derfor viktig uavhengig av om man er vaksinert eller ikke, sier Helsedirektoratets mann.

Beskyttelsen avtar tidlig

Gjennomsnittstida siden vaksinasjon var på 101 dager blant nærkontaktene i studien som ble smittet av coronaviruset.

Blant dem som ikke ble smittet, var gjennomsnittstida siden vaksinasjon 64 dager.

Forskerne mener dette viser at vaksinebeskyttelsen begynner å avta tidligere enn forventet.

ROPER VARSKU: Doktor Ajit Lalvani mener funnene deres viser at vaksinebeskyttelse avtar raskere enn forventet. Foto: Nigel R Barklie/REX
ROPER VARSKU: Doktor Ajit Lalvani mener funnene deres viser at vaksinebeskyttelse avtar raskere enn forventet. Foto: Nigel R Barklie/REX Vis mer

Ajit Lalvani leder avdelingen for infeksjonssykdommer og er direktør for NIHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections ved Imperial College London.

Han snakket om de nye forskningsfunnene på en pressekonferanse 28. oktober, skriver British Medical Journal (BMJ).

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

- Overraskende

- Det vi overraskende fant var at tre måneder etter den andre vaksinedosen, var risikoen for å pådra seg infeksjon høy sammenliknet med å være nylig vaksinert. Dette tyder på at vaksineindusert beskyttelse allerede avtar omtrent tre måneder etter den andre dosen, uttalte Lalvani.

BOOSTER-DOSE: Epidemiolog Neil Ferguson er ikke fremmed for at booster-dose med coronavaksine bør gis tidligere. Foto: Reuters
BOOSTER-DOSE: Epidemiolog Neil Ferguson er ikke fremmed for at booster-dose med coronavaksine bør gis tidligere. Foto: Reuters Vis mer

Neil Ferguson, direktør for MRC Center for Global Infectious Disease Analysis ved Imperial College London ble på pressekonferansen spurt om hvorvidt forskningsfunnene tilsier at boosterdose av coronavaksine bør gis raskere.

- Biologisk sett er det ingenting som får oss til å tro at boosterdoser vil være mindre effektive hvis de gis etter fire måneder, svarte Ferguson.

Han la til at det blir opp til britiske myndigheter å vurdere om de ønsker å framskynde boosterprogrammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer